ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΝΕΑ

Μαθητές του 17ου δημοτικού σχολείου Αγρινίου μέσα από την τέχνη σπάνε τη σιωπή για τον παιδικό διαβήτη

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

 

Σάββατο 16/3 η θεατρική παράσταση «Ο γλυκός Μένιος» ώρα 19:00 στην αίθουσα ΠΙΘΑΡΙ (Γιαννούζι).

Kάτι σημαντικό συμβαίνει κι έρχεται από μια πόλη της περιφέρειας . Το Αγρίνιο δεν το βάζει κάτω αλλά αναζητά να βρει τη θέση του στα πολιτιστικά δρώμενα. Όχι αυτά που έρχονται από θαυμαστά και λαμπερά ονόματα αλλά από μικρούς μαθητές που προσεγγίζουν μέσα από ένα παραμύθι τη ζωή των παιδιών με διαβήτη.

Παιδιά δημοτικού κόντρα σε σκοταδιστικές πρακτικές που μας έχουν προκαλέσει κατά καιρούς θλίψη και οργή.  Κόντρα σε δασκάλες που επιπλήττουν το διαβητικό παιδί επειδή μετράει το σάκχαρο του εντός της τάξης μπερδεύοντας την ινσουλίνη με την τοξικοεξάρτηση!!! Κόντρα σε διευθυντές που ερμηνεύουν τις εγκυκλίους σχολικών εκδρομών κατά πως θέλουν και αφήνουν εκτός σχολικής εκδρομής το 12χρονο με διαβήτη όπως συνέβη σε μια άλλη πόλη παραδίπλα στο Αγρίνιο. Την άνοιξη πέρσι στην Λάρισα!!!

Το Αγρίνιο αφήνει πίσω του όλα τα παραπάνω και βάζει το λιθαράκι του σε ατραπούς πνευματικούς. Γιατί δεν φτάνουν μόνο που οι υπόγειες σήραγγες και τα μεγάλα έργα των υποδομών, Ναι μπορεί να απλουστεύουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας αλλά εκείνο που μας γιγαντώνει μας κάνει ψηλότερους είναι ο πολιτισμός που έρχεται από τα κάτω αυτός που γητεύει το είναι μας και μας ανοίγει δρόμους να δούμε αλλιώς τα δύσκολα. Να αντιληφθούμε τη διαφορετικότητα και να σεβαστούμε την ίδια μας την ύπαρξη. Γιατί η ίδια η φύση και η ίδια η τέχνη απορρίπτει την τελειότητα.

Εκεί λοιπόν στο Αγρίνιο οι μικροί μαθητές του 17ου δημοτικού σχολείου Αγρινίου έγραψαν και εικονογράφησαν ένα παραμύθι που μιλά για την σιωπηλή νόσο του παιδικού – νεανικού διαβήτη. Κοντολογίς έσπασαν τη σιωπή.

Μία προσπάθεια που ασφαλώς θα πρέπει να κρύβει το μεράκι και την αγάπη των διδασκόντων. Μπορεί να μην είναι πολλοί . Μπορεί να είναι μια δασκάλα ή ένας δάσκαλος. Έστω και ένας μπορεί να ανοίξει το δρόμο. Άλλωστε τα μεγάλα και τα περήφανα ποτέ δεν γεννήθηκαν από τις πλειοψηφίες που μετά ακολούθησαν.

Στο θέμα μας όμως. Στα παιδιά, αυτά τα παιδιά που έσκυψαν και άγγιξαν πάνω στο συναισθηματικό κόσμο ενός διαβητικού παιδιού που δεν είναι άλλος από ένας αρκούδος. Και ιδού το παραμύθι που περπάτησε πάνω σε ράγες θεατρικές και με τη βοήθεια του Δήμου Αγρινίου θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις 16 Μαρτίου 2019 στις 7 το απόγευμα  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κέντρου Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και της νέας δομής «Κέντρο Πρόληψης και Εικαστικών Τεχνών ΙΘΑΚΕΣ» που εγκαινιάζει ο Δήμος Αγρινίου. 

Τι λέει το παραμύθι μας λοιπόν:

«Ο Γλυκός Μένιος είναι ένας αρκούδος που του αρέσει πολύ το μέλι αλλά……..δεν πρέπει να το παρακάνει, γιατί έχει διαβήτη Ο Μένιος δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, νιώθει συχνά μόνος και πιστεύει πως κανείς δεν τον καταλαβαίνει. ΄Ώσπου συναντά ένα περίεργο λουλούδι που τον βοηθά να καταλάβει πως είναι απλά μοναδικός και πρέπει να νιώθει περήφανος για αυτό.»

Καλή επιτυχία από τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας στους μικρούς μαθητές και στα μέλη του Συλλόγου Διαβητικών Αιτ/νίας «Γλυκιά Οικογένεια» που συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση των μικρών μας φίλων.

Η Αθήνα χαιρετά με σεβασμό το Αγρίνιο.

Διαβάστε εδώ το Πρόγραμμα

 

 

Μοιραστείτε το: