FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με τι μοιάζει μια χαμηλή τιμή γλυκόζης ;

Allison Caggia
July 15th, 2020

Επιμέλεια: Αναστάσιος Οικονόμου

Με τι μοιάζει μια χαμηλή τιμή γλυκόζης;..

Παρ΄ όλη την ιατρική και τεχνολογική εξέλιξη τα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα τα οποία ζούνε με το διαβήτη βρίσκονται σε υψηλότερο δείκτη πρόωρης θνητότητας εν σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Σοβαρά υπογλυκαιμικά επεισόδια δύναται να προκαλέσουν τον θάνατο κάτι το οποίο εκτιμάται σε πάνω από 10% των θανάτων μεταξύ αυτών των ατόμων. Η δυνατότητα -να γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα μιας υπογλυκαιμίας- καθίσταται εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι, ο υποκείμενος (σε υπογλυκαιμία) αντιμετωπίζει την χαμηλή γλυκόζη ούτος ώστε να την επαναφέρει στην ευγλυκαιμική ζώνη πριν βρεθεί σε κατάσταση απειλής.

Εκείνα τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, αποκαλούμενα και ως υπογλυκαιμία, καταδεικνύουν ότι το σώμα δεν διαθέτει αρκετή γλυκόζη στα αιμοφόρα αγγεία ούτως ώστε να «ικανοποιήσει» όλα τα κύτταρα. Ως γνωστό, ορίζονται κάτω από 70 mg/dL (3.8 mmol/L). Οι επίπτωση των χαμηλών τιμών γλυκόζης δύναται να επιφέρει αίσθημα φόβου ο οποίος ενδεχομένως να καταστεί μόνιμος… Κυμαίνονται μεταξύ σύγχυσης έως και επιληπτική κρίση, υπογλυκαιμικό κόμμα, οι οποίες δύναται να οδηγήσουν ενδεχομένως στην απώλεια της ζωής.

Ακολουθούν περιγραφές ανθρώπων οι οποίοι ζουν με τον διαβήτη, και το τι βιώνουν όταν αντιμετωπίζουν μια υπογλυκαιμία. Οφείλεται να διευκρινιστεί ότι, κάθε άτομο με διαβήτη βιώνει το συναίσθημα της υπογλυκαιμίας διαφορετικά και αντιδρά σ΄ αυτό στην βάση του ρυθμού με τον οποίο μειώνεται η γλυκόζη. Επίσης, αυτό το (συναίσθημα) ενδεχομένως να κυμαίνεται από περιστατικό σε περιστατικό υπογλυκαιμίας γι΄ αυτό, μείνετε σε εγρήγορση και σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι να αντιδράσετε…

«Αισθάνομαι σαν να είμαι τόσο μεθυσμένος όπου το σώμα κινείται ελεύθερα αλλά το μυαλό μου βρίσκεται κάπου άλλου, τα πάντα κινούνται αργά… Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι είμαι ζεστός και μούσκεμα στον ιδρώτα». – Jesse, 28, NY.

«Τις περισσότερες φορές δεν τις αντιλαμβάνομαι αλλά όταν συμβαίνει, είναι σαν να έχω τρέξει σε Μαραθώνιο ενόσω βρίσκομαι σε πανικό και εξάντληση». – Jessica, 32, PA.

«Συνήθως όταν είμαι χαμηλά έχω ρίγη και κρύο ιδρώτα, μουσκεύω στον ιδρώτα… Οι άνθρωποι γύρω μου παρατηρούν ότι είμαι σε υπερδιέγερση, ειδικά όταν μιλάω. Για μία μικρή περίοδο βίωσα άσχημα χαμηλά ζάχαρα στην διάρκεια του ύπνου και χρειάστηκε να με βοηθήσει κάποιος να καταπιώ χυμό. Η σύζυγος μου μπορούσε να διαπιστώσει τα χαμηλά εξ αιτίας της υψηλής εφίδρωσης». – Bradley, 34, TX.

«Αδύναμη, κουρασμένη, στεγνό στόμα, ιδρωμένη, κακοδιάθετη, πεινασμένη». – Briana, 26, UT.

«Ομοιάζει σαν κάποιος να απορροφάει την ενέργεια σου όπως το άδειασμα μιας πισίνας». – Matt, 25, NC.
«Ειλικρινά, αισθάνομαι μεθυσμένος. Όχι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ευθυμία αλλά ένα είδος σύγχυσης και ζάλης. Επιπλέον, μοιάζει να είμαι σε έξαψη. Μερικές φορές έχω την αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής, κάτι σαν: «Ώ θεέ μου». Νομίζω ότι πιθανώς χάνομαι εκείνη την στιγμή…». – Abby, 27, OH.

«Στην περίπτωση μιας ήπιας υπογλυκαιμίας, αισθάνομαι λίγο ζαβλακωμένη και τρεμάμενη. Σε μια «βαθιά» γίνομαι μούσκεμα στον ιδρώτα, μυρμηγκιάζω και εν συνεχεία βρίσκομαι σε σύγχυση. Άπαξ και αντιλαμβάνομαι ένα χαμηλό (ζάχαρο), όλα τα συμπτώματα μεγεθύνονται. Αισθάνομαι την καρδία μου να τρέχει και ο ιδρώτας να λούζει όλο μου το σώμα. Μερικές φορές αυτό συνοδεύεται με αίσθημα ήπιου πανικού». – Vonda, 21, NZ.

«Κάνει τα γόνατα μου αδύναμα. Επίσης, παραμορφώνεται η αντίληψη μου για τις αποστάσεις…». – Maria, 38, TN.

«Είναι σαν να χάνω την ισορροπία μου, και νιώθω σαν να είμαι στην κορυφή του υψώματος, ενός τρένου του λούνα πάρκ, ακριβώς πριν κατεβεί. Εκτός από αυτό, νιώθω ιδρωμένη, τρεμάμενη, αποπροσανατολισμένη και μερικές φορές μουδιάζουν γύρω τα χείλη και η γλώσσα μου. Είμαι επίσης έτοιμη να τσακωθώ, ευσυγκίνητη και λίγο απότομη» . – Allison, 35, TX.

«Το συγκρίνω πάντα με το να είμαι έξω όλη την ημέρα, χωρίς να τρώω τίποτα, και προσπαθώ να περπατήσω ανηφορικά προς το σπίτι». – Jim, 35, PA.

«Κάθε χαμηλό είναι λίγο διαφορετικό, αλλά γενικά αισθάνομαι ότι οι εγκεφαλικές μου συνδέσεις σπάνε, όσο χαμηλότερα πέφτω περισσότερα σπασίματα υπάρχουν. Η υπογλυκαιμία κάνει τον εγκέφαλο σου να λιμοκτονεί, οπότε θα πρέπει να αισθάνεσαι περίεργα!». – Paige, 29, CO.

“Τα απότομα χαμηλά μου προκαλούν υπεραισθησία. Το φως, ο ήχος, η αφή γίνονται εξωτερικά ερεθίσματα που σε κατακυριεύουν. Επέρχεται πανικός και η αδυναμία σχηματισμού συνεκτικών σκέψεων, οι κρύος ιδρώτας ακολουθεί. Μέχρι την στιγμή (μάχης ή φυγής), όπου έχει ξεκινήσει να με προσβάλει, συνήθως απομακρύνομαι από άλλους ανθρώπους και προτιμώ να παραμείνω στο σκοτάδι με ακουστικά, αλλά δεν ακούγεται ήχος έως ότου το σάκχαρο μου επιστρέψει σε καλή τιμή». – Rodney, 37, TX.

«Αισθάνομαι να ξεχειλίζω από ενέργεια και φρενίτιδα… όταν είμαι χαμηλά. Νιώθω ακατανίκητος και δεν έχω ενδοιασμό γι΄ αυτό». – Jeroen, 24, Belgium.

«Είναι σαν εκείνα τα μουσικά video clip όπου ο ερμηνευτής βρίσκεται σε αργή κίνηση ενόσω οι άλλοι γύρω του κινούνται γρήγορα. Θολούρα, ασυνάρτητες και παράλογες σκέψεις. Κάτι σαν τα πόδια μου να ζυγίζουν 100 κιλά το καθ΄ ένα και η κίνηση τους να μου προκαλεί εφίδρωση». – Nicole, 40, NC.

«Το πρώτο μου σύμπτωμα είναι πάντα αυτό το συναίσθημα όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο που έχει απογειωθεί και πέφτει λίγο και αισθάνεσαι σαν το κάτω μέρος σου να έχει πέσει από το κεφάλι σου… Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. – Cat, 35, NZ.

«Είναι εκείνο το συναίσθημα κατά το οποίο το σώμα σου σβήνει…» – Lauren, 22, WY.

«Όταν είμαι λίγο χαμηλά, νιώθω κυρίως ασταθής. Καθώς πηγαίνω χαμηλότερα, ιδρώνω, εκνευρίζομαι, χάνω το αισθητήριο της όραση μου και δεν μπορώ να λάβω αποφάσεις. Στα έντονα χαμηλά αισθάνεσαι ότι ο εγκέφαλός σου λιώνει και έπειτα χτυπάει την επικείμενη αίσθηση της μοίρας όπου είναι σαν να σου λέει: «τρώτε για να μείνετε ζωντανοί». – Nicole, 31, DE.

«Ένα έντονο χαμηλό σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να προσφέρεις αίμα και μετά να τρέξεις Μαραθώνιο…». – Eustacia, 42, CO.

“Αρχίζω να αισθάνομαι πεινασμένη και κουρασμένη εάν είναι ήπια η πτώση. Νιώθω ιδρωμένη, κατάκοπη, και αν αρχίσω να βλέπω κηλίδες, στο οπτικό μου πεδίο, η πτώση είναι ταχεία». – Cally, 39, CA.
Μοιάζει σαν να περιστρέφομαι πολύ γρήγορα, ακριβώς όπως ένα μικρό παιδί κάνει, και απότομα σταματάει». – Lela, 41, NY.

Η γνώση για το πως το σώμα και ο εγκέφαλος αντιδρά στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να βοηθήσει στο να διορθωθούν γρήγορα και επομένως να αποφευχθεί η ανησυχητική κατάσταση. Για τους κηδεμόνες των παιδιών που ζουν με το διαβήτη είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γνωρίζουν τι σημάδια να προσέξουν, και ρωτήστε τα παιδία σας να σας περιγράψουν πως αισθάνονται προκειμένου να αναγνωρίζετε τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

Παρ΄ όλο που προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο προκειμένου να ταυτοποιήσουμε και να διορθώσουμε τα χαμηλά ζάχαρα, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες μας οδηγούν εκτός ελέγχου.

Tο να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για αυτά τα ενδεχόμενα συνιστά σημείο κλειδί στην διαχείριση μας ή των αγαπημένων μας ατόμων με διαβήτη.

Υπάρχουν σκευάσματα γλυκαγόνης στην αγορά και ο καθένας μας οφείλει να έχει διαθέσιμο ένα σε πρώτη ζήτηση.

Πηγή: www.diabetesdaily.com

Μοιραστείτε το: