ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε «Ο γύρος του Εθνικού Κήπου – Τρέχουμε για το Διαβήτη» November 02, 2016

Με το μήνυμα  «Ο γύρος του Εθνικού Κήπου – Τρέχουμε για το Διαβήτη», ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών ξεκίνησε μια ενημερωτική καμπάνια για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, με στόχο την  εκπαίδευση για το ρόλο της άσκησης στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη  και όχι μόνο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στον όμορφο χώρο του Εθνικού Κήπου, μια όαση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας ,όπου μπορεί ο καθένας επισκέπτης να δροσιστεί  έπειτα από μια ζεστή μέρα, να χαλαρώσει από την πολύβουη  πόλη των Αθηνών και να απολαύσει το καφέ του στο παραδοσιακό καφενείο του Κήπου και όχι μόνο.

P9241075Ο Εθνικός Κήπος δεν είναι μόνο χώρος πρασίνου, είναι ταυτόχρονα και ένας πολιτιστικός τόπος. Οι δύο αυτές ιδιότητες του Κήπου είναι αδιαχώριστες και η προστασία και η ανάδειξη του καθορίζονται από αυτές. Γίνονται  πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και με αυτή την αφορμή διοργανώσαμε και τη δική μας εκδήλωση.

Βιώνοντας από πολύ κοντά τα προβλήματα της καθημερινότητας με το Διαβήτη και ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης και στηριζόμενοι πάντα στο κεντρικό μας στόχο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ –ΓΝΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, πραγματοποιήσαμε αυτήν την εκδήλωση, η οποία δεν απευθυνόταν μόνο στα άτομα με ΣΔ, αλλά και στην ενημέρωση του κοινού για το τι είναι  ο διαβήτης, πως μπορούμε να τον αποφύγουμε  και μάλιστα με τον πιο απλό και ανέξoδο τρόπο: την ΑΣΚΗΣΗ.

Η άσκηση, εκτός από τα οφέλη της στη διατήρηση της υγείας μας γενικότερα, έχει πολλά να προσφέρει και σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο διαβήτης. Τα οφέλη της άσκησης αφορούν όχι μόνο την καλύτερη αντιμετώπιση ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου, αλλά και την πρόληψή της.

Ο ΣΔ έχει ραγδαία αύξηση παγκοσμίως , ο οποίος συνδέεται  και με την έλλειψη της άσκησης και την παχυσαρκία (ΤΥΠΟΥ 2 ) και για τον ΤΥΠΟ 1 ΣΔ η άσκηση αποτελεί  θεραπευτικό μέρος   της αγωγής  και πάντα με τη συνεργασία και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση πήραν μέρος πάνω από 300 άτομα, με διαβήτη και όχι, τα γλυκά μας παιδιά, φίλοι και οικογένειες που έχουν μέλος τους άτομα με διαβήτη.

Την όμορφη αυτή διοργάνωση  στήριξε και μας βοήθησε κος Βασίλης Τσιατσιάμης  ο εμπνευστής και ιδρυτής της  ΜΚΟ «Τρέχουμε για το Διαβήτη»  και ο ίδιος άνθρωπος με ΣΔΤ1 και τον ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια του.
Η εκδήλωση τελέστηκε  υπό  την αιγίδα του Δήμου Αθηνών   και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας .
Στήθηκε στη κεντρική είσοδο του Κήπου , ανάμεσα  από το ηλιακό ρολόι και κάτω από τις επιβλητικές  και εξωτικές Ουασιγκτόνιες (πήραν το όνομα τους από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ουάσινγκτον).
Οι Φαρμακευτικές Εταιρείες   ΑΒΒΟΤΤ και ACSENSIA  κάλυψαν με ειδικές νοσηλεύτριες  τις τέντες του αυτοελέγχου.
Ο Κήπος είχε σηματοδοτηθεί προκειμένου να διευκολυνθούν  οι συμμετέχοντες στις δράσεις  « περίπατο και τρέξιμο» με ώρα έναρξης  στις 11,00 πμ.
Δόθηκαν βηματομετρητές σε ανθρώπους με Διαβήτη Τύπου 1 και χρήστες αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης ,τα αποτελέσματα δε συζητήθηκαν μετά τη λήξη των δράσεων.
Ακολούθησε ο τερματισμός όπου απονεμήθηκαν στους νικητές τα βραβεία του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών.
Μετά την απονομή ακολούθησε το επιστημονικό μέρος  της εκδήλωσης, που κάλυψε  με την παρουσία του  ο Δρ. Δημήτρης Ρηγόπουλος- Παθολόγος  –Διαβητολόγος  – Στρατιωτικός   Ιατρός  ,που πήρε μέρος και στο αγώνα τρεξίματος για το ΣΔ, μέσα σε ένα όμορφο  δροσερό περιβάλλον, κάτω  από τη σκιά των αιωνόβιων μοναδικών δένδρων του Κήπου  και τη συστάδα των άριων ,όπου μας ενημέρωσε για τα τελευταία δεδομένα  στην ΑΣΚΗΣΗ και ΔΙΑΒΗΤΗΣ.

Μέσα από μια διεξοδική  ομιλία, με ερωτήσεις και με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων ,μετέδωσε με απλό και κατανοητό τρόπο τη σημασία της άσκησης στο διαβήτη για την καλύτερη ρύθμιση  και την αντιμετώπιση του. Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση ,λύνοντας πολλές απορίες των παρευρισκομένων  και έτσι ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μας.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση και η άριστη οργάνωση της  και ο όμορφος χώρος διεξαγωγής της ,έκαναν αυτή την εκδήλωση ξεχωριστή.
Ο απόηχος και οι κριτικές είναι εντυπωσιακές και μας δίνουν τη δύναμη να το επαναλάβουμε.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, εκφράζει τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες του στις εταιρείες που στήριξαν  και κάλυψαν την εκδήλωση  (αλφαβητικά) : ΑΒΒΟΤΤ – ACSENSIA – MEDRONIC – MENARINI DIAGNOSTICS – LILLY – ROCHE DIAGNOSTICS –  ΓΙΩΤΗΣ  και ΕΨΑ.

Ευχαριστεί επίσης τον εκλεκτό ιατρό  Δρ.Δημήτρη Ρηγόπουλο, το Δήμο Αθηνών  και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας για την στήριξη τους , την Πρόεδρο  και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ατόμων με  Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων και όλους όσους πλαισίωσαν  την εκδήλωση και συνέβαλλαν στην άψογη οργάνωση της.
το 2000 η πρώτη διαβητική αθλήτρια που συμμετείχε ποτέ σε μαραθώνιο, η Μίσι Φόϊ, απέδειξε ότι
…στον αγώνα της ζωής ο διαβήτης μπορεί να αποτελέσει έναν «σύμμαχο» σε μία διαδρομή γεμάτη ήλιο.
Για το ΔΣ
Σπυριδούλα Λάγιου

 

P9241028

P9241034

P9241038

P9241039

P9241052

P9241061

Μοιραστείτε το: