ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης για τη μείωση του κινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη σημαντική μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης ακόμη και αυτής που βρίσκεται στο μέλι και στους χυμούς φρούτων για τη μείωση του κινδύνου των χρόνιων ασθενειών.

Τα χρόνια νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο: εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνα για τους 41 εκατομμύρια (73%) από τους 56 εκατομμύρια θανάτους το 2017. 
 
Οι μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.
 
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ζάχαρη και Χρόνια Νοσήματα

Παρότι είναι γνωστό πλέον ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, η πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να καταναλώνει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα από την ιδανική.
 
Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα;
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή είναι 25 γραμμάρια την ημέρα. Πρόκειται για την ποσότητα που περιέχεται σε 2 πορτοκάλια. Και ενώ η κατανάλωση δύο πορτοκαλιών ή αντίστοιχων φρούτων έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ζάχαρης μέσα από τη μορφή φυσικού χυμού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βλαβερή.
 
Για να φτιάξουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού χρησιμοποιούμε κατά μέσο όρο 3-4 πορτοκάλια και η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε αυτό το ποτήρι δεν είναι πλέον σύνθετη και ενωμένη με ίνες και άλλα συστατικά του φρούτου, αλλά βρίσκεται σε ελεύθερη μορφή και ξεπερνάει τα 40 γρ.
 
«Τα ελεύθερα σάκχαρα περιλαμβάνουν μονοσακχαρίτες (όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και δισακχαρίτες (όπως η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά από τον παρασκευαστή, αυτόν που τα μαγειρεύει ή τον άμεσο καταναλωτή και τα σάκχαρα που περιέχονται φυσιολογικά στο μέλι, στα σιρόπια, στους χυμούς φρούτων και στους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.

Τα ελεύθερα σάκχαρα συμβάλλουν στη συνολική ενεργειακή πυκνότητα της διατροφής. Η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων απειλεί τη θρεπτική αξία της διατροφής παρέχοντας σημαντική ενέργεια χωρίς να παρέχει θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε αυξημένο βάρος και αυξημένο κίνδυνο νόσου από χρόνια νοσήματα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνονται σήμερα είναι “κρυμμένα” στα επεξεργασμένα τρόφιμα που συνήθως δεν θεωρούνται γλυκά. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει περίπου 4 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων. Ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει μέχρι 40 γραμμάρια (περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων.
 

Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Ο Π.Ο.Υ. συστήνει μειωμένη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ο ΠΟΥ συστήνει τη μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. 

Μία περαιτέρω μείωση κάτω από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια ανά ημέρα προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Η μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης συστήθηκε για πρώτη φορά το 1989 από τον Π.Ο.Υ. και εξετάστηκε περαιτέρω το 2002. Στην τρέχουσα νέα ενημερωμένη κατευθυντήρια οδηγία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά περαιτέρω μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 5% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.

Η μείωση της ελεύθερης ζάχαρης είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για καλή υγεία. Παρότι ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ως γενική οδηγία προτείνω να αποφεύγετε τις βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές και να προτιμάτε πλήρεις τροφές όπως τα ολόκληρα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά, τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά από ζώα ελευθέρας βοσκής. Οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία έχουν αυξημένη θρεπτική αξία και περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και προβιοτικά απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού.

Μαζί με τα παραπάνω η φυσική άσκηση και η κατανάλωση άφθονου νερού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της καλής υγείας και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Πηγή: www.drtsoukalas.com

 

Μοιραστείτε το: