FEATUREDΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μετρητής – έμπλαστρο καρδιακών παλμών προειδοποιεί για Υπογλυκαιμία στον Διαβήτη τύπου 1

Ένα έμπλαστρο που μετρά τη διακύμανση του ρυθμού της καρδιάς είναι μια πολλά υποσχόμενη συσκευή για την έγκαιρη ανίχνευση της υπογλυκαιμίας στον Διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης θα παρουσιαστούν το Σάββατο στο ENDO 2018, την 100η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Endocrine Society στο Σικάγο.

Η υπογλυκαιμία είναι συχνή σε παιδιά και ενήλικες με Διαβήτη τύπου 1. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις, απώλεια συνείδησης ή ακόμη και θάνατο. Μερικές φορές τα άτομα με διαβήτη δεν αναγνωρίζουν συμπτώματα χαμηλού σακχάρου, ένα πρόβλημα που ονομάζεται μειωμένη συνειδητοποίηση της υπογλυκαιμίας. Αν και η χρήση ενός συνεχόμενου μετρητή γλυκόζης μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση της υπογλυκαιμίας, ο αισθητήρας γλυκόζης που εισάγεται κάτω από το δέρμα, μπορεί να έχει καθυστέρηση.

«Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακρίβεια της μέτρησης των χαμηλών τιμών γλυκόζης» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Marleen Olde Bekkink, M.D., Ph.D., Ενδοκρινολόγος στο ιατρικό κέντρο Radboud University στο Nijmegen της Ολλανδίας. «Τα άτομα με μειωμένη συνειδητοποίηση της υπογλυκαιμίας μπορεί να χρειαστεί να φορούν μια επιπλέον οθόνη».

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η υπογλυκαιμία επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό του πάσχοντα και μεταβάλει την καρδιακή συχνότητα, η οποία είναι η φυσιολογική διακύμανση των καρδιακών παλμών.  Η Olde Bekkink και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη δυνατότητα ανίχνευσης της υπογλυκαιμίας με τη χρήση ενός εμπορικά διαθέσιμου βιοαισθητήρα που ονομάζεται HealthPatch (από το VitalConnect, San Jose, Καλιφόρνια) που μετρά τον καρδιακό ρυθμό με ηλεκτροκαρδιογράφημα ενός ηλεκτροδίου.

Η μελέτη

Το έμπλαστρο μέτρησε επαναλαμβανόμενα τον καρδιακό ρυθμό 27 ανδρών και γυναικών με Διαβήτη τύπου 1 που είχαν συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν το αυτοκόλλητο έμπλαστρο στο στήθος τους καθώς και έναν συνεχή μετρητή γλυκόζης, για πέντε ημέρες στο σπίτι τους. Σε ένα ημερολόγιο κατέγραψαν οποιοδήποτε χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα (κάτω από 70 mmol/l) το οποίο επαληθεύτηκε με μέτρηση στο αίμα του δακτύλου. Τα δεδομένα του καρδιακού ρυθμού μεταφέρονταν ασύρματα σε μια κινητή συσκευή Apple.  Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο που ανέπτυξαν για να προσδιορίσουν διάφορες παραμέτρους της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού.

Η πρώτη τους ανάλυση διεξήχθη σε 39 υπογλυκαιμικά συμβάντα που εμφάνισαν 10 άτομα.

«Στα 28 (72 %) των συμβάντων χαμηλού σακχάρου στο αίμα, ο αλγόριθμος ανίχνευσε σαφή πρότυπα μεταβολής της μεταβλητότητας της καρδιακής συχνότητας στην αρχή της υπογλυκαιμίας» ανέφερε η Olde Bekkink.

Η ίδια τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές αντιστοιχούν σε αυτό που συμβαίνει στην αρχή του χαμηλού σακχάρου στο αίμα: ενεργοποιημένο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και κατασταλμένη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

«Η έγκαιρη ανίχνευση της επικείμενης υπογλυκαιμίας είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρής, δυνητικά απειλητικής για τη ζωή υπογλυκαιμίας», δήλωσε η Olde Bekkink. «Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού με χρήση φορητής συσκευής σε εξωτερικό ιατρείο φαίνεται να υποσκάπτει την προειδοποίηση για την επερχόμενη υπογλυκαιμία».

Επειδή τα 11 υπογλυκαιμικά συμβάντα δεν εμφάνισαν ανιχνεύσιμες αλλαγές, η Olde Bekkink δήλωσε ότι πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω τον αλγόριθμο για να αυξήσει την ακρίβειά του προτού μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον βιοαισθητήρα στην καθημερινή πρακτική για πάσχοντες με Διαβήτη τύπου 1.

«Στη συνέχεια οι ερευνητές θα μεταφράζουν τα δεδομένα σε μια οπτικοακουστική προειδοποίηση υπογλυκαιμίας που θα αποστέλλεται σε μια κινητή συσκευή» συμπλήρωσε.

Από το medicalxpress.com

Μοιραστείτε το: