ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

mRNA : ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ — ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

Το mRNA το μάθαμε οι περισσότεροι με την ευκαιρία των εμβολίων εναντίον του κορονοϊού. Θυμίζω ότι τα 2 πιο επιτυχημένα εμβόλια (Pfizer και Moderna), με πολύ υψηλό πόστο αποτελεσματικότητας και μεγάλη ασφάλεια, είναι εμβόλια mRNA.

Τι κάνουμε στην ουσία με αυτό το μαγικό mRNA;

Αντί να δώσουμε έτοιμο ένα “Αντίγονο” δλδ ένα εξασθενημένο μικροβιο ή ένα τμημα του επιτιθέμενου μικροοργανισμού, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να φτιάξει “Αντισώματα”, του δίνουμε “τη συνταγή” (το μυνημα = messenger) ώστε τα ίδια μας τα κυτταρα να φτιάξουν μονα τους το αντίγονο (στην περίπτωση του κορονοϊού την πρωτεΐνη S της ακιδας που χρησιμοποιεί ο ιος για να ενωθεί με τα κυτταρα μας). Και έτσι αφού παραχθεί το κακό αντίγονο (χωρίς όμως να υπάρχει καν ιός), τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα το αναγνωρίζει σαν ξένο (non self), φτιάχνει άμεσα τα όπλα του (αντισώματα) και τα έχει ετοιμα για να χρησιμοποιηθούν.
Αν λοιπον έχουμε κάνει το εμβόλιο mRNA και έχουμε ετοιμα αντισώματα, μόλις τύχει να μολυνθούμε από τον ιό, τα αντισωματα μπλοκαρουν το αντίγονο (σαν μια ένωση “κλειδί-κλειδαριά”) και έτσι αποτρέπουν να νοσήσουμε (ή κι αν νοσήσουμε η νόσος είναι πολύ ελαφριά γιατί ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί με ανησυχητικό ρυθμό).

Δυστυχώς οι συχνές μεταλλάξεις του ιού, συχνά αποδυναμώνουν τη δράση του εμβολίου. Όμως κι εδώ η τεχνολογια του mRNA μπορεί σε πολύ σύντομο χρόνο να προσαρμόσει ένα “επικαιροποιημένο εμβόλιο”  εναντίον της νέας μετάλλαξης. Αυτό θα ήταν αδύνατον με τα εμβόλια παλαιάς τεχνολογιας.
Βέβαια ακόμα χρειάζονται βελτιώσεις. Για παράδειγμα, στις μέρες μας, τα νεα αυτά εμβόλια παρέχουν προστασία περίπου 4 μήνες (με το ζόρι 6) και για αυτό, όσο επιμένει η πανδημία χρειάζεται να ανανεώνουμε τις αναμνηστικες δόσεις (με την μικρή πιθανότητα κάποιων παρενεργειων, παρά την ασφάλεια που έχουν δείξει).

Στο σύντομο μέλλον, σίγουρα θα έχουμε καλύτερα εμβόλια mRNA, με μεγαλύτερη διάρκεια, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τελειότερη δράση απέναντι στις μεταλλάξεις και βέβαια μεγαλύτερη σιγουριά στο θέμα της ασφαλείας. Αυτοί όμως οι λόγοι δεν πρέπει να μας αποτρέπουν σημερα να εμβολιαστουμε με ένα εμβόλιο που αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις-πρόοδο της σύγχρονης ιατρικης !!!

ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η ιδέα των mRNA, δεν είναι σημερινή με την ευκαιρία του κορονοϊού. Εδώ και αρκετά χρόνια, ερευνητές είχαν βάλει στόχο, μέσω αυτού του απίθανου μορίου, να δημιουργήσουν τεχνικές για θεραπεία διαφόρων νοσημάτων ΚΥΡΙΩΣ εναντίον της καρκινικής νόσου. Αλλά χρειαζόταν χρόνος και χρήμα για να μπορέσουν να φτάσουν στο σημείο που έφτασαν σήμερα. Λόγω της αναγκης της πανδημιας, η ιατρική κοινότητα για πρωτη φορά έδειξε τόσο μεγάλη διάθεση συνεργασίας, οι μελέτες της μιας εταιρείας δινόταν ελεύθερα στις άλλες, η αναλύσεις του γονιδιώματος του μικροβιου, μόλις επιτυγχάνονταν έβγαινε άμεσα στο διαδίκτυο, τα κράτη με την προτροπή του ΠΟΥ ξεπερασαν αγκυλώσεις και γραφειοκρατίες, δόθηκαν απίστευτες χρηματοδοτήσεις και έτσι από το κάποιο τέλμα του παρελθόντος φτάσαμε στη σημερινή εξέλιξη και επιτυχια.

Φανταστείτε λοιπον να έχει η ιατρική ένα όπλο (εμβόλιο) που να μαθαίνει τον οργανισμο  μας ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ πχ καρκινικά κυτταρα, να τα αναγνωρίσει άμεσα και γρηγορα να φτιάξει όπλα-αντισώματα και να τα εξοντώσει !!! Ε αυτό τώρα γίνεται πραγματικότητα με τα εμβόλια mRNA.

Η δημιουργια καρκινικών κυττάρων είναι μια πραγματικότητα που συμβαίνει ΣΥΝΕΧΩΣ μέσα στον οργανισμο μας. Όμως μόλις εμφανιζεται ένα καρκινικό κυτταρο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα το αναγνωρίζει και το εξοντώνει. Αν με κάποιο τροπο διαφύγει, τότε πολλαπλασιάζεται και μετά από καμία 30αριά διαιρέσεις πλέον τα καρκινικά κυτταρα έχουν φτάσει σε ένα τεράστιο αριθμο δισεκατομμυρίων και εμφανίζονται όγκοι και μεταστάσεις. Αν όμως μέσω ενός εμβολίου mRNA, ακόμα και τα κυτταρα που ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό μας, αναγνωριστούν και εξοντωθούν από το εμβόλιο, πριν καν εμφανιστούν οι όγκοι ή οι μεταστάσεις, τότε η επιστήμη έχει πετύχει το στόχο της.

Σήμερα ήδη έχει ξεκινήσει η χρήση τέτοιων εμβολίων, αλλά προς το παρόν η χρήση τους είναι για πρόληψη των υποτροπών σε κάποιους καρκίνους που έχουν θεραπευτεί μετά από χειρουργείο. Μαθαίνουμε λοίπον τον οργανισμο, εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή (εδώ είναι και η Precision Medicine = Ιατρικη Ακριβείας), για το ΜΕΛΑΝΩΜΑ, ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ, ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ, με ένα mRNA που έχει τις πρωτεΐνες αυτών των καρκίνων, να μπορεί να βρίσκει μέσα στο αίμα τα καρκινικά κυτταρα, πριν αυτά δώσουν νέους μεταστατικούς καρκίνους ΚΑΙ να δώσει στο ανοσοποιητικό μας τη δυνατότητα να τα καταστρέψει !!!
Μπορούμε μάλιστα να κάνουμε και πιο μεγάλη επιλογή σε ποιους θα χορηγήσουμε το εμβόλιο. Υπάρχει ήδη τεστ αιματος (ναι και στην Ελλάδα) με την ονομασία SIGNATERA που μπορεί να ανιχνεύσει τις υποτροπές (σε ποσοστό 97%), μετρώντας το ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ DNA ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ (circulated tumor DNA – ctDNA) ανακαλύπτοντας πιθανές μεταστάσεις έως και 9 μήνες πριν την εμφάνιση των μεταστατικών όγκων !!! Με αυτόν τον τροπο ο γιατρος μπορεί να αποφασίσει πιο σωστα το είδος της θεραπειας που θα ακολουθήσει.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ. ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΠΗΛΘΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ mRNA ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.

Μοιραστείτε το: