ΝΕΑ

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την ινσουλίνη

Είναι καιρός να καταρριφθούν οι «αστικοί μύθοι» γύρω από την ινσουλίνη και τη δράση της!

Πού τελειώνει η αλήθεια και πού ξεκάνει ο μύθος σχετικά με την ινσουλίνη και τη δράση της; Ποιοι είναι οι 5 πιο ισχυροί «μύθοι» που την ακολουθούν και πόση αλήθεια κρύβουν;

1. Οι διαβητικοί πρέπει πάντα να παίρνουν ινσουλίνη
Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ( περίπου 5% έως 10 % των διαβητικών) όντως έχουν ανάγκη ινσουλίνης αλλά για τους διαβητικούς που πάσχουν από τον τύπο 2 διαβήτη, ο οποίος μάλιστα αφορά στο 90 % έως 95 % όλων των ατόμων με διαβήτη, μπορεί να μη χρειάζονται ινσουλίνη.

2. Οι ενέσεις ινσουλίνης είναι επίπονες
Αυτό είναι απολύτως ψευδές, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς  σήμερα υπάρχουν πολύ λεπτές βελόνες, που κάνουν τη χορήγηση ινσουλίνης σχεδόν ανώδυνη.

3. Η ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Αυτό είναι δυνατό, αλλά δεν είναι πιθανό. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν την τάση να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) από εκείνους που πάσχουν από τύπο 1. Ένα παρατεταμένο επεισόδιο χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων ή κώμα, αλλά τα περισσότερα άτομα με τύπου 2 διαβήτη μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν άγχος, τρεμάμενα χέρια, εφίδρωση και αίσθημα πείνας.

4. Η ινσουλίνη είναι για πάντα
Όχι απαραίτητα. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστούν ινσουλίνη προσωρινά, ενώ άλλοι επ’ αόριστον. Για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι που χάνουν πολύ βάρος μπορεί να μη χρειάζονται πλέον ινσουλίνη.

5. Η ινσουλίνη προσθέτει βάρος
Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να πάρουν βάρος μετά την έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη. Ωστόσο, η θεραπεία από μόνη της δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά επειδή το σώμα υπόκειται σε αλλαγές και αρχίζει να επεξεργάζεται τη γλυκόζη στο αίμα πιο φυσιολογικά, ενδέχεται ο ασθενής να πάρει βάρος. Αλλά, αυτή η αύξηση μπορεί να είναι παροδική.

Από το clickatlife

Μοιραστείτε το: