FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Νέα εμπόδια στην αποζημίωση του Libre; Να απαντήσουν οι αρμόδιοι ΤΩΡΑ!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), με επιστολή της προς τον Πρόεδρο Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων ΕΟΠΥΥ, εκφράζει την αγωνία των ανθρώπων με Διαβήτη τύπου 1, η οποία τον τελευταίο καιρό εντείνεται αφού ουδεμία ενημέρωση υπάρχει από μέρους των υπευθύνων (ΕΟΠΥΥ κλπ) για τη χορήγηση του Libre στους πάσχοντες, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ που θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου 2018. 

Η πολυπόθητη ένταξη της χορήγησης του συστήματος στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης (εμπορική ονομασία Libre) και των αναλωσίμων του από τον ΕΟΠΥΥ άργησε επί δύο συναπτά έτη. Στο άκουσμα της είδησης ότι το ανωτέρω σύστημα εντάχθηκε στον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ πολλοί διαβητικοί πάσχοντες αναθάρρησαν περιμένοντας την 1η Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ.

Οι πάσχοντες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί από εμας έβαλαν βαθιά τα χέρι στην τσέπη τους και αιμορράγησαν οικονομικά προκειμένου να κάνουν χρήση ενός προϊόντος που απαλλάσσει από τα συνεχή τσιμπήματα του δαχτύλου και ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη ρύθμιση του Διαβήτη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «Η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή η φημολογούμενη μη εφαρμογή του ΕΚΠΥ στο συγκεκριμένο θέμα, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ψυχική ταλαιπωρία στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη».

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥ.Ν.Ε.Δ.) με τη σειρά του καλεί σε εγρήγορση τους ανθρώπους με Διαβήτη για το συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει το χώρο μας για δύο και περισσότερα χρόνια. Θεωρούμε αδιανόητη τη νέα αυτή χρονική καθυστέρηση, η οποία δικαίως θα φέρει αγανάκτηση και απόγνωση στους πάσχοντες από Διαβήτη, οι οποίοι βλέπουν ότι η πρόσβαση τους στις νέες τεχνολογίες συναντάει σοβαρά εμπόδια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον Πρόεδρο Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δημήτριο Γεωργακέλο.

«Θέμα:

Θα αποζημιωθεί το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης Libre από την 1η Οκτωβρίου;

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2315 Β’/19.6.2018), ο οποίος μπαίνει σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2018, η χορήγηση της συσκευής στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης και τα αναλώσιμα αυτής στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Μέχρι και σήμερα, δυο εβδομάδες, σχεδόν, πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας της αποζημίωσης του πρωτοποριακού και «πολυπόθητου», από τους ανθρώπους με Διαβήτη συστήματος καταγραφής της γλυκόζης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η έλλειψη ενημέρωσης δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα, προβληματισμό και έντονη φημολογία!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, θέλοντας να ενημερώσει τους χιλιάδες ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, που εκπροσωπεί και με σκοπό να απαλείψει την ασάφεια που επικρατεί γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα, ζήτησε με επιστολή της (Αρ. Πρωτ.: 381), στις 10/08/2018, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και μέχρι την παρούσα στιγμή δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Επί δύο συνεχή έτη, γνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του αυτοελέγχου στην καλή ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη διεκδικήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την παροχή και την αποζημίωση του παραπάνω ανώδυνου και αναίμακτου συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πασχόντων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των γονέων τους, που ελπίζουν και προσδοκούν με αγωνία!

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε και τη δική μας αγωνία και ανησυχία.

Οι πιέσεις για ενημέρωση από τους πάσχοντες είναι έντονες και όχι αδίκως!

Για μια ακόμα φορά και προκειμένου να έχουμε, ως εκπρόσωποι των πασχόντων, απαντήσεις στα καθημερινά σχετικά ερωτήματά τους, αιτούμαστε την ενημέρωσή μας για την πορεία της διαδικασίας της αποζημίωσης του Libre στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τις αποφάσεις της.

Η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή η φημολογούμενη μη εφαρμογή του ΕΚΠΥ στο συγκεκριμένο θέμα, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ψυχική ταλαιπωρία στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι και πάλι παρούσα για να αναδείξει το πρόβλημα και να προωθήσει λύσεις για την ελεύθερη πρόσβασή μας στις σύγχρονες τεχνολογίες, που αποδεδειγμένα θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση».

 

 

Μοιραστείτε το: