ΝΕΑ

Νέα έρευνα: Φάρμακο για τον Διαβήτη προστατεύει καρδιά και νεφρούς

Φάρμακο για τον Διαβήτη δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης Καρδιαγγειακών και Νεφρικών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, προέρχονται από κλινική μελέτη σε 10.142 πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι εθελοντές τους ήταν άνδρες και γυναίκες με Διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι είτε ήταν 30 ετών και πάνω και είχαν ιστορικό συμπτωματικής καρδιαγγειακής νόσου είτε ήταν 50 ετών και πάνω και είχαν δύο περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. έπασχαν από διαβήτη τουλάχιστον 10 χρόνια, είχαν υπέρταση κ.λπ.).

Κατά την έναρξη της μελέτης η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 63,3 έτη, η μέση διάρκεια του διαβήτη τους ήταν τα 13,5 χρόνια και το 65,6% από αυτούς είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε άλλοι να παίρνουν το φάρμακο canagliflozin (καναγλιφλοζίνη)και οι υπόλοιποι μια ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) για λόγους σύγκρισης.

Οι ερευνητές, που παρακολουθούσαν τους ασθενείς επί μια πενταετία κατά μέσον όρο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν λάβει το φάρμακο είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 33% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιακή ανεπάρκεια.

Το φάρμακο σχετίσθηκε επίσης με σημαντική μείωση (κατά 40%) της έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας, ενώ φάνηκε να ελαττώνει και την αρτηριακή πίεση των εθελοντών. Επίσης σχετίσθηκε με απώλεια βάρους, η οποία είναι πολύ σημαντική για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Η στεφανιαία νόσος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καναγλιφλοζίνη όχι μόνο προστατεύει από αυτήν τους πάσχοντες, αλλά παρέχει και άλλα οφέλη», δήλωσε ο καθηγητής Μπρους Νηλ, από τον οργανισμό The George Institute for Global Health που ηγήθηκε της νέας μελέτης, ενώ συνέχισε: «Ο διαβήτης τύπου 2 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο και χρειαζόμαστε φάρμακα τα οποία δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αλλά θα προστατεύουν τους ασθενείς από τους πολύ αληθινούς κινδύνους του εγκεφαλικού και του εμφράγματος».

Ωστόσο οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο φάνηκε να έχουν αυξημένες πιθανότητες ακρωτηριασμού. «Το εύρημα αυτό δεν ξέρουμε που οφείλεται και πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω» πρόσθεσε ο δρ Νηλ. ενώ τόνισε: «Μέχρι να γίνει αυτό, καλό είναι το φάρμακο να μην χορηγείται σε άτομα υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA 2017) που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Μοιραστείτε το: