ΝΕΑ

Νέα Έρευνα: Πώς σχετίζεται ο Διαβήτης με την εμφάνιση Καρκίνου

Την πιθανή συσχέτιση του Διαβήτη με τον Καρκίνο μελέτησαν οι επιστήμονες Ν. Παρτάλης, Μαρία Δρανδάκη, Ε. Φραγκάκης και Αργυρώ Γκόγκου στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος παραμένει νόσος με υψηλή θνητότητα και αυξανόμενο επιπολασμό τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η σχέση του με τον Σακχαρώδη Διαβήτη δεν έχει διευκρινιστεί.

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της ύπαρξης Διαβήτη τύπου 2 και της αγωγής του με προηγηθείσα ή ακόλουθη κακοήθεια.

Οι επιστήμονες έκαναν αναδρομική ανασκόπηση των αρχείων όλων των καινούργιων ασθενών του διαβητολογικού ιατρείου της τελευταία εξαετίας και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν επεξεργάστηκαν με ένα στατιστικό πρόγραμμα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2.650 νέοι ασθενείς, 55% άνδρες και 45% γυναίκες με μέση ηλικία τα 68 έτη. Οι 69 εξ αυτών διαγνώστηκαν με καρκίνο που και στα δύο φύλα κατά πλειοψηφία προηγήθηκε του διαβήτη. Πιο συχνός στους άνδρες ήταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, ενώ στις γυναίκες του μαστού. Η διάγνωση του διαβήτη και της κακοήθειας απείχε κατά μέσο όρο 6,3 έτη. Ο συχνότερος τύπος καρκίνου πριν εμφανιστεί σακχαρώδης διαβήτης ήταν του παχέος εντέρου και του μαστού. Στις περιπτώσεις που ο διαβήτης προηγήθηκε, 45% επί του συνόλου των ασθενών, πιο συχνά εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παγκρέατος, ο τελευταίος με 14% εμφάνιση εντός τριετίας από τη διάγνωση.

Αν και το δείγμα σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν μικρό, από τα στοιχεία της ανασκόπησης φαίνεται συχνή η εμφάνιση διαβήτη μετά από χρήση χημειοθεραπείας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου και μαστού. Οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία σουλφονυλουρίας κατανέμονταν περισσότερο στους ασθενείς με εμφάνιση καρκίνου μετά το διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός τριών ετών από τη διάγνωση του διαβήτη οι ασθενείς εμφάνισαν αυξημένη συχνότητα καρκίνου μαστού και νεφρού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιραστείτε το: