FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Όλο και πιο κοντά στη θεραπεία: Νέα προσέγγιση υπόσχεται την οριστική αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 1

Συμβατό με τον δότη εμφύτευμα εμβολιασμένο με β-κύτταρα αποκαθιστά την παραγωγή ινσουλίνης στον Διαβήτη τύπου 1 και υπόσχεται την οριστική θεραπεία της πάθησης.

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει με επιτυχία ένα νέο βιολογικό υλικό που μπορεί να εμβολιάζεται με β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η εμφύτευση του σπόρου των β-κυττάρων αναστέλλει τον διαβήτη σε ένα μοντέλο ποντικού με αποτελεσματική ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης και σημαντική αύξηση της επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, στο ENDO 2018, την ετήσια 100η συνάντηση της Εταιρείας Endocrine στο Chicago.

«Οι επιπτώσεις στις μελέτες μας παρουσιάζουν μια βιώσιμη θεραπεία για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης χωρίς να εξαρτάται πάντα από την εξωτερική χορήγηση ινσουλίνης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Diana Elizondo, πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσιγκτον, D.C.

Πώς λειτουργεί το νέο μοντέλο θεραπείας

Τα β-κύτταρα του παγκρέατος παράγουν, αποθηκεύουν και απελευθερώνουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αρχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πέψης, τα β-κύτταρα ανταποκρίνονται γρήγορα εκκρίνοντας κάποια από την αποθηκευμένη ινσουλίνη τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης. Καθώς μειώνεται η γλυκόζη του αίματος, η ποσότητα της ινσουλίνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας μειώνεται.

Σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1, τα β-κύτταρα δέχονται «επίθεση» και καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτοάνοση πάθηση).

Στον διαβήτη τύπου 2, η ανταπόκριση στη γλυκόζη μειώνεται, μειώνοντας την ικανότητα επαρκούς παραγωγής ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εμφυτεύτηκαν β-κύτταρα χρησιμοποιώντας ένα μικρού μεγέθους συμπολυμερές μικροφορέα που προέρχεται από πολυσακχαρίτες ή βιοϋλικά. Απομονωμένα β-κύτταρα από υγιείς δότες ποντικούς εμβολιάστηκαν στο βιοϋλικό και εμφυτεύθηκαν σε διαβητικούς ποντικούς. Αυτά τα κανονικοποιημένα επίπεδα γλυκόζης και η αυξημένη επιβίωση στους ποντικούς που υποβλήθηκαν σε αγωγή σε σύγκριση με τις ομάδες που δεν υποβλήθηκαν σε αγωγή.

Ελπίδες για το μέλλον

Καθώς τα επίπεδα γλυκόζης εξομαλύνθηκαν, μειώθηκαν επίσης και τα επίπεδα ινσουλίνης. Η εμφύτευση των β-κυττάρων χρησιμοποιώντας το βιοϋλικό δεν προκάλεσε ανοσοαπόκριση. Τα εμφυτευμένα βήτα κύτταρα προκάλεσαν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία υποστηρίζουν τη μακροχρόνια συγκράτηση των μεταφερθέντων β-κυττάρων και τη βιώσιμη παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ενώ η μεταμόσχευση β-κυττάρων δότη είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 1 στο μέλλον, η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφει τα κύτταρα του ατόμου από την πρώτη θέση μπορεί να συμβεί ξανά και να προσβάλει τα μεταμοσχευμένα κύτταρα.

«Μελλοντικές μελέτες στοχεύουν στη μηχανική β-κυτάρρων που είναι συμβατά με τον δότη να εμβολιάζονται στα βιοϋλικά μας ως μέσο αποφυγής της απόρριψης μοσχεύματος και να παρέχουν μακροχρόνιες θεραπείες αποκατάστασης ινσουλίνης», ανέφερε η Elizondo.

Από το medicalxpress.com

 

Μοιραστείτε το: