FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Νέα πρωτεΐνη δίνει ελπίδες στη θεραπεία Διαβήτη και Παχυσαρκίας

Αμερικανοί ερευνητές αποδεικνύουν μέσα από μια νέα Έρευνα, τη δυνατότητα μιας πρωτεΐνης να θεραπεύει ή να αποτρέπει μεταβολικές παθήσεις όπως ο Διαβήτης και η Παχυσαρκία.

Επικεφαλείς της παραπάνω μελέτης ήταν ο Suresh Alahari PhD και ο Fred Brazda, καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο LSU Health School of Medicine στη Νέα Ορλεάνη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of biological chemistry.

Τι έδειξε η Έρευνα για την πρωτεΐνη Nischarin και η σχέση της με Διαβήτη και Παχυσαρκία

Οι επιστήμονες έβαλαν την καταπολέμηση του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας σε κυτταρικό επίπεδο με μια μελέτη που περιγράφει τις δυνατότητες της πρωτεΐνης Nischarin. Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ήταν σε θέση να αλλάξει το μεταβολισμό στα εργαστηριακά ποντίκια. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η πρωτεΐνη ενήργησε ως κατασταλτικό σε όγκους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν περαιτέρω τις επιδράσεις της Nischarin όταν αλληλεπιδρά με το γονίδιο AMPK. Το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για τη μεταβολική σταθερότητα. Συγκεκριμένα, όταν συνδέεται με το ΑΜΡΚ, η Νισχαρίνη αναστέλλει τη δραστικότητά της και οδηγεί σε μείωση της ενεργοποίησης των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή γλυκόζης.

Επιπλέον, όπως διαβάσαμε στο itrofi.gr, έδειξε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αλληλεπιδρά με το γονίδιο για ρύθμιση της πρόσληψης γλυκόζης. Μειώνει το επίπεδο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε ποντικούς και βελτιώνει την ανοχή γλυκόζης και ινσουλίνης. Τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιπών και η συσσώρευση λίπους επηρεάστηκαν επίσης. Έτσι, αυξήθηκε την ενέργεια στους ποντικούς ενώ κατέστειλε παράλληλα την όρεξη. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν τελικά στη μείωση της πρόσληψης τροφής και της μείωσης βάρους των ποντικών.

«Αυτές οι μελέτες καταδεικνύουν τις δυνατότητες της Nischarin ως ρυθμιστή των μεταβολικών ασθενειών και υποδηλώνουν ότι η καταστολή της λειτουργίας της πρωτεΐνης αυτής μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσέγγιση στην προσπάθεια να θεραπευθούν τέτοιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία» σημείωσε ο Alahari.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Εξεταστική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), το 2013-2014, περισσότεροι από 2 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ θεωρήθηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,2%. Την ίδια στιγμή η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αναφέρει ότι το 2015, 30,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν διαβήτη. Ποσοστό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 9,4% του πληθυσμού.

Μοιραστείτε το: