ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Νέα Στοιχεία για την Αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2

Νέα στοιχεία ενισχύουν τη θέση ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος, με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία ασθενών που λάμβαναν μόνο φαρμακευτική αγωγή, με την πορεία ασθενών που ακολούθησαν παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή και εντατικό πρόγραμμα αλλαγής της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Η ομάδα των ασθενών με την παρέμβαση στον τρόπο ζωής και διατροφής, εμφάνισε σημαντικά καλύτερη εικόνα, σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε μόνο φαρμακευτική αγωγή. 

Μετά από 12 μήνες στην ομάδα των ασθενών με την εντατική παρέμβαση στη διατροφή και στον τρόπο ζωής παρατηρήθηκαν:

  • Ύφεση του διαβήτη στο 61% των ατόμων.
     
  • Σημαντική απώλεια βάρους (12 kg κατά μέσο όρο). 
     
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στο 71% των ατόμων, χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής.
     
  • Βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
     
  • Μείωση του αριθμού λήψης φαρμάκων από 3 κατά μέσο όρο, στην αρχή του προγράμματος, σε 1 στο τέλος του προγράμματος. 
     
Στην ομάδα που λάμβανε μόνο φαρμακευτική αγωγή, μετά από 12 μήνες παρατηρήθηκαν:
  • Ύφεση του διαβήτη στο 12% των περιπτώσεων.
     
  • Τρεις φορές μικρότερη απώλεια βάρους, σε σχέση με την ομάδα παρέμβασης (4 kg κατά μέσο όρο).
     
  • Πέντε άτομα από τα 70 παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή και χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξ αιτίας αυτών.
     
  • Αύξηση του αριθμού λήψης φαρμάκων από 3 κατά μέσο όρο, στην αρχή του προγράμματος, σε 5 στο τέλος του προγράμματος.
Παρόμοια αποτελέσματα και αναστροφή του διαβήτη τύπου 2, έχουν επιτευχθεί και σε άλλες μελέτες με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής.
 

Η απλή μείωση των θερμίδων, που δεν λαμβάνει υπόψη τα μεταβολικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, λόγω της έντονης πείνας και κόπωσης που προκαλεί.

Διακόπτοντας την Προοδευτική Επιδείνωση του Διαβήτη Τύπου 2 

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που είναι αναστρέψιμη σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, με κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. 

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε δει ότι ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού, που επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολικό προφίλ ατόμων με διαβήτη, βοηθάει στην αποτελεσματικότερη αποκατάσταση της υγείας. 

Η διόρθωση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ακρογωνιαίος λίθος:

  • Στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.
     
  • Στη μείωση του σωματικού βάρους.
     
  • Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
     
  • Στη μείωση του κινδύνου για επιπλοκές του διαβήτη.
     
  • Στη μείωση της εμφάνισης χρόνιων φλεγμονών.
     
  • Στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης υγείας των ασθενών με διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.   

Η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς, πρέπει να προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα.   

Η απλή μείωση των θερμίδων, που δεν λαμβάνει υπόψη τα μεταβολικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, λόγω της έντονης πείνας και κόπωσης που προκαλεί. Η χρήση ειδικών διατροφών που δεν προκαλούν αυξημένη πείνα και κόπωση, συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της αλλαγής του τρόπου ζωής. 

Η ψευδής πεποίθηση ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι περιοριστικός για τα άτομα που τον ακολουθούν, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο αρχικά.

Η κατανάλωση τροφών όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή, η καλή φυσική κατάσταση και η καλύτερη διάθεση, οδηγούν σε περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη ευχαρίστηση και λιγότερους περιορισμούς από αυτούς που προκύπτουν από τη νόσο, την έλλειψη ενέργειας και την κακή διάθεση.   

Είναι βέβαια αναγκαία η ενεργή συμμετοχή του ατόμου στην εφαρμογή μιας παρόμοιας προσέγγισης. Συνήθως, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η κοινωνική πίεση που δέχονται οι ασθενείς από το περιβάλλον τους. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα είδος αδράνειας από το περιβάλλον των ατόμων, που τείνει να τους κρατήσει στις ίδιες συνήθειες που προκάλεσαν τη νόσο τους.

Ωστόσο, άτομα με αυξημένο κίνητρο, που ακολουθούν έναν τρόπο ζωής και διατροφής που τους ταιριάζει, διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα ζαχάρου, με καθόλου ή πολύ μικρή φαρμακευτική παρέμβαση, για πολλά χρόνια.   

 

Πηγή: drtsoukalas.com

Μοιραστείτε το: