ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Νέο αντιικό φάρμακο στη μάχη ενάντια στον COVID-19 – Υπ. Υγείας: Συστάσεις σε θεράποντες ιατρούς για τη χορήγησή του

Το νέο αντιικό φάρμακο για την COVID-19 Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID®, PFIZER),σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας  είναι διαθέσιμο από την Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022. Οι αιτήσεις για τη χορήγησή του έχουν αρχίσει να υποβάλλονται από την  Παρασκευή, 25 Μαρτίου και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι παρόμοια για αυτή που εφαρμόστηκε για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO).

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ήμερες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ. Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

Το υπουργείο υγείας με οδηγίες του συνιστά να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις ΟΛΩΝ των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας τον θεράποντα ιατρό, λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID®,  να γίνεται έλεγχος druginteractions.org/.

Στις νόσους για τις οποίες εφιστάται  η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο συμπεριλαμβάνεται και ο Σακχαρώδης Διαβήτης υπό θεραπεία σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως αναφέρονται παρακάτω.

Ο κατάλογος των παθήσεων για τις οποίες εφιστάται προσοχή είναι ο ακόλουθος:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Κυστική Ίνωση
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες
  • HIV με CD4
  • Ηλικία ≥75 ετών

2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:

Ηλικία ≥ 65

ΒΜΙ ≥ 35

ΣΔ υπό θεραπεία

Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

Χρόνια ηπατική νόσος

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

Πνευμονική ίνωση

Xρoνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία

 

Μοιραστείτε το: