FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Νεότερα δεδομένα ΗΔΙΚΑ. Σε ποσοστό 9% ο επιπολασμός του Σ.Δ για το 2019

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

 

Τα νεότερα δεδομένα για τον αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη έστειλε η ΗΔΙΚΑ  στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ,  μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 973.806.

Ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  1. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 (ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ): 47.315
  2. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: 938.098
  3. ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ: 15.652
  4. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ: 9.049
  5. ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: 33
  6. ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΠΕΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: 319

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14-5-2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο ,μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη ,στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι «από τα ανωτέρω στοιχεία της ΗΔΙΚΑ γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν το 9% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή στο 9%, κινείται και ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωσή του και στη χώρα μας και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που θα στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη».

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από την ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου στην διαβητική κοινότητα και στην επίσημη Πολιτεία, εάν λάβουμε υπόψη την υποστελέχωση των  διαβητολογικών κέντρων  της χώρας, που είχε αναπτυχθεί η κουλτούρα της συστηματικής εκπαίδευσης των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη.

Σε μια εποχή που έχουμε αλματώδη αύξηση της νέας  τεχνολογίας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη,  η Πολιτεία καλείται να μην σφυρίζει αδιάφορα, όπως έχει πράξει έως τώρα,  στο μείζον θέμα της συστηματικής εκπαίδευσης των πασχόντων για τη διαχείριση μιας τόσο  απαιτητικής νόσου.

Ακόμα, μεγαλύτερη ευθύνη, έχουμε οι ίδιοι οι πάσχοντες για την συσπείρωση μας γύρω από του συλλόγους και την πίεση προς όλες τις αρμόδιες αρχές για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με την αρχή:

«ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ»

 

 

 

Μοιραστείτε το: