FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Νίκη των Στρατιωτικών Γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη

Μεγάλη χαρά για τους Στρατιωτικούς γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, αφού θετικές είναι οι εξελίξεις για το θέμα της επέκτασης των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη υπαλλήλων του δημοσίου και αφορούν στο ωράριο εργασίας του και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι γονείς παιδιών με Σ.Δ. τύπου 1.

Αποδεικνύεται ότι όταν τα προβλήματα κοινωνούνται στα συλλογικά όργανα των πασχόντων τότε μπορεί να δοθεί λύση σε αυτά. Εάν ο καθένας προσπαθεί μόνος του τότε είναι χαμένος από χέρι.” τονίζει η Πρόεδρος του ΣΥ.ΝΕ.Δ. κα Ελένη Μπαρμπαλιά.

Το θέμα τέθηκε στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Σύλλογο Νέων Ελλήνων Διαβητικών για πρώτη φορά τον Αύγουστο του έτους 2018 , με επιστολή που κατέθεσε ο ΣΥΝΕΔ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία αιτήθηκε την επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη υπαλλήλων του δημοσίου και αφορούν στο ωράριο εργασίας τους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι γονείς παιδιών με Σ.Δ. τύπου 1. Διαλογική συζήτηση έγινε με τους συνεργάτες του Υπουργού για το θέμα των μεταθέσεων όπως και για τη διασφάλιση της εργασίας στρατιωτικών που εκδηλώνεται η νόσος του σακχαρώδη διαβήτη κατά το χρόνο εργασίας τους. 

Μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του Σεπτεμβρίου ακολούθησαν επιστολές της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΕΣΑμεΑ προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΣΥ.Ν.Ε.Δ έδωσαν αγώνα για να γίνει επιτέλους η πολυπόθητη συνάντηση με τον Διευθυντή του Υπουργού και τον νομικό του σύμβουλο ενώ στην συνάντηση παρευρέθηκε για λίγα λεπτά και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Ρήγας.

Ευχαριστίες εξέφρασαν οι Στρατιωτικοί μέσω του https://stratiotikathemata.blogspot.com

Πλήρης ενημέρωση για τη συνάντηση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και του ΣΥ.Ν.Ε.Δ. με τον Διευθυντή του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τον νομικό σύμβουλο του γραφείου του στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις 19/11/2018 με θέμα:

«Σακχαρώδης Διαβήτης και Ένοπλες Δυνάμεις: Προς επίλυση βαίνουν προβλήματα που αφορούν τα στελέχη που πάσχουν ή είναι γονείς παιδιών με Διαβήτη»

 

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 15.11.2018 η συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος έκανε δεκτά στο σύνολό τους τα αιτήματά μας.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, στο οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 μέχρι 15 ετών, με ποσοστό αναπηρίας 50%, θα δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους. Με τη διάταξη αυτή αντιμετωπίζεται ουσιαστικά μία μακροχρόνια άνιση μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους πολιτικούς υπαλλήλους.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θα αντιμετωπιστεί και ένα φλέγον ζήτημα που αντιμετώπιζαν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι, αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους εμφάνιζαν σακχαρώδη διαβήτη, μέχρι πρότινος οδηγούνταν σε απόλυση. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται οι άνθρωποι αυτοί να περνούν από Υγειονομική Επιτροπή, η οποία θα κρίνει αν είναι ικανοί είτε για υπηρεσία εδάφους, είτε για υπηρεσία γραφείου ή για ελαφριά υπηρεσία.

Επιπλέον, σε Υπουργική Απόφαση που δρομολογείται να κατατεθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, θα προβλέπεται η απαλλαγή από τις βάρδιες των στρατιωτικών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, στο θέμα των μεταθέσεων των στρατιωτικών που είτε πάσχουν οι ίδιοι από Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξήγησε στον Αναπληρωτή Υπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί. Ο κ. Ρήγας δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα ώστε οι στρατιωτικοί αυτοί να παίρνουν μετάθεση μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει Διαβητολογικό Κέντρο ή Ιατρείο, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και ο χρόνος που θα μεσολαβεί πριν από την κάθε μετάθεση. Όλα αυτά θα ενταχθούν σε σχετική Υπουργική Απόφαση που θα κατατεθεί για τις μεταθέσεις των στρατιωτικών.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με την έκβαση της συνάντησης, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη συνάντηση από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Γιώργος Μπαλάφας και ο Επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, Ταγματάρχης Θωμάς Ψαρρής, ενώ από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας, κ. Μαρία Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ), μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Ελένη Μπαρμπαλιά και ο Ταμίας του ΣΥΝΕΔ, κ. Ιορδάνης Θωμαΐδης.

Πηγή: glikos-planitis.gr

 

Μοιραστείτε το: