UNCATEGORIZEDΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Νοέμβριος, ο μήνας ενημέρωσης ευαισθητοποίησης & επαγρύπνησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ο ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΕΦΤΑΣΕ.

Και δυστυχώς δεν ξεκίνησε και τόσο καλά. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

Είχα αποφασίσει να γράψω ένα άρθρο για τον “αδικημένο” διαβήτη, τον ΤΥΠΟΥ 1, μια και τα περισσότερα νέα τουλάχιστον από την πλευρά της φαρμακευτικής αγωγής, τα τελευταία χρόνια, συμβαίνουν στον ΣΔτ2.

Βέβαια δεν πρέπει να υποτιμούμε τις καταπληκτικές καινούργιες Ινσουλίνες (για όλους τους διαβητικούς που τις έχουν ανάγκη), αλλά ούτε την έξαρση της τεχνολογίας, με τις νέες συσκευές πραγματικά ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (μετρητές σακχάρου, μετρητές συνεχούς καταγραφής-CGM, νέες αντλίες, κλπ) και βαδίζουμε ολοταχώς για αυτό που ονομάζουμε ΤΕΧΝΗΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ, δηλαδή μια αντλία ινσουλίνης που θα αποφασίζει σχεδόν μόνη της για τη χορήγηση ή όχι ινσουλίνης στον οργανισμό !!!

Τον τελευταίο καιρό, είχε γίνει μια μεγάλη ας το πούμε προσπάθεια, να ξεφύγουμε από την παγιωμένη άποψη ότι στον ΣΔτ1 κανένα άλλο φάρμακο δεν επιτρέπεται εκτός από την ινσουλίνη.

Οι νέες κατηγορίες με φάρμακα ανεξάρτητα της έκκρισης ή όχι ινσουλίνης, όπως πχ οι αναστολείς SGLT2, με τα τόσα πολλά οφέλη για την προστασία έναντι των καρδιαγγειακών επιπλοκών και της νεφροπάθειας, μας είχαν δώσει ένα νέο κίνητρο για τη χρήση τους και στον διαβητικό ασθενή τύπου 1. Μάλιστα όταν η Ντάπαγλιφλοζινη (FORXIGA), πήρε παγκοσμίως έγκριση για χρήση και στον Διαβήτη τύπου 1 αλλά και για την προστασία της καρδιάς και των νεφρών ακόμα και σε μη διαβητικούς ασθενείς, όλοι πιστέψαμε ότι επιτέλους έχουμε “κάτι ακόμα”, εκτός της ινσουλίνης για να παλέψουμε με το τέρας …….

Βέβαια φάρμακο χωρίς παρενέργειες δεν υπάρχει, αλλά το ξέραμε ότι ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος για τον διαβητικό ασθενή μας που λέγεται Διαβητική Κετοξέωση (ΔΚΟ), μια κατάσταση συναγερμού που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο !!! Με αυτές λοιπόν τις γνώσεις, ξεκινήσαμε τη χορήγηση της Νταπαγλιφλοζίνης κάτω από αυστηρές συστάσεις για ποιους ασθενείς θα εντάξουμε στη νέα θεραπεία (ενήλικας, δόση 5mg, BMI>27, που δεν ελέγχονται καλά τα ζάχαρα του μόνο με την ινσουλίνη, παρακολούθηση κετόνης, διακοπή της χορήγησης σε περιπτώσεις παραγόντων κινδύνου όπως μια λοίμωξη, πυρετός, αφυδάτωση κλπ).

Και αιφνίδια πριν λίγες ημέρες (από 25/10/2021) η εταιρεία ASTRA ZENECA που έχει το συγκεκριμένο φάρμακο, βγάζει μια ανακοίνωση ότι σε συνεννόηση με τον ΕΜΑ (ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων) και τον Ε.Ο.Φ, αποσύρει από τις ενδείξεις του σκευάσματος Forxiga (dapagliflozin) τη χρήση για τον Διαβήτη τύπου 1 και δεν θα έχει πλέον άδεια για την θεραπευτική αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών τύπου 1 (ενώ παραμένουν όλες οι υπόλοιπες ενδείξεις). Και θα πρέπει οι ασθενείς-διαβητικοί που λαμβάνουν στη θεραπεία τους τη συγκεκριμένη αγωγή, να την διακόψουν (με την σωστή παρακολούθηση από τον γι’αυτό τους γιατί μπορεί πλέον να χρειαστεί σταδιακά αύξηση των μονάδων της ινσουλίνης).

Όπως και να το κάνουμε είναι ένα πισωγύρισμα. Μια μικρή ήττα. Δεν είναι ευχάριστο να αποδυναμώνεται η φαρέτρα σου από όποιο όπλο έχεις για τον αγώνα.

Και οι σκέψεις πάνε και σε έναν ακόμα εκπρόσωπο της οικογένειας των “φλοζινών”, την ΣΟΤΑΓΛΙΦΛΟΖΙΝΗ (της εταιρείας SANOFI με το εμπορικό όνομα ZINQUISTA, που έχει πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ για χρήση στην Ευρώπη, αλλά όχι και από τον αμερικανικό FDA). Τελικά ίσως ο κίνδυνος της διαβητικής κετοξέωσης είναι μεγαλύτερος από το όποιο όφελος ή ίσως χρειαζόμαστε πιο πολλά στοιχεία ώστε να εντάξουμε αυτή τη θεραπεία στην άμεση αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1.

Περιμένουμε καινούργιες ειδήσεις λοιπόν που θα μας διαφωτίσουν !!!

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: