ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Νόσος του Crohn: Η διατροφή που «εξαφανίζει» τα συμπτώματα

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του εντέρου, η οποία οδηγεί συχνά τους πάσχοντες στο νοσοκομείο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ένας πιθανός τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο να αναπτύξει τη διαταραχή αλλά και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα, είναι η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης διατροφής.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση της υγείας ενός άνδρα ηλικίας 20 ετών που έπασχε από τη διαταραχή. Πριν τη μελέτη, τα συμπτώματα περιλάμβαναν κόπωση, φούσκωμα, κρίσεις έντονου κοιλιακού άλγους, ναυτία και έλκη για αρκετά χρόνια έως ότου διαγνώσθηκε με νόσο του Crohn.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τον άνδρα να σταματήσει να τρώει κρέας και να αφαιρέσει όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης και τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή του για 40 ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση του διατροφικού προγράμματος, ο άνδρας ανέφερε πλήρη απουσία συμπτωμάτων της νόσου του Crohn.

Η νέα του διατροφή βασιζόταν σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μέσω μιας χορτοφαγικής διατροφής ο ασθενής είδε πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων της διαταραχής του εντέρου.

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο βλεννογόνος του εντέρου είχε θεραπευτεί πλήρως. Ο άνδρας αποφάσισε να συνεχίσει τη διατροφή μετά τη μελέτη και σε επόμενο χρόνο του επιτράπηκε να σταματήσει τη λήψη φαρμάκων.

«Αυτή η μελέτη προσφέρει ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από επώδυνα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn», ανέφερε η Hana Kahleova, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια κλινικής έρευνας στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Physicians Committee for Responsible Medicine.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες παρέχουν συνήθως υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, που ωφελούν την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν επίσης τις λειτουργίες των καλών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία καταπολεμούν την εξέλιξη της νόσου του Crohn και άλλων προβλημάτων του πεπτικού.

«Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι η τροφή είναι πραγματικά φάρμακο» είπε η Kahleova. «Δεν δείχνει μόνο ότι μια χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ύφεση της νόσου του Crohn, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη άλλων καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου».

Πηγή: www.onmed.gr, Medical Daily

Μοιραστείτε το: