ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Ο Διαβήτης σήμερα θεραπεύεται» – Ημερίδα για τη χειρουργική θεραπεία του Διαβήτη

Ημερίδα για τη χειρουργική θεραπεία του Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Συνεργασία για τη Θεραπεία του Διαβήτη (ΣυνΔια), με θέμα τη χειρουργική θεραπεία του διαβήτη, δύο γιατροί, ο Ιωάννης Μελισσάς και ο Οδυσσέας Βουδούρης, πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής, αναφέρθηκαν στις επιστημονικές εξελίξεις στο τομέα της χειρουργικής του διαβήτη, κατέθεσαν στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας και εξήγησαν τις θεραπευτικές επεμβάσεις.

Ανακοίνωσαν επίσης την διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας με στόχο τη διεξοδικότερη συζήτηση της χειρουργικής του διαβήτη, τονίζοντας ότι ευελπιστούν η ημερίδα να αποτελέσει ένα φόρουμ διαλόγου για την επιστημονική κοινότητα αφενός, και την ενημέρωση των πασχόντων αφετέρου.

«Γιατί μια Ημερίδα αφιερωμένη στη χειρουργική θεραπεία του Διαβήτη;

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Στη χώρα μας, ο αριθμός των διαβητικών ασθενών τετραπλασιάστηκε στο διάστημα μιας γενιάς. Το νόσημα αυτό ταλαιπωρεί σήμερα ένα εκατομμύριο συμπατριώτες μας. Τρείς χιλιάδες άνθρωποι ακρωτηριάζονται ετησίως από τις βλάβες που προκαλεί στα κάτω άκρα η νόσος αυτή. Ο διαβήτης τείνει να γίνει στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες κοινωνίες, η 3η αιτία θανάτου. Στις ΗΠΑ, 29 εκατομμύρια ενήλικες, δηλαδή το 9,3% του πληθυσμού, πάσχουν από διαβήτη και 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από προ-διαβήτη (σύμφωνα με το FDA – Food and Drug Administration). Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του διαβήτη έχει επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη, εφόσον το κόστος της υπολογίζεται στο 20% με 30% του συνόλου των δαπανών υγείας. Αυτές είναι οι ανησυχητικές εξελίξεις. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και θετικές.

Η διεθνής χειρουργική κοινότητα έχει τα τελευταία χρόνια εργαστεί συστηματικά για να συνδράμει τους παθολόγους-διαβητολόγους στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η προσπάθεια αυτή φέρνει πλέον ευδιάκριτα αποτελέσματα. Σήμερα, χειρουργικές επεμβάσεις στο πεπτικό σύστημα, αναπαραγώγιμες σε τακτική βάση, μπορούν να θεραπεύσουν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την παγκρεατική λειτουργία και μειώνοντας την κυτταρική αντίσταση στην ινσουλίνη. Μεγάλες Διαβητολογικές Εταιρείες, όπως η American Diabetes Association, περιλαμβάνουν πλέον τη χειρουργική επέμβαση ως θεραπευτική επιλογή, ενώ την ίδια προσέγγιση έχουν και όλες οι Ευρωπαϊκές Διαβητολογικές Εταιρείες.

Η Ημερίδα της 5ης Μαΐου 2017, «Ο Διαβήτης σήμερα θεραπεύεται», η πρώτη επιστημονική ημερίδα στη χώρα μας για το θέμα αυτό, αποσκοπεί στο να ενημερώσει την ιατρική κοινότητα, αλλά και κάθε εμπλεκόμενο σχετικά με τη θεραπεία της νόσου αυτής. Επιθυμία μας είναι η Ημερίδα αυτή να γίνει η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ όλων των επιστημόνων, παθολόγων, διαβητολόγων, διατροφολόγων, χειρουργών, αλλά και των ίδιων των διαβητικών ασθενών, ώστε η χειρουργική του διαβήτη να λάβει σύντομα στη χώρα μας τη θέση που της αναλογεί, προς όφελος των διαβητικών αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Με εκτίμηση,

Οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής

Οδυσσέας Βουδούρης – Ιωάννης Μελισσάς»

Μοιραστείτε το: