FEATUREDΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ο Διαβήτης στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου. Αυτοπροστατευτείτε και δουλέψτε διαμηνύει το Υπουργείο Υγείας στους εργαζόμενους πάσχοντες

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά

Πρόεδρος Ε.Ε ΣΥΔΑ.

 

Ο Διαβήτης στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου. Αυτοπροστατευτείτε και δουλέψτε διαμηνύει το Υπουργείο Υγείας στους εργαζόμενους πάσχοντες.

Σε  αναστάτωση βρίσκεται ξανά η κοινότητα των ατόμων με Σ.Δ., μετά και την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθ. ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020. , υπογεγραμμένη από τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας.  Με την νέα ΚΥΑ  οι παθήσεις διαχωρίζονται σε αυξημένου και ενδιάμεσου κινδύνου (νέος παραλογισμός), δίνοντας κοντολογίς τη δυνατότητα να απασχοληθούν από το σπίτι ή σε θέσεις backoffice οι πάσχοντες που έχουν υψηλό κίνδυνο απέναντι στη νόσο COVID 19.

Και όπως ήδη  έχει γίνει γνωστό,  οι διαβητικοί συγκαταλέγονται στην ομάδα ενδιάμεσου κινδύνου!! Πηγαίνετε στη δουλειά σας κανονικά ακόμη κι αν δουλεύετε ταμίας σε super market ή αν είστε στο γκισέ καμιάς υπηρεσίας που συνδιαλέγεται με το κοινό.

Όπως φαίνεται, το Υπουργείο Υγείας -το πρώτο τη τάξει  Υπουργείο, που θα έπρεπε να ανοίξει τις πόρτες του και να συνομιλήσει με τους ίδιους τους πάσχοντες και τους θεράποντες ιατρούς τους- περί άλλα τυρβάζει. Τι κι αν για το θέμα της προστασίας των ατόμων με Σ.Δ έχει χυθεί μπόλικο μελάνι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουν ζητήσει  την τροποποίηση όλων των νομοθετημάτων, που έχουν εκδοθεί από την αρχή της πανδημίας για την προστασία της κοινωνίας και δη των ευάλωτων ομάδων από τη νόσο COVID 19.

Δεν πάει πολύς καιρός, που οι εργαζόμενοι πάσχοντες από Σ.Δ. έτρεχαν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, αφού οι υπουργικές αποφάσεις όριζαν ότι ο διαβητικός για να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων και να προστατευτεί από έναν ιό που δεν αστειεύεται, θα έπρεπε να είναι αρρύθμιστος. Και για να είναι αρρύθμιστος θα πρέπει να έχει γλυκοζυλιωμένη άνω του 8 (αλήθεια από ποια ιατρικά πρωτόκολλα βρήκαν αυτή την τιμή ) ή να έχει σάκχαρα άνω του 200 τις τελευταίες 7 ημέρες!

Ήδη από τον Μάρτιο τρέχοντος έτους,  η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ο ΣΥΔΑ είχαν στείλει επιστολές καταγγέλλοντας τον απαράδεκτο όρο «αρρύθμιστο διαβήτη» και  τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια , με τα οποία ο διαβητικός έπρεπε να αποδείξει ότι είναι αρρύθμιστος.

Σύμμαχος μας, όχι για τα ωραία μας μάτια αλλά γιατί η επιστήμη δεν κόβει και ράβει ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, το επιστημονικό σωματείο που έχει αντικείμενο έρευνας και μελέτης τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ).

Κι αφού περνάει το πρώτο κύμα της πανδημίας και άκρη δεν βρήκαμε, λες και ψάχναμε τον μίτο της Αριάδνης. ήρθε το δεύτερο κύμα και νέες αποφάσεις υπουργών, όχι μόνο κρατούν εμμονικά τα παράλογα των προηγούμενων νομοθετημάτων αλλά μας «σερβίρουν» και  νέες αποφάσεις στις οποίες βάζουν στο ζύγι τις παθήσεις και εντάσσουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου από τον Covid 19.

Για να μην το πολυλογούμε, πολύ απλά, οι ενδιάμεσες παθήσεις δεν έχουν καμία προστασία πέραν της αυτοπροστασίας τους!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επιστολή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για ακόμη μία φορά με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020, ότι δεν είναι πρόθεση των υπουργείων σας η λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους………………

 ……….Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ΦΕΚ όχι μόνο διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» και τα ασαφή κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενα ΦΕΚ, αλλά παράλληλα στερείται, βάσει αυτού, η δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη να ενταχθεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μία ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών!

 Στην ίδια επιστολή η Ομοσπονδία μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των ατόμων με Σ.Δ. και των οικογενειών της (για πολλοστή φορά): «Από την αρχή της πανδημίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σας μεταφέρει την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, χωρίς ποτέ να εισακουστεί ούτε η ίδια, αλλά ούτε και η αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η οποία σας απέστειλε τις επιστημονικές της θέσεις σχετικά με την ανάγκη προστασίας των πασχόντων από Διαβήτη.

 Είναι προφανές ότι αγνοείτε συστηματικά τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι η νόσος COVID-19 προκαλεί την εμφάνιση κετονών στον οργανισμό με αποτέλεσμα την κετοξέωση, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη, με τους μελετητές να σημειώνουν ότι η κέτωση αυξάνει τις ημέρες νοσηλείας και τη θνητότητα»

Ο ΣΥ.Δ.Α.,  θέλοντας να προλάβει τις ανεκδιήγητες καταστάσεις που ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο, είχε ήδη στείλει επιστολή (Τρίτη επιστολή μέσα στην περίοδο της πανδημίας)  στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας στα μέσα Αυγούστου με θέμα: «Η έξαρση των κρουσμάτων Covid 19 και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον απαιτούν τη λήψη ισχυρών προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους με Σ.Δ τώρα!», επισημαίνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, που κάνουν χρήση του αρρύθμιστου διαβήτη και να προστατευτούν καθολικά και οριζόντια όλοι οι εργαζόμενοι με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικογένειές τους.

Που να ξέραμε τι θα ακολουθούσε μέσα στο φθινόπωρο.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε την επιστολή του ΣΥΔΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Θα σας έχουμε ενήμερους για τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΔΑ

 

 

Μοιραστείτε το: