ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ο Γολγοθάς των Διαβητικών που λαμβάνουν Ινσουλίνη – Γιατί πηγαίνουν κάθε μήνα στο γιατρό

Μπορεί ο ινσουλινοεξαρτώμενος Διαβήτης να είναι μία μόνιμη πάθηση, αλλά αυτό φαίνεται πως είναι κάτι άγνωστο για τους ιθύνοντες του ΕΟΠΥΥ.

Ίσως οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ να ελπίζουν σε κάποιο… θαύμα, ότι οι διαβητικοί που πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη, μπορεί και να γιατρευτούν ξαφνικά.

Πιθανώς γι’ αυτό και ο Οργανισμός τους υποχρεώνει να πηγαίνουν κάθε μήνα στο γιατρό για να λαμβάνουν τις απαραίτητες συνταγές για τα αναλώσιμα υλικά της αντλίας ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος, ο θεράπων ιατρός δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει εξάμηνη συνταγή ή κάποια άλλη που να διευκολύνει τους πάσχοντες.

Παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις των ασθενών με διαβήτη που έχουν ανάγκη ινσουλίνης στον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, οι αρμόδιοι δε δείχνουν να καταλαβαίνουν.

Τους υποχρεώνουν κάθε μήνα να πηγαίνουν στο γιατρό για να λάβουν νέα συνταγή για τα αναλώσιμα υλικά της αντλίας ινσουλίνης. Τέτοια αναλώσιμα είναι μεταξύ άλλων καθετήρες έγχυσης, δεξαμενές, αισθητήρες γλυκόζης και μπαταρίες.

Αντίθετα για το υπόλοιπο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό όπως ταινίες μέτρησης, σκαρφιστήρες και βελονάκια, οι συνταγές μπορούν να είναι εξάμηνες, επαναλαμβανόμενες σε 3 δίμηνες για τον ινσουλινοεξαρτώμενο ασθενή και δίμηνη για τους ασθενείς που λαμβάνουν χάπια.

Άγνωστο παραμένει γιατί δεν εφαρμόζεται κάτι αντίστοιχο και για τους ασθενείς με διαβήτη που χρησιμοποιούν αντλία, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρούνται κάθε μήνα με επισκέψεις σε γιατρούς.

Από το healthreport.gr και την Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μοιραστείτε το: