ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Ο κίνδυνος του γιο-γιο, στην παχυσαρκία

Aπό τον Ρηγόπουλο Δημήτριο,

Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο με μετεκπαίδευση στον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και το Διαβητικό Πόδι.

 

Το 80% των ατόμων που χάνουν βάρος, τελικά το αποκτούν ξανά. Δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις που στη συνέχεια γίνονται βαρύτεροι από τα κιλά που είχαν, αρχικά ξεκινήσει την δίαιτα. Πρόκειται για το φαινόμενο γιο-γιο και ο μηχανισμός του οποίου είναι πολύπλοκος και εμπλέκονται πολλά μεταβολικά και ορμονικά μονοπάτια.

Θα έλεγε κανείς «τι είχα, τι έχασα;». Δεν είναι όμως έτσι. Η επανάκτηση του χαμένου βάρους κρύβει κινδύνους και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, στις 29 Νοεμβρίου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σε αυτή την μελέτη συμμετείχαν 3678 άτομα από την Κορέα, τα οποία βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για 16 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν όλοι οι θάνατοι που προέκυψαν και έγινε συσχέτιση με την διακύμανση του βάρους τους. Γρήγορα φάνηκε ότι η συχνές απώλειες βάρους και οι επακόλουθες επανακτήσεις των κιλών, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Το φαινόμενο γιο-γιο είναι επικίνδυνο

Το φαινόμενο γιο-γιο λοιπόν, σύμφωνα με τη μελέτη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 46%. Αυτό το εύρημα  βρέθηκε να είναι σταθερό σε όλους τους πληθυσμούς ανεξάρτητα αν είχαν επιβαρυμένη υγεία ή όχι. Δηλαδή άτομα με καρδιακά προβλήματα που χάνουν και κερδίζουν βάρος κινδυνεύουν το ίδιο με άτομα που είναι απόλυτα υγιή.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον εύρημα ήταν το γεγονός ότι τα λεπτά άτομα που επιχειρούν να χάσουν βάρος και στη συνέχει το ξανακερδίζουν, αυξάνουν την πιθανότητα να πάθουν Διαβήτη. Αντίθετα τα παχύσαρκα άτομα που κάνουν το βάρος τους γιο-γιο, μειώνουν την πιθανότητα να πάθουν Διαβήτη. Δεν προστατεύονται όμως από τον αυξημένο κίνδυνο προώρου θανάτου.

 

Με λίγα λόγια το γιο-γιο προστατεύει τα παχύσαρκα άτομα από τον Διαβήτη, όχι όμως τα πιο λεπτά άτομα. ΤΟ γιο-γιο όμως αυξάνει το κίνδυνο θανάτου σε όλους, ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο της υγείας τους.

Η διατήρηση του βάρους είναι η λύση

Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Όσοι είναι αδύνατοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια να μην παχύνουν. Αντίθετα όσοι είναι παχύσαρκοι θα πρέπει να χάσουν τα περιττά κιλά και να προσπαθήσουν να τα διατηρήσουν.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο, καθώς ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να επανακτήσει τα χαμένα κιλά. Εκεί πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των ειδικών, ίσως περισσότερο από όταν κάποιος ξεκινά μια δίαιτα.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τον

Ρηγόπουλο Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο με μετεκπαίδευση στον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και το Διαβητικό Πόδι.

E-mail: dr.rigopoulos@gmail.com,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, τηλ.: 2107700211, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: