ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

O ΣΥ.Δ.Α. πηγαίνει θέατρο. Steel magnolias του Robert Harling στον Πολυχώρο «Προσωρινό»

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

 

Έξι γυναίκες συναντούνται μέσα σε ένα κομμωτήριο. Γυναίκες που χτίζουν σχέσεις αγάπης, που βγάζουν το θυμό τους, που χαριτολογούν ή αυτοσαρκάζονται και  πάντα στα δύσκολα είναι η μία δίπλα στην άλλη.  Μέσα στους έξι γυναικείους χαρακτήρες η Σέλμπυ που έχει νεανικό διαβήτη. Η Σέλμπυ που ανοίγει τα φτερά της να πετάξει από την προστατευτική μητρική αγκαλιά και αναμετριέται με τον εαυτό της, με τον κοινωνικό περίγυρο, με τον σύντροφό της, με το οικογενειακό  περιβάλλον.

Η πάθηση του σακχαρώδη νεανικού διαβήτη  για τις έξι ηθοποιούς είναι κάτι άγνωστο. Θέλουν να γνωρίσουν βαθιά τη νόσο κι’ έτσι επικοινωνούν με τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας, γιατί δεν θέλουν να μείνουν στην επιφάνεια των χαρακτήρων του έργου, που ο συγγραφέας έχει γράψει βασιζόμενος σε αληθινά γεγονότα.

Έτσι συναντηθήκαμε μαζί τους. Μιλήσαμε, ανταλλάξαμε γνώμες, ξεδιπλώσαμε και καταθέσαμε τις ζωές μας, για να μπορέσουν οι ηθοποιοί να αποδώσουν με μαεστρία και γνώση τους δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους του έργου.

 Τι λένε όμως οι ίδιες νέες ηθοποιοί που κάνουν το ντεμπούτο τους στο χώρο του θεάτρου πολλά υποσχόμενες.

Steel Magnolias ( Robert Harling )

Πυροβολισμοί, γαβγίσματα, γάμοι σε αποχρώσεις του ροζ, σκυλιά με τσακισμένα νεύρα, πρωταθλήματα, δηλητηριώδεις ατάκες και πολλή αγάπη.
Όλα αυτά μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό κομμωτήριο της Λουιζιάνα στο νότο της Αμερικής.
Ευαίσθητες και ντελικάτες όσο τα άνθη της μανόλιας, αλλά ταυτόχρονα σκληρές και ανθεκτικές όσο το ατσάλι.

Επιμέλεια Σκηνοθεσίας :
Νέλλη Καρρά

Μετάφραση – Οργάνωση Παραγωγής: Μαριλού Ταμβάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κ. Αλέξης Αλάτσης

Φωτογραφίες – Trailer:
Άννα Παπανικολάου

Graphic design: Θοδωρής Ταμβάκης

Επιμέλεια ήχου: Παναγιώτης Μπιζούτης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Τρούβυ: Λίλιαν Αντωνίου
Αννέλ: Χριστίνα Μάλλιου
Κλαιρή: Φανή Λύκου
Σέλμπυ: Άννα Τζορτζίκια
Μαλύν: Ιόλη Χαραλαμποπούλου
Γουίζερ: Μπέτυ Σαράντη

Φωνή Εκφωνητή: Μιχάλης Βρετός

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων :

Από 8/11 – 1/12
Καθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 μ.μ

Πολυχώρος «Προσωρινό» Οδός Δεινοκράτους 103, έναντι περιπτέρου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Διάρκεια : 2 ώρες και 15 λεπτά ( Με διάλειμμα )

Τιμές Εισιτηρίων :

Κανονικό: 10€
Φοιτητικό: 8€
Ατέλεια – Ανέργων: 5€

Τα μέλη του ΣΥ.Δ.Α. που θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ 6942701116 για περισσότερες πληροφορίες.

Το εισιτήριο για επιδοματούχους πρόνοιας μέλη του ΣΥ.Δ.Α. είναι 5 ευρώ.

Eυχαριστούμε τους συντελεστές της παράστασης που μας πρότειναν να γράψουμε λίγα λόγια για το διαβήτη και τις νέες προκλήσεις που επιφυλάσσει η ιατρική και οι νέες τεχνολογίες και για την διανομή του ακόλουθου σημειώματος στο χώρο της παράστασης.

Επιστολή της Γενικής Γραμματείας του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας  

Ένα θεατρικό έργο… Μια θεατρική παράσταση προκλήσεων, με έντονα στοιχεία κωμωδίας και δράματος. Οι σχέσεις, που χτίζονται μέσα στον κλειστό χώρο ενός κομμωτηρίου, ξεδιπλώνουν τον θαυμαστό κόσμο της γυναικείας φύσης. Η φιλία,το καυστικό χιούμορ, η μητρότητα, η αλληλεγγύη, οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι σχέσεις που ξετυλίγονται γύρω από μια χρόνια πάθηση, όπως ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης, δίνουν άπειρες δυνατότητες στις ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το υποκριτικό τους ταλέντο.

Αυτό που ξεχωρίζει την παράσταση, είναι η αυξημένη ενσυναίσθηση των συντελεστών της. Ήλθαν σε επαφή με τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας και ζήτησαν τη γνώμη των ιδίων των πασχόντων για τον διαβήτη, μια νόσο με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχικές διαστάσεις. Η πράξη αυτή δείχνει ότι στη νέα γενιά ηθοποιών υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, που ποιούν ήθος.

Το πρωτότυπο θεατρικό κείμενο, που πολλοί γνωρίζουν από την βραβευμένη ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, αναφέρεται σε μια εποχή στην οποία τα ιατρικά δεδομένα απέχουν πολύ από τα σημερινά. Αυτό δεν άφησε περιθώρια στην εξαίρετη νέα μεταφράστρια να αποτυπώσει τα άλματα της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, μέσω των οποίων η ζωή των παιδιών και νέων με διαβήτη έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ασφαλώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του θεατρικού έργου. Χρέος του ΣΥΔΑ, που εκπροσωπεί τους ανθρώπους με διαβήτη, είναι να επισημάνει ότι εδώ και πολλά χρόνια  η διαβητική γυναίκα μπορεί να χαρεί τη μητρότητα και να φέρει στον κόσμο ένα ή και περισσότερα παιδιά. Η ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1923, η ιατρική έρευνα που ακολούθησε, η αλματώδης εξέλιξη της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διατροφολογίας και Ψυχολογίας, καθώς και οι νέες μέθοδοι εκπαίδευσης του διαβητικού, για τον  αυτοέλεγχο και  την  αυτορύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οδήγησαν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Μειώθηκε έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης δυσάρεστων επιπλοκών, όπως η διαβητική νεφροπάθεια, από την οποία πάσχει η ηρωίδα του έργουShelby.Φυσικά, δεν θέλουμε να εξωραΐσουμε τις δυσκολίες που αναμφίβολα αντιμετωπίζει ο διαβητικός/ή ακόμα και σήμερα στην καθημερινότητα του/της, ούτε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στο ενδεχόμενο εμφάνισης δυσάρεστων επιπλοκών. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να αποφευχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαβητικοί και χρόνια πάσχοντες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις νέες θεραπευτικές και τεχνολογικές μεθόδους, που υπόσχονται μια καλύτερη ζωή. Και υπό την προϋπόθεση ότι η κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη της σε σκοτεινά κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της παράστασης, που μας έδωσαν την ευκαιρία να δώσουμε από τη θέση των ίδιων των πασχόντων με Σ.Δ. ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αισιοδοξία που στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται με τη Γνώση που δίνει Δύναμη και Προλαμβάνει.

Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας

Αλεξανδρουπόλεως 25, Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2102776078

Ενημερωτική Ιστοσελίδα για τον Διαβήτη: www.diabeteslife.gr

email:syned.hellas@gmail.com

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: