FEATUREDUNCATEGORIZEDΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΣΥ.Δ.Α στο Μεταπτυχιακό Νοσηλευτών για τη Διαχείριση του Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

Κι όμως κάτι κινείται στον χώρο του διαβήτη σε ότι αφορά το σημαντικό θέμα της εκπαίδευσης για να έχει  ο διαβητικός  τη δυνατότητα της αυτορρύθμισης και του αυτοελέγχου με τελικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του και την αποφυγή των επιπλοκών που συνοδεύουν αυτή την  σιωπηλή και μοναχική νόσο.

Οι δράσεις και τα θετικά μηνύματα έρχονται από ανθρώπους, όπως η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευγενία Βλάχου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία  ξεκίνησε την ενασχόλησή της για τον διαβήτη,ως νοσηλεύτρια, στο ενδοκρινολογικό τμήμα του Ευαγγελισμού την εποχή που ήταν Διευθυντής ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Παντελής Θαλασσινός.

Ήταν η εποχή που ο αείμνηστος Θαλασσινός έδινε τη σκυτάλη στον αείμνηστο Χάρη Βασιλόπουλο, προτρέποντάς τον να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των διαβητικών μαθητεύοντας δίπλα στον καθηγητή Ασάλ στη Γενεύη και να δημιουργήσει από το 1997,  σε σταθερή βάση, τις εκπαιδευτικές ομάδες του τμήματος ενδοκρινολογίας, διαβήτη και παχυσαρκίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η Ευγενία Βλάχου μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία στο αντικείμενο της εκπαίδευσης των διαβητικών για τη διαχείριση της πάθησής τους. Ίσως και να είναι  η πρώτη νοσηλεύτρια στο ελληνικό σύστημα υγείας, που γνώρισε τι είναι η εκπαίδευση του διαβητικού και πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσει κανείς,  επαγγελματικό και προσωπικό, για να βρεθεί δίπλα στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη: H κα Ευγενία Βλάχου μιλά για την εξειδίκευση του νοσηλευτή στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Αυτή τη χρονιά λοιπόν στήθηκε ένα Μεταπτυχιακό για τους νοσηλευτές που θέλουν να μάθουν τι είναι ο διαβήτης, την ιστορία και την εξέλιξη της φαρμακευτικής αγωγής, τι είναι η ινσουλίνη ,πως εκπαιδεύεται ο διαβητικός, ποιος ο ρόλος της διατροφής και ένα σωρό άλλα σημαντικά θέματα. Σημαντική δράση για όλους εμάς, που είμαστε διαβητικοί χρόνια και χρόνια κι έχουμε ζήσει, πολλάκις, στιγμές άγνοιας από τους νοσηλευτές ακόμα και των ενδοκρινολογικών ή διαβητολογικών κλινικών.

Τελείωσε λοιπόν το πρώτο εξάμηνο του μεταπτυχιακού  και στο τελευταίο μάθημα εστάλη πρόσκληση στη Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας (γράφουσα το παρόν άρθρο)  για να παραστεί και να ενημερώσει τις  νοσηλεύτριες μεταπτυχιακές φοιτήτριες , που ήδη εργάζονται σε κλινικές δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα ή είναι σχολικές νοσηλεύτριες, για τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι εκπλήξεις ήταν πολλές και ευχάριστες,και αυτό γιατί το ενδιαφέρον των μεταπτυχιακών φοιτητριών, που είναι εργαζόμενες ακόμα και σε κλινικές με ασθενείς αιμοκαθαρόμενους διαβητικούς, ήταν έκδηλο και ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους.

Ένα ενδιαφέρον που δείχνει τη δίψα για μάθηση. Ο διαβήτης μαθαίνεται καθημερινά, όχι μόνο από τους πάσχοντες αλλά και από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Άλλωστε η εξέλιξη στην ιατρική δεν σταματάει ποτέ.

Συνέπεσε να είναι σε αυτό το μάθημα και ο κ. Γιάννης Γαβριατόπουλος  διευθυντής του τμήματος διαβήτη της εταιρείας Mendtronic. Ο κ. Γαβριατόπουλος πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: Η  τέχνη του να χρησιμοποιείς την τεχνολογία για τον Διαβήτη. Οι νοσηλεύτριες  γνώριζαν ήδη αρκετά για την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης. Ουδεμία, λοιπόν, σχέση με τις  νοσηλεύτριες, που τόσα χρόνια συναντάμε  στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, που βλέπουν την αντλία έκπληκτες αφού ποτέ δεν την έχουν δεί!

Ειναι σημαντικό το γεγονός ότι, από δω και στο εξής, θα συναντήσουμε τις πρώτες νοσηλεύτριες που θα γνωρίζουν τι είναι ο βασικός ρυθμός της αντλίας, ή τι είναι τα μπόλους ή ο υπολογισμός υδατανθράκων για να καθορίσουμε την κατάλληλη ποσότητα χορήγησης ινσουλίνης και τόσα άλλα.

Επομένως, πολύ κουβέντα έγινε στη συνέχεια όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τα δικαιώματά των διαβητικών και των γονέων, παιδιών με διαβήτη,  για το κατά πόσο  οι νέες τεχνολογίες, που θα έρθουν και υπόσχονται πολλά για μια καλύτερη ζωή, θα είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν από  τους πολλούς ασφαλισμένους και μη.

Το γεγονός ότι δώσαμε ραντεβού με τις μεταπτυχιακές νοσηλεύτριες και τη χαμογελαστή καθηγήτρια τους,  τους φθινοπωρινούς μήνες  για να επισκεφθούν τα γραφεία του Συλλόγου Αθήνας Διαβητικών  και να συνεχίσουμε την ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα δικαιώματα των διαβητικών, παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. αλλά και μελών του συλλόγου, δείχνει  ότι ο δρόμος άνοιξε για νοσηλεύτριες που δεν θέλουν να εκπαιδευτούν μόνο στο επιστημονικό πεδίο αλλά θέλουν να γνωρίζουν και τις δικές μας ατομικές και  κοινωνικές ανάγκες.

Γιατί οι χρόνια πάσχοντες δεν έχουν να χωρίσουν κάτι με τους επαγγελματίες υγείας. Αντίθετα η συνένωση των δυνάμεων μας μπορεί να μας βοηθήσει όλους στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων  και  στη βελτίωση της καθημερινότητας μας.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη: H κα Ευγενία Βλάχου μιλά για την εξειδίκευση του νοσηλευτή στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Μοιραστείτε το: