FEATUREDΝΕΑ

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας για την 14η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η 14η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη καθιερώθηκε ως ημέρα εκστρατείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Διαβήτη (ΙDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Το έτος 2006, η 14η Νοεμβρίου ανακηρύσσεται από τον ΟΗΕ ως Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη. 

Τρείς δεκαετίες μετά τα φάρμακα και η ιατρική τεχνολογία έχουν εξελιχθεί με αλματώδεις ρυθμούς βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα ζωής των διαβητικών τύπου 1 και τύπου 2.

Οι νέες αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και τα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μέσω αισθητήρα δίνουν νέες ελπίδες στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενο για μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και αυτορύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους. Το νέο υβριδικό «τεχνητό πάγκρεας» έχει ήδη κυκλοφορήσει και αναμένεται σύντομα να έρθει και στη χώρα μας.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε Σακχαρώδη Διαβήτη απελευθερώνοντας τον διαβητικό από τις συνεχείς μετρήσεις γλυκόζης μέσω τρυπήματος του δακτύλου και μειώνοντας το άγχος στους γονείς για την εμφάνιση υπογλυκαιμιών στο παιδί τους κυρίως τις νυκτερινές ώρες. 

Οι εξελίξεις αυτές μας γεμίζουν αισιοδοξία και ταυτόχρονα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση από μέρους των πασχόντων και των συλλογικών τους φορέων για τη διασφάλιση του δημόσιου συστήματος παροχών υγείας.

Η διαβητική κοινότητα έζησε τη διετή καθυστέρηση ένταξης του πρώτου συστήματος καταγραφής γλυκόζης μέσω αισθητήρα  στον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Από το έτος 2016 έως το 2018 οι ασφαλισμένοι ανέμεναν την απόφαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας  για την ένταξη του νέου πρωτοποριακού προϊόντος στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Δικαίως σήμερα η διαβητική  κοινότητα αναρωτιέται για το μέλλον της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πασχόντων  στις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην οποία εντάσσεται ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας έχει πρόσφατα καταγγείλει ότι η μείωση των κονδυλίων για τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, οι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ και το περίφημο clawback ενέχουν τον κίνδυνο απόσυρσης των εταιρειών από τη χώρα μας αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των ιδίων των πασχόντων.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει στην εποχή της επικαλούμενης οικονομικής ανάπτυξης, το γεγονός ότι οι ανασφάλιστοι προμηθεύονται από τα φαρμακεία νοσοκομείων χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά, όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, που αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο για την σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους. Οι ανασφάλιστοι όχι μόνο δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα παροχών υγείας αλλά για μεγάλα διαστήματα στερούνται ακόμα και τα χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Οι ανασφάλιστοι διαβητικοί συνεχίζουν να απευθύνονται στα κοινωνικά φαρμακεία δήμων και στις αυτοοργανωμένες ομάδες αλληλεγγύης των διαβητικών για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών τους.

Ο ΣΥ.Δ.Α. καλεί τους διαβητικούς να πλαισιώσουν τον σύλλογο και όλους τους συλλόγους που εκπροσωπούν τα άτομα με διαβήτη ανά τη χώρα για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση του δημοσίου συστήματος παροχών υγείας και την πρόσβαση όλων των διαβητικών στις νέες σύγχρονες τεχνολογίες.

14 Νοεμβρίου 2019, ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και αφύπνισης της Πολιτείας για τον σχεδιασμό ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Διαβήτη. Αίτημα ανεκπλήρωτο από το 1995, όπου και αρχίζουν τα πρώτα σκιρτήματα του κινήματος των ανθρώπων με διαβήτη στη χώρα μας με πρωτεργάτρια την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου.

Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς.

Λίγα λόγια για τον ΣΥ.Δ.Α.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (πρώην Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών) έχει ιδρυθεί από το 1997 και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, του εκπροσωπεί ανθρώπους με διαβήτη ανεξαρτήτως τύπου διαβήτη (π.χ. τύπου 1, τύπου 2, Lada,Mody κ.α.) και γονείς ανήλικων ατόμων  που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη . Ο ΣΥ.Δ.Α. υπό την ομπρέλα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζί με δεκάδες συλλόγους που εκπροσωπούν τους ανθρώπους με Σ.Δ. έχει στόχο την ενημέρωση ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα των ανθρώπων με Σ.Δ. καλύπτοντας την απουσία και το κενό της επίσημης πολιτείας. Παρεμβαίνει και δρα όταν χρειάζεται στις δημόσιες αρχές αλλά και στις ιδιωτικές προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων με Σ.Δ. όπως αυτά απορρέον από Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για τα δικαιώματα αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

 

 

Μοιραστείτε το: