ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Θρόμβωση: Tα άτομα με Σ.Δ. εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Oι καρκινοπαθείς έχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο.

«Η θνησιμότητα καρκίνου και καρδιοπαθειών έχει ένα κοινό παθοφυσιολογικό μονοπάτι. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται με έντονο και πολλές φορές θανατηφόρο τρόπο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) μετά από τη δημιουργία θρόμβου στα αγγεία μας συνεπεία των παραγόντων κινδύνου και ο καρκίνος μας σκοτώνει πολλές φορές μέσα από τη θρόμβωση την οποία ο ίδιος ως ασθένεια προκαλεί.  Εάν κάποιος πάσχει από  καρκίνο, έχει  μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει  θρόμβωση και  πιο συγκεκριμένα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.», τόνισε ο Πρόεδρος  του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α)  κος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), στην οποία συμμετείχαν  18 επιστημονικές εταιρείες και  είχε την Αρωγή και Στήριξη του  Υπουργείου Υγείας.

Στη Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχε και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος  μάλιστα  παρουσίασε  το τραγούδι που έγραψε ειδικά για την Ημέρα και την Θρόμβωση.

Σακχαρώδης διαβήτης και Θρόμβωση

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης γίνεται με την επιστημονική αρωγή δεκαοχτώ (18) επιστημονικών εταιρειών μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η τοποθέτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (www.ede.gr) για τη θρόμβωση

Παρά τη σημαντική εξέλιξη που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.), τα άτομα με Σ.Δ. εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στα πλαίσια της «προθρομβωτικής» ή «υπερπηκτικής» κατάστασης που παρατηρείται στον Σ.Δ. συμμετέχουν και άλλες συχνά συνυπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η αυξημένη φλεγμονώδης διαδικασία καθώς και η
οξειδωτική καταπόνηση.

Τελικά, η ανισορροπία μεταξύ πηκτικού και ινωδολυτικού μηχανισμού καθώς και η διαταραγμένη λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων ευοδώνουν την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα θρομβογόνου περιβάλλοντος στον ΣΔ καθιστώντας ιδιαιτέρως αναγκαία και επιβεβλημένη την πολυπαραγοντική και ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με Σ.Δ.

Διαβάστε εδώ τις σύντομες τοποθέτησεις των εταιρειών (με αλφαβητική σειρά) σχετικά με τη Θρόμβωση στον ελληνικό πληθυσμό σύμφωνα με το επιστημονικό αντικείμενο της κάθε εταιρείας.

Καρκίνος και Θρόμβωση

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή  είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς έχουν  τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο  από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν θρόμβωση.

Ενώ δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες, τέσσερις είναι οι βασικοί που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος σε έναν ασθενή: η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση,  ο τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται, ο τρόπος θεραπείας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

Ορισμένοι δε  τύποι καρκίνου, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους,  σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου. Αυτοί  είναι ο  καρκίνος των πνευμόνων,  των νεφρών, των γεννητικών οργάνων, του εγκεφάλου,  του Παγκρέατος και το Λέμφωμα.

Συμπτώματα

Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, τόνισε ο κος Ρίχτερ,  εάν μετά την εμφάνιση  θρόμβου σε κάποιο πόδι έχει πόνο, εφίδρωση συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας και αύξηση της θερμοκρασία τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανή αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) και διευρυμένες ή τραυματισμένες φλέβες.

 Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της ΦΘΝ σε ασθενείς με καρκίνο στοχεύει στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ενώ η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου, μπορεί ταυτόχρονα  να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.  

Η χημειοθεραπεία, και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βλάψουν  τα τοιχώματα  των αιμοφόρων αγγείων επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ορισμένες ουσίες,  που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πήξη του αίματος σε σχέση με άλλους. Θα ήταν σωστό  ο ασθενής να ρωτά τον γιατρό  ώστε να ενημερωθεί  για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θεραπεία που  του  έχει συνταγογραφηθεί.

Δραστηριότητα

Το να παραμείνει ο ασθενής ενεργός  κατά την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να είναι πολύ επωφελές. Θα τον  βοηθήσει να  διατηρήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει  θρόμβο.  -Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με το πάει ένα σύντομο περίπατο  ή να παίξει με τα παιδιά του . Αν βρίσκεται σε κατάκλιση, θα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του  εάν μπορεί να περπατά στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα.  Σε κάθε περίπτωση,  θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να κινεί τα πόδια του για να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος είναι:

 1. Κρατήστε το ένα πόδι σε ορθή γωνία για 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό. Κάντε αμέσως μετά το ίδιο από το άλλο πόδι
 2. Ακουμπήστε με τα δύο χέρια σας στον τοίχο και σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Μετά σταθείτε πατώντας μόνο στις φτέρνες σας. Επαναλάβετε εναλλάξ για 5-10 φορές. 
 3. Σκύψετε πάνω από το μπροστινό πόδι ενώ τεντώνετε το μυ της πλάτης. Κρατήστε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.

Σημαντικές πληροφορίες:

 • Ο κίνδυνος θρόμβωσης οδηγείται και τροποποιείται από παράγοντες κινδύνου όπως χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία, λοίμωξη και γενετικές διαταραχές της πήξης, από παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του τύπου, της ιστολογίας και του σταδίου της κακοήθειας, της θεραπείας του καρκίνου και ορισμένων βιολογικών δεικτών.
 • Ένα φλεβικό θρομβωτικό επεισόδιο σε έναν ασθενή με καρκίνο έχει σοβαρές συνέπειες καθώς ο κίνδυνος υποτροπιάζουσας θρόμβωσης, ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της αντιπηκτικής ενέργειας και τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνεται και ο χρόνος επιβίωσης μειώνεται.

Τις δράσεις του ΙΜΕΘΑ,  που περιελάμβαναν Συνέντευξη Τύπου, τηλεοπτικό σποτ, εντυποδιανομή ενημερωτικού υλικού, για τη σχέση της θρόμβωσης με τα αεροπορικά ταξίδια, στα αεροδρόμια της Ελλάδας & social media campaign υποστήριξαν οι εταιρείες Bayer – Elpen (πλατινένιος χορηγός)  Boehringer Ingelheim (χρυσός χορηγός), Pfizer ,Sanofi (αργυροί χορηγοί), Aspen & Leo Pharma  (χάλκινοι χορηγοί).

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θρόμβωση και τις επιπτώσεις της, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στο κοινό και στους Επαγγελματίες Υγείας.

Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση, 13 Οκτωβρίου, επιλέχθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και ιδιαίτερα της πνευμονικής εμβολής.

Ο πυρήνας της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αποτελείται από επιστημονικές/ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών κ.α., που προσπαθούν:

 • Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την σοβαρότητα της θρόμβωσης και τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας.
 • Να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που δεν γίνεται διάγνωση της νόσου
 • Να προωθήσουν την πρόληψη με την βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων
 • Να παροτρύνουν τους φορείς υγείας να εφαρμόσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση «βέλτιστων πρακτικών» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία
 • Να συμμετέχουν στην ανεύρεση πόρων για την υποστήριξη του κινήματος και των κλινικών ερευνών που θα συντελέσουν στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η θρόμβωση στην υγεία.
 • Συμπερασματικά δηλαδή να σώσουν ζωές

Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.

 

Σχετικά με  το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) 

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή  (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) είναι ο μοναδικός επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα με αντικείμενο  αποκλειστικά την Θρόμβωση η οποία αφορά ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης καθώς και της διαρκούς ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής, η διαμόρφωση των κανόνων χρήσης των αντιθρομβωτικών φαρμάκων και η εκπόνηση και ο συντονισμός ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.imetha.gr

 

 

 

Βιβλιογραφία

1.Brown A “Preventing VTEV in hospitalized patients with cancer” Am J Health Syst Pharm 2012; 69(6), p. 469-481.
2.Horsted, F., West, J., & Grainge, M. J. “Risk of venous thromboembolism in patients with cancer: a systematic review and meta-analysis” PloS Med 2012; 9(7), e1001275
3.Blann A.D. et al “Arterial and venous thrombosis in cancer patients” Card Res Practice Vol 2011, p. 1-12
4.Reitsma, Pieter H., Henri H. Versteeg, and Saskia Middeldorp. “Mechanistic view of risk factors for venous thromboembolism.” Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology 32.3 (2012): 563-568.
5.Goldhaber S, Fanikos J, “Prevention of Deep Vein Thrombosis and Pulmonary Embolism” Circulation 2004; 110: e445-e447.

 

 

Μοιραστείτε το: