ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Oξέα εγκεφαλικά επεισόδια: Επαναστατική θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές και να προλάβει την αναπηρία

Υπάρχει, στην κλινική πράξη πλέον, μια θεραπεία για τα οξέα εγκεφαλικά που μπορεί να σώσει ζωές και να προλάβει την αναπηρία.

Ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Καθηγητής Νευροακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Saarland της Γερμανίας και Διευθυντής στο Τμήμα Νευροακτινολογίας του Νοσ. Bremen-Mitte & Διευθυντής στο Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο Ερρίκος Ντυνάν, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της μηχανικής θρομβοεκτομής από το βήμα του 3ουHealth Innovation Conference.

 

«Πιο σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος», τόνισε ο κ. Παπαναγιώτου. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα χάνεται σημαντικό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου, για αυτό και απαιτείται άμεση επέμβαση».

Στη χώρα μας τα εγκεφαλικά υπολογίζονται στις 33 χιλιάδες ενώ 800 χιλιάδες εγκεφαλικά καταγράφονται ετησίως στις ΗΠΑ και 1 εκατομμύριο στην ΕΕ. Είναι 3η αιτία θανάτου, 1η αιτία αναπηρίας και συχνή αιτία άνοιας. Στις ΗΠΑ κοστίζουν 34 δισ. $ ανά έτος και τα έξοδα αυτά αναμένεται να τριπλασιαστούν από το 2012 έως το 2030.

Η μηχανική θρομβοεκτομή είναι μια διαδικασία παρόμοια με το μπαλονάκι που γίνεται στα στεφανιαία αγγεία τα τελευταία χρόνια.

«Από τη βουβωνική χώρα ένας καθετήρας προωθείται έως τα εγκεφαλικά αγγεία και με αναρρόφηση του θρόμβου γίνεται η διάνοιξη του αγγείου», εξήγησε. Η κλινική βαρύτητα του ασθενούς επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ η ηλικία φαίνεται πως δεν επηρεάζει, σύμφωνα με τις μελέτες.

Στη διαδικασία τα πρώτα 5 βήματα πρέπει να γίνουν τις πρώτες ώρες, ακόμη και η μεταφορά με το ασθενοφόρο είναι κρίσιμης σημασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπαναγιώτου. Εφαρμόζοντας τη μηχανική θρομβοεκτομή μπορούμε να προλάβουμε την αναπηρία, αλλά βασικό είναι να οργανωθούν σωστά τα κατάλληλα κέντρα.

Στην Ελλάδα είμαστε στο ξεκίνημα αυτής της μεθόδου, ενώ στη Γερμανία είναι ευρύτερα διαδεδομένη.

 

Πηγή: virus.com.gr

Μοιραστείτε το: