ΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ: Καθυστερήσεις στην αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων Διαβήτη

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α

 

Mε νέα επιστολή της, προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καλποδίνη, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ  μεταφέρει την έντονη αγανάκτηση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη για τις συνεχείς καθυστερήσεις που σημειώνονται στις διαδικασίες ένταξης και αποζημίωσης νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως είναι τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης και οι νέες αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.

Στην επιστολή –διαμαρτυρία της η Ομοσπονδία επισημαίνει «Οι νεότερες τεχνολογικά αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, όπως και τα σύγχρονα συστήματα καταγραφής γλυκόζης αποτελούν σπουδαία «εργαλεία» για την καθημερινή διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και αποδεδειγμένα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας!

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν προς όφελος της υγείας τους όλα αυτά τα νέα και εξελιγμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Παράλληλα, οι πάσχοντες από Διαβήτη αναγκάζονται, όσοι φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πληρώνουν τα συστήματα αυτά με ιδία δαπάνη, παρόλο που έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ από τον Νοέμβριο του 2018!»

Απρίλιο του έτους 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και υλικών, στην οποία τέθηκαν από πλευράς της Ομοσπονδίας  επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την  αναγκαιότητα αποζημίωσης των συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης. Νέα συνάντηση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε και το Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην τελευταία επιστολή της,είμαστε ακόμη στο μηδέν και τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Η Ομοσπονδία στην επιστολή της  προχωρά και στη διάκριση που επέδειξε ο ΕΟΠΥΥ στην αποζημίωση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αφού το Γενάρη του 2022 προχώρησε στην αποζημίωση μίας εκ των δύο νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή «Στις 17-01-2022 εντάχθηκε, επιτέλους, η μία μόνο εκ των δύο νέων αντλιών που ήταν σε αναμονή για έγκριση και ένταξη στα αποζημιούμενα προϊόντα (Αριθμ. ΔΒ3H 883/1191/οικ.34163/28.12.2022 – ΦΕΚ 74 Β’/17.01.2022).»

 Τα άτομα με Σακχαρώδη  Διαβήτη βιώνουν την ίδια ατέρμονη καθυστέρηση με αυτή που σημειώθηκε το έτος 2017 για το libre. Καθυστερήσεις, που οδηγούν τους πάσχοντες σε απόγνωση,  αφού προσπαθούν με ίδια μέσα να καλύψουν το κόστος αγοράς αυτών τον κοστοβόρων προϊόντων. Χωρίς υπερβολές, πολλοί συμπάσχοντες προχωρούν ακόμα στη σύναψη δανείου για να μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν τη ρύθμιση της γλυκόζης τους. Πάντως, η αφαίμαξη του πενιχρού ήδη εισοδήματός τους μόνο καλύτερη ποιότητα ζωής δεν μπορεί να  επιφέρει.

Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις για ένα θέμα που απαιτεί την προσοχή όλων μας. Η υπομονή όμως έχει και τα όρια της!

 

Μοιραστείτε το: