FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Every BODY Needs Everybody

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά Πρόεδρος Ε.Ε.  ΣΥ.Δ.Α.

4 Μαρτίου 2021 Ημέρα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η οποία μεταξύ άλλων,  σε αυτή τη χρονική δύσκολη περίοδο της Πανδημίας αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας εορτάζεται με  κεντρικό μήνυμα “Every BODY Needs Everybody” . Εναρμονισμένη με το μήνυμα του Διεθνή Οργανισμού Παχυσαρκίας (World Obesity Federation) η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) τονίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19.

Τα συνεχώς αυξανόμενα ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ του Covid-19 και της υποκείμενης πανδημίας παχυσαρκίας εξαιτίας και των μέτρων που ελήφθησαν διεθνώς για τον περιορισμό της πανδημίας, οδήγησαν σε αλλαγές στη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης καθώς και σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Όλα αυτά αναδεικνύουν, λοιπόν,  την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της παχυσαρκίας επιβάλλεται άμεσα δίκαιη, ολοκληρωμένη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου σε όλο το φάσμα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία”.

Τονίζεται ότι εντός του πλαισίου της νόσου Covid-19 επιβάλλεται:

  • Tα άτομα που νοσούν από παχυσαρκία να συμπεριληφθούν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19.
  • Στελέχωση του συστήματος υγείας με προσωπικό εκπαιδευμένο στη διαχείριση παχύσαρκων ασθενών, με γνώση στην πολυπλοκότητα της νόσου και στις ανάγκες φροντίδας τους.

Η Πρόληψη, ακρογωνιαίος λίθος για αντιμετώπιση κάθε νόσου πόσο μάλλον για την παχυσαρκία απαιτεί τον εξοπλισμό του συστήματος υγείας με υποδομές ικανών προδιαγραφών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των παχύσαρκων συνανθρώπων μας. Για τούτο απαιτείται η υποστήριξη, η χρηματοδότηση και εφαρμογή δράσεων αποτελεί ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, τώρα και στο μέλλον, μετά την πανδημία Covid-19, ώστε να βελτιωθεί η υγεία των συμπολιτών μας. Αυτά τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας η οποία στο μήνυμά της κρίνει απαραίτητο να γίνουν κατανοητά τα ακόλουθα :

Η Παχυσαρκία δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής. Είναι χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία. Οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι γενετικές, ενδοκρινικές, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή καθώς και το καθιστικό πρότυπο ζωής και εργασίας.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη υποστήριξη από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση και εξειδίκευση στην παχυσαρκία. Η ένταξη της παχυσαρκίας στη βασική εκπαίδευση καθώς και η δυνατότητα εξειδίκευσης στην παχυσαρκία θα οδηγήσουν σε καλύτερη φροντίδα, περίθαλψη και υποστήριξη των παχύσαρκων.

Υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένη ανάγκη για διεπιστημονική διαχείριση του βάρους, που υποστηρίζονται εκτός από γιατρούς, από ψυχολόγους, διαιτολόγους και ειδικούς φυσικής αγωγής, κ.α.

Η Εταιρεία δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Για τη χώρα μας η ενίσχυση του τομέα πρόληψης και η αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο εάν ληφθεί υπόψιν ότι τα μνημονιακά χρόνια της οικονομικής κρίσης, προ πανδημίας, συνετέλεσαν στην απομάκρυνση των πολιτών από την υγιεινή διατροφή και την αύξηση του άγχους.

Στο δικό του μήνυμα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πρέπει, Διατροφολόγων –Διαιτολόγων (ΠΣΣΔ) τονίζει μεταξύ άλλων:  ότι η διαχείριση ατόμων με παχυσαρκία και νόσο COVID-19 είναι μία πρόκληση, αφού συχνά τα συστήματα υγείας δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένα και διαμορφωμένα να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ασθενών, ακόμη και σε επίπεδο εξοπλισμού.

Συγχρόνως, η πανδημία της νόσου COVID-19 φαίνεται να αποτελεί μία νέα παράμετρο που ενδέχεται να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω κυρίως των μέτρων περιορισμού, του αποκλεισμού και της απομόνωσης, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής προς την κατεύθυνση της αύξησης του βάρους, όπως δείχνουν πρώιμα ερευνητικά δεδομένα: Επιλογές στην αγορά τροφίμων χαμηλότερης διατροφικής αξίας, για λόγους οικονομικούς ή πρακτικούς, μειωμένη φυσική δραστηριότητα και άσκηση και κοινωνική απομόνωση που επηρεάζει την ψυχική υγεία.

Οι επιπτώσεις από αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση είναι ακόμα σε εξέλιξη, όπως και η πορεία της ίδιας της πανδημίας. Μπορεί, λοιπόν, σε σχέση με τη  νόσο COVID-19 εν πολλοίς να πλέουμε σε «αχαρτογράφητα ύδατα», ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε και οφείλουμε να τονίσουμε για τη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι ότι δεν λύνεται με επιφανειακή προσέγγιση, αλλά επιβάλλεται μία σε βάθος κατανόησή της για να φθάσουμε στις ρίζες της.

Τέλος στο μήνυμά του Ο ΠΣΔΔ αναφέρει πως  η  Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πλάνο ενάντια στην παχυσαρκία, στρατολογώντας το σύνολο του δυναμικού των διαιτολόγων, προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθεί παρόμοια κρίση και να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού.

Ελένη Μπαρμπαλιά

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α

 

Μοιραστείτε το: