FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΝΕΑ

Διαβήτης σε παιδιά: Αυξάνονται και στην Κρήτη τα κρούσματα – Μουδιασμένη η ιατρική κοινότητα

Διαβήτης σε παιδιά: Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με 12 νέα κρούσματα κατ’ έτος το 2015 σε σχέση με μόλις 7 το 2005.

Οι ειδικοί συνιστούν αυξημένη επιφυλακή στους γονείς για να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα ενώ σε επίπεδο πρόληψης ελάχιστα έως τίποτα δεν μπορούν να γίνουν αφού ο μηχανισμός που ενεργοποιεί αυτό το αυτοάνοσο νόσημα δεν έχει γίνει κατανοητός από την παγκόσμια ιατρική – ερευνητική κοινότητα.

Το θέμα «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 στο Σχολείο» βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο επίκεντρο ημερίδας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από τον Παγκρήτιο Σύλλογοςγια το Νεανικό Διαβήτη την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Οι ειδικοί ομιλητές προσέγγισαν διάφορες πτυχές της νόσου προσπαθώντας να «ρίξουν φως» σε μια ακόμα πλευρά του σχολείου σε σχέση με την σπάνια αλλά όλο και συχνότερη πάθηση που εμπλέκει ιδιαίτερα τμήματα της κοινωνίας μας όπως είναι τα παιδιά με διαβήτη, το οικογενειακό τους περιβάλλον, τους δασκάλους και τους σχολικούς νοσηλευτές των σχολείων που φοιτούν.

Ο Παιδίατρος – Παιδοδιαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ Δημήτριος Μαμουλάκης στην ομιλία του ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των νέων περιστατικών παγκοσμίως αλλά και ιδιαιτέρως στην Κρήτη. Μάλιστα παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία ενώ ερωτηθείς σχετικά με την επίδραση της κακής διατροφής ή της κληρονομικότητας για την εκδήλωση της νόσου, απάντησε πως η διατροφή δεν έχει καμία σχέση ενώ και ο γενετικός παράγοντας, παρότι φαίνεται να έχει κάποια συμβολή, δεν είναι καθοριστικός.

«Υπάρχει ραγδαία αύξηση αλλά είναι παγκόσμια. Δεν ξέρουμε που οφείλεται. Είναι ένα ανοσολογικό νόσημα που εκδηλώνεται αν επιδράσουν και παράγοντες του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε ενώ σύμφωνα με έρευνες «πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης θεωρούνται η κληρονομικότητα, διάφοροι ιοί, το στρες. Συνήθως υπάρχει αιφνίδια εισβολή της νόσου, με την αυτοάνοση διαδικασία να προϋπάρχει για πολύ περισσότερο χρόνο. Συνήθως πρόκειται για λεπτά παιδιά και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις π.χ. θυρεοειδή, λεύκη, ανεπάρκεια επινεφριδίων, κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), έλλειψη βιταμίνης Β12 κ.α.

Γονείς, προσοχή στα συμπτώματα!

«Πάντως, παρόλο που σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη τα συμπτώματα σε ένα παιδί είναι εμφανή, αφού ξαφνικά το παιδί πίνει πάρα πολύ νερό, τρώει πολύ και χάνει βάρος και ξαφνικά έχει ενούρηση, οι γονείς καθυστερούν να τα αναγνωρίσουν και τα παιδιά φτάνουν στα νοσοκομεία με οξείες επιπλοκές» τόνισε στην δική της ομιλία η νοσηλεύτρια Βασιλική Λούβαρη και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου για το Νεανικό Διαβήτη.

«Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια μάστιγα της εποχής. Εμείς στην Κρήτη έχουμε 280 παιδιά αυτήν τη στιγμή και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και ειδικά του περιβάλλοντος του παιδιού» τόνισε και συνέχισε: «Οι γονείς πρέπει κυρίως να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα γιατί συχνά τα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο με κετοξέωση ενώ τα περισσότερα καταλήγουν στην μονάδα και αυτό είναι μια πολύ κακή εμπειρία για ένα παιδί που δεν σβήνεται ποτέ από τη μνήμη του».

Από το zarpanews.gr

 

Μοιραστείτε το: