ΝΕΑ

Πέθανε ο ιδρυτής του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.)Σωτήρης Ράπτης.

Ο Σωτήρης Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1955 εισήχθη δεύτερος στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Από το 1962 ως το 1977 σπούδασε και εργάστηκε σε χώρες της Ευρώπης. Αρχικά εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1967 έλαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ Γερμανίας και τρία χρόνια αργότερα εξελέγη Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο, το 1977 έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα.

Τότε, ανέλαβε διευθυντής του Διαβητoλογικού Κέντρου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αλεξάνδρα». Το 1982 εξελέγη καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» έως τον Νοέμβριο του 2003 και στη συνέχεια και μέχρι το 2005 υπηρέτησε στο «Αττικόν».

Το 1993 με ενέργειές του ιδρύθηκε το Ε.ΚΕ.ΔΙ., του οποίου υπήρξε έκτοτε πρόεδρος. Πρόκειται για Κοινωφελές Ίδρυμα με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του.

Ο Σωτήρης Ράπτης είχε λάβει πλήθος διεθνών τιμητικών διακρίσεων για την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη. Είχε διοργανώσει από το 1980 22 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και ένα μεγάλο αριθμό από Ελληνικά Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια στα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, του Μεταβολισμού, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων.

Η προσφορά του υπήρξε πολυσχιδής: Ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη ξεκίνησε τη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τη λειτουργία των Διαβητολογικών Κέντρων στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη.

Ο εκλιπών ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που οργάνωσε δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1978. Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν συνολικά 82 Διαβητολογικά Κέντρα και Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία.

Οι ασθενείς με διαβήτη χρωστούν πολλά στον εκλιπόντα, τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης, όσο και της εκπαίδευσης γύρω από τη νόσο.

Μοιραστείτε το: