ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Το Πικ – Νικ είναι θέληση ζωής» – Όλα όσα έγιναν στον Βοτανικό Κήπο

 Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών συνεχίζοντας δυναμικά τις δράσεις του μέσω της νέας θεματικής ενότητας ενημέρωσης – εκπαίδευσης – πρόληψης «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΡΑΞΗ στον ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ»
που στοχεύει στην άμεση ενημέρωση του κοινού αλλά και στην πρακτική εκπαίδευση των ανθρώπων με Διαβήτη, πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 στον υπέροχο χώρο του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ του ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ εκδήλωση με θέμα «Πικ – νικ και Διαβήτης στο Βοτανικό Κήπο».

Σε αυτήν την προσπάθεια του Συλλόγου μας, ο Δήμος Χαϊδαρίου έθεσε υπό την αιγίδα του την όλη εκδήλωση καθώς επίσης συμμετείχε ενεργά στην προώθηση του ενημερωτικού υλικού (αφίσες, προσκλήσεις) της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρουμετρήσεις κετονών στο αίμαδιανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τον Σακχαρώδη Διαβήτηελεύθερη συζήτηση παρουσία Ιατρών εξειδικευμένων στο Σακχαρώδη Διαβήτη, ο γύρος του Βοτανικού Κήπουασκήσεις ΤΑΙ CHI και ενημέρωση για τις νέες τεχνολογίες.

Στην ομάδα ΤΑΙ CHI η κα Ελένη Μπαρμπαλιά έδειξε τεχνικές και απλές ασκήσεις και μίλησε για την αξία και τις επιδράσεις της άσκησης αυτής, την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Στην κεντρική είσοδο του Βοτανικού Κήπου υπήρχε σήμανση με τον τίτλο και το λογότυπο της εκδήλωσης και Info kiosk από όπου δίνονταν οι πληροφορίες στους συμμετέχοντες, καθώς και αυτοστηριζόμενα σκίαστρα όπου πραγματοποιούνταν και οι μετρήσεις σακχάρου και κετονών στο αίμα.

Στον όμορφο, καταπράσινο και δροσερό χώρο του ανθώνα, κάτω από τη σκιά των πανύψηλων δένδρων, στήθηκε το πικ – νικ με ειδικά τραπέζια και καρέκλες ενώ στο γκαζόν του χώρου ανέλαβε δράση η ομάδα Τai chi.

Μια ενδιαφέρουσα εξόρμηση από την πολύβουη Αθήνα, που μας έφερε κοντά στη φύση, στο μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και πολύ κοντά στη πόλη των Αθηνών, στο Χαιδάρι. Ένας μαγικός κόσμος γεμάτος με λυγερόκορμα ψηλά δένδρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λίμνες με υπέροχα νούφαρα, σκιερούς διαδρόμους και υπέροχες μυρωδιές αρωματικών φυτών να πλανώνται στον αέρα.

Το ΠΙΚ ΝΙΚ είναι θέληση για ζωή!

Μια ευκαιρία χαλάρωσης για όλους εμάς τους ανθρώπους με ΣΔ, μια διέξοδος για παιχνίδι και άσκηση, μια αφορμή για κοινωνία με τους ανθρώπους, ανάγκη συνεύρεσης και ανταλλαγής απόψεων για το διαβήτη και στη πράξη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε καφέ για όποιον ήθελε, συμμετέχοντας στην παρουσίαση του νέου μετρητή της εταιρείας ROCHE, μετρητή νέας τεχνολογίας.

Οι μετρήσεις σακχάρου στο αίμα πραγματοποιήθηκαν με μετρητές και αναλώσιμα υλικά από την εταιρεία Ascensiaκαι οι μετρήσεις κετονών στο αίμα από την εταιρεία ΜENARINI.

To μενού για το καλάθι του ΠΙΚ-ΝΙΚ επιμελήθηκε η κα Ελένη Κουή- Παιδοδιαιτολόγος, BSc, MSc, R.D.

Το επιστημονικό μέρος της εκδήλωσης προλόγισε ο κος Ελευθέριος Αζάς, Παθολόγος- Διαβητολόγος, με θέμα «τεχνικές χορήγησης της ινσουλίνης»

Με απλά, περιεκτικά λόγια και εποικοδομητικούς διαλόγους με τους παρευρισκόμενους, ανέλυσε τη:

• την κατάλληλη τεχνική για τη χορήγηση ινσουλίνης
• τα κατάλληλα σημεία των ενέσεων
• τη συντήρηση και τη μεταφορά της ινσουλίνης
• κα τα λάθη τα οποία μπορεί να γίνονται.

Τη συνέχεια ανέλαβε η κα Κωνσταντίνα Κηπουρού, Ειδικευόμενη Ιατρός Καρδιολογίας, με θέμα «Υπέρταση και Σακχαρώδης Διαβήτης», η οποία τόνισε ότι η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, η υγιεινή ζωή, δηλαδή απώλεια βάρους, ελαφρά άσκηση και περιορισμό στο αλάτι και αντιυπερτασική αγωγή για όποιον τη χρειάζεται με στόχο την μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύουν σημαντικά από την εμφάνιση και επιδείνωση των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Η κα Αννα, Μαρία Γιούρντα ,Νοσηλεύτρια Νοσοκομείου Μεταξά, ανέπτυξε το θέμα «Καρδιά και Άσκηση».

Με ιδιαίτερα απλό και κατανοητό τρόπο τόνισε ότι πάντα αλλά ιδιαίτερα στις ημέρες μας η αξία της άσκησης, ως μέσο σωματικής και πνευματικής ευεξίας, αλλά και σαν μέσο πρόληψης και αποκατάστασης των καρδιοπαθειών, ιδιαίτερα στα άτομα με Διαβήτη, αποτελούν τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο τέλος των ομιλιών αλλά και κατά την διάρκεια τους, δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να θέσουν ερωτήσεις και να λύσουν απορίες μέσα σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα.

Κατά την διάρκεια του Πικ – Νικ η διατροφολόγος κα Ελένη Κουή και ο Παθολόγος – Διαβητολόγος κος Πέτρος Θωμάκος συζήτησαν και έλυσαν απορίες σε ένα παρεϊστικο κλίμα και ιδιαίτερα ευδιάθετοι, τόσο για τη διατροφή αλλά και για το ΣΔ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θέλει να εκφράσει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στους κκ:

• Δρ Νικόλαο Σ. Χριστοδουλάκη -Καθηγητή Ανατομίας Φυτών Ε.Κ.Π.Α. για την διάθεση του χώρου στο Βοτανικό Κήπο

• Στέλιο Σούλιο -Διοικητικό και Οικονομικό Προιστάμενο Βοτανικού Κήπου για την βοήθεια του και την παρουσία του στην εκδήλωση μας.

• το Δήμο Χαϊδαρίου για την αιγίδα, στήριξη και την ολοπρόθυμη βοήθεια που μας παρείχε

• Κα Ειρήνη Γεωργιάδη -Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Χαϊδαρίου για την στήριξη και την παρουσία της στο χώρο της εκδήλωσης

• Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (Ι.Σ.Α) που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση

• Την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ)

• Το προσωπικό του Βοτανικού Κήπου για την πολύτιμη βοήθεια του

• Τους εξαίρετους ομιλητές – ιατρούς που πλαισίωσαν την δράση μας αυτή

• Τις Φαρμακευτικές εταιρείες (αλφαβητικά) AbbottAscensiaATCareMedronicMenarini,  Lilly,  FrezyDerm,  ΓΙΩΤΗΣ και ΖΩΓΡΑΦΟΣ για την στήριξη και την ευγενική τους χορηγία στην πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής εκπαιδευτικής δράσης μας.

• Την εταιρεία VOICE LAND και ιδιαίτερα τον κο Ιωάννη Βαμβακάρη για την στήριξη του, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση μας.

 Κο Θάνο Καλιακμάνη και κα Αννα Τζιοβάρα για την άρτια διοργάνωση

Και τέλος όλα τα μέλη που πλαισίωσαν με την συμμετοχή τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους μικρούς γλυκούς μας φίλους.

Μοιραστείτε το: