ΝΕΑ

Πιθανή παρενέργεια η οξεία νεφρική βλάβη από φάρμακο για τον Διαβήτη

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τον Διαβήτη, αυτή των SGLT2 αναστολέων, έδωσε μεγάλες προοπτικές στην αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας τα τελευταία χρόνια. Εκπρόσωποι της κατηγορίας αυτή είναι η νταπαγλιφλοζίνη, η εμπαγλιφλοζίνη και καναγλιφλοζίνη. Τα φάρμακα αυτά έχουν την δυνατότητα να μειώνουν τις τιμές του σακχάρου του αίματος, αποβάλλοντας γλυκόζη με τα ούρα, όπως επίσης αποβάλουν και νάτριο.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρουν, έχει σαν αποτέλεσμα να ρυθμίζεται ο Διαβήτης, να μειώνεται το σωματικό βάρος και ταυτόχρονα να μειώνεται και η πίεση των ασθενών. Μάλιστα η τριπλή αυτή δράση δεν συνδυάζεται με υπογλυκαιμίες.

Όσον αφορά τη νεφρική λειτουργία, τουλάχιστον από την μελέτη που έχει ολοκληρωθεί για την εμπαγλιφλοζίνη, φαίνεται ότι παρουσιάζουν νεφροπροστατευτική δράση. Μειώνουν δηλαδή την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, που οφείλεται στον διαβήτη. Αυτό το πετυχαίνουν λόγω της μείωσης της ενδοσπειραματικής πίεσης που προκαλούν, λόγω της αποβολής γλυκόζης και νατρίου στα ούρα.

Παρόλα αυτά ανησυχίες προέκυψαν για εμφάνιση οξείας νεφρικής βλάβης, υπό προϋποθέσεις. Η αποβολή γλυκόζης και νατρίου στα ούρα συμπαρασύρει και μεγαλύτερο όγκο υγρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πιθανότητα ανάπτυξης συνθηκών αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τοπικά στο παρέγχυμα του νεφρού μειωμένη αιμάτωση και άρα υποξία. Η υποξία είναι ικανή να βλάψει άμεσα τη λειτουργία του νεφρού και να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Diabetes Care στις 27 Ιανουαρίου 2017, αυτό είναι πιθανόν να συμβεί, όταν η χρήση των SGLT2 αναστολέων συνδυάζεται με άλλες καταστάσεις αφυδάτωσης, ή λήψης άλλων φαρμάκων που έχουν νεφροτοξική δράση. Στην πρώτη περίπτωση, τα άτομα που υποφέρουν από διάρροιες, εμέτους, η πρόκειται να χειρουργηθούν, θα πρέπει να διακόπτουν την λήψη των SGLT2 αναστολέων. Στη δεύτερη περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμόνώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ενώ σε περιπτώσεις που λαμβάνουν σκιαγραφικά για την διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, θα πρέπει να σταματούν την λήψη του φαρμάκου, μία μέρα πριν και μια μέρα μετά την εξέταση.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: