FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Πολιτικές εμποδίων στην πρόσβαση των ανθρώπων με Σ.Δ. στις νέες τεχνολογίες

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α.

Ο χώρος των ατόμων με Σ.Δ. έρχεται αντιμέτωπος, εν μέσω πανδημίας με την όρθωση νέων εμποδίων για τη δωρεάν χρήση νέων εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων που βοηθούν στην βελτίωση της ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης και στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής.

Η είδηση έρχεται από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μέσω της επιστολής που κατέθεσε προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με θέμα: «Απροσπέλαστα τα εμπόδια στην πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις νέες τεχνολογίες».

 Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας αφουγκραζόμενος την αναστάτωση που δημιουργείται στον χώρο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη οι οποίοι περιμένουν να έλθει στη χώρα το νέο, πολλά υποσχόμενο, υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, σε ευθυγράμμιση με τα δίκαια  αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κατέθεσε στην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιστολή με θέμα:

«Δώστε λύση τώρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρώπων με Σ.Δ. στις νέες τεχνολογίες για τον Διαβήτη».

Προβλήματα στην εφαρμογή του ΕΚΠΥ υπήρχαν αφού, όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM’s), τα οποία, ενώ προβλέπονται από τον ΕΚΠΥ,  δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να μην έχουν καμία πρόσβαση σε αυτά, παρά μόνο στα αναλώσιμά τους.

Σαν να μην έφτανε η ολιγωρία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Παροχών για τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα προαναφερθέντα συστήματα με την έκδοση του ΦΕΚ 338 Β’ (7.2.2020), επέβαλαν  αιφνιδιαστικά ως ενιαία ανώτερη τιμή αποζημίωσης, για όλες τις αντλίες, το ποσό των 2.768,50 ευρώ, τόσο για τα παλαιότερα μοντέλα, όσο και για τα νεότερα, δηλαδή τα περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει  στην επιστολή της ότι:  Η μείωση στην τιμή της αποζημίωσης των αντλιών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αφενός στην απόσυρση των ήδη νεότερων και πιο εξελιγμένων μοντέλων αντλίας από την ελληνική αγορά και αφετέρου στη μη εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου νεότερου μοντέλου.

Καυτά ερωτήματα και οι προβληματισμοί τίθενται,  ως προς το μέλλον της εισαγωγής και διατήρησης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον διαβήτη στην ελληνική αγορά, όπως και της δωρεάν πρόσβασης των ασφαλισμένων,  όχι μόνο στα νεότερα μοντέλα αλλά ακόμα και σε αυτά που ήδη κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται  αυτή τη στιγμή.

Όλοι θυμόμαστε την πολύχρονη ολιγωρία του ΕΟΠΥΥ, και της τότε  ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας την διετία 2016 – 2018  για την ένταξη του νέου αισθητήρα στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης (λίμπρε κλπ) στον Κανονισμό Παροχών, όπως και την μέχρι σήμερα μη δωρεάν διάθεση του προϊόντος στους ανασφάλιστους διαβητικούς, που πάντοτε αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η ολιγωρία φυσικά συνεχίζεται από μέρους των αρμοδίων.

Τελικά δεν θα πάμε από κορωνοϊό αλλά από την διαχρονική ολιγωρία των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας να σκύψουν και δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο ΣΥΔΑ θέτει το ερώτημα προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ : Και ενώ οι νέες ιατρικές τεχνολογίες υπόσχονται μία καλύτερη ζωή, τα άτομα με Σ.Δ. της χώρας μας μετρούν τον χρόνο προς τα πίσω. Τελικά τέτοιου είδους ρυθμίσεις σε τι αποσκοπούν; Μάλλον στο να αυξήσετε το τεράστιο κόστος που δημιουργείται από τις επιπλοκές του διαβήτη παρά σε εξοικονόμηση πόρων που θα μπορούσαν να διατεθούν στον διαχρονικά υποχρηματοδοτούμενο τομέα της υγείας στην χώρα μας.

Διαβάστε την επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ

Η επιστολή του ΣΥΔΑ επισυνάπτετα εδώ

 

Μοιραστείτε το: