ΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς να διακρίνετε την γρίπη από το κρυολόγημα

Σε ένα σύννεφο σύγχυσης βρίσκονται αρκετοί ασθενείς για το εάν έχουν γρίπη ή κρυολόγημα καθώς τα συμπτώματα αρχίζουν από το ανώτερο αναπνευστικό. Το ερώτημα απασχολεί πολύ κόσμο και στην χώρα μας, καθώς  περισσότεροι από 300.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε χρόνο γρίπη, ενώ πολύ μεγαλύτερο είναι ο αριθμός εκείνων που αρρωσταίνουν από κάποιον ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα, δηλαδή «ίωση».

Άξιο λόγου είναι ότι προκαλούνται από εντελώς διαφορετικούς ιούς. Ειδικότερα, η γρίπη προέρχεται κάθε χρόνο από 3-4 διαφορετικά στελέχη τριών συγκεκριμένων ιών (είναι οι ιοί γρίπης A, B και C). Αντίθετα, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, με το 10-40% των κρουσμάτων προκαλείται από ρινοϊό.

Η γρίπη έχει επίσης μέτρια μεταδοτικότητα, ενώ το κοινό κρυολόγημα πολύ υψηλή. Το ECDC υπολογίζει ότι κάθε ασθενής με γρίπη μολύνει 1-2 άτομα χωρίς ανοσία, ενώ ο μέσος ενήλικας παθαίνει 2-4 κρυολογήματα τον χρόνο και τα μικρά παιδιά 6-8 (κυρίως από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο).

Ωστόσο, η μεταδοτικότητα της γρίπης  πιστεύεται ότι αρχίζει την παραμονή από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σε ένα άτομο και για ακόμη 3-5 ημέρες, όπως και στην περίπτωση της ίωσης.

Συμπτώματα

Ένα πρώτο κριτήριο αποτελούν τα συμπτώματα που εκδηλώνει, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η  γρίπη και το κρυολόγημα είναι νοσήματα έχουν διαφορετικές εκδηλώσεις αλλά και επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, το κρυολόγημα  εκδηλώνεται με συμπτώματα, κυρίως στη μύτη, τον λαιμό και τα μάτια. Οι ασθενείς με γρίπη συνήθως  εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα όπως είναι πυρετός, πόνοι σε όλο το σώμα κ.ά..

Ειδικότερα, ο πυρετός είναι ασυνήθιστος και χαμηλός (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου) στο κρυολόγημα, αλλά συχνός και πολλές φορές υψηλός (πάνω από 38 βαθμούς) στη γρίπη.

Στην περίπτωση, όμως των βρέφη και των μικρών παιδιών είναι δυνατόν να παρουσιαστεί υψηλός πυρετός και με το κρυολόγημα.

Ένα ακόμη σύμπτωμα της  γρίπη αποτελεί  η εξάντληση, όπως ο έντονος βήχας και ο πονοκέφαλος.

Αντίθετα, το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος εκδηλώνονται σχεδόν πάντοτε και είναι πολύ ενοχλητικά κυρίως στο κρυολόγημα.

Η διαβάθμιση παίζει ρόλο,  αφού στη γρίπη, το συνάχι, φτάρνισμα ή/και πονόλαιμος είναι ήπια.

Αντίθετα, ήπια είναι τέλος και η δακρύρροια (δάκρυσμα των ματιών) στη γρίπη, αλλά στο κρυολόγημα είναι συχνή και ενοχλητική.

Επιπλοκές

Οι πιο συχνές επιπλοκές της γρίπης εμφανίζονται η βρογχίτιδα και η πνευμονία, που εκδηλώνονται όταν ορισμένα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν στον οργανισμό που είναι εξασθενημένος από τη γρίπη. Μερικές φορές, ωστόσο, η ίδια η γρίπη προκαλεί την πνευμονία.

Σπανίως, δε  επέρχεται η εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη στον εγκέφαλο) και οι γενικευμένες λοιμώξεις.

Σημειώνεται όμως ότι οι επιπλοκές της γρίπης συχνά απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή, ειδικά των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι  πέρυσι, 388 συμπολίτες μας αρρώστησαν βαριά από τη γρίπη, με τους 374 από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι 154 από αυτούς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει και το κρυολόγημα, αλλά αυτές είναι σπάνιες και διαφορετικές απ’ ό,τι στη γρίπη.

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές του κρυολογήματος είναι η ωτίτιδα, η ιγμορίτιδα και η οξεία βρογχίτιδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Επίσης, εάν ένας ασθενής έχει άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα ή/και εμφύσημα), τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων μπορεί να είναι πιο έντονα για αρκετές εβδομάδες έπειτα από την υποχώρηση του κρυολογήματος.

Το κρυολόγημα μπορεί επίσης να αφήσει στον ασθενή βήχα, συνήθως χωρίς φλέγματα, που επιμένει για εβδομάδες ή μήνες μετά την υποχώρηση της ίωσης.

Μέτρα

Το συχνό πλύσιμο των χεριών ενδείκνυται προκειμένου οι ιοί που αποβάλλονται με τον βήχα και το φτάρνισμα να μην μολύνουν κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. πόμολα σε πόρτες, σταθερά τηλέφωνα κ.λ.π.).

Επίσης, συνιστώνται οι ειδικές συσκευές απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα και των επιφανειών, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που είναι επιβαρυμένοι με μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ένα πρόβλημα υγείας.

Επίσης, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο μιας χρήσης ή με το μανίκι σας (στον αγκώνα).

Αν νιώθετε άρρωστοι και ανεβάσετε πυρετό, καλύτερα είναι να μείνετε στο σπίτι. Απαραίτητο είναι επίσης, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να κάνετε ακόμα και τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ασθενείς (άνω των 6 μηνών) με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του νεφρικού ή του νευρολογικού συστήματος, οι παχύσαρκοι ασθενείς, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι έγκυοι κ.λ.π.

 

Πηγή: virus.com.gr

Μοιραστείτε το: