ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή στον Αν. υπουργό Υγείας για τις άμεσες & αναγκαίες τροποποιήσεις στο νέο ΕΚΠΥ

Κατεπείγουσα επιστολή με θέμα: «Άμεσες και αναγκαίες τροποποιήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)» απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει κα στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει απαραίτητα να ενταχθούν στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού, καθώς η κακή, σε πολλές περιπτώσεις, και ασαφής διατύπωση δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ήδη από χθες, 29.1.2019, η ασαφής διατύπωση του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε, οδήγησε στην επιβολή ποσοστού συμμετοχής σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης», παρά τη διαβεβαίωση του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19.6.2018, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν θα έχουν συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

Ωστόσο, παρά τα όσα συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση και ορίζει ο νέος ΕΚΠΥ, οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ αδυνατούν να αντιληφθούν το κείμενο της Απόφασης με αποτέλεσμα να διαχωρίζουν το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή εκτός ινσουλίνης και να επιβάλλουν ποσοστό συμμετοχής στο αναλώσιμο υλικό 25%.

Επιπλέον, ένα ακόμη παράδειγμα διόρθωσης, κι όχι δυστυχώς το μοναδικό, που η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε θέσει υπόψη του κ. Πολάκη στη συνάντηση, είναι η αντικατάσταση του χαρακτηρισμού «ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» με τον όρο «ινσουλινοεξαρτώμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1», καθώς ο όρος αυτός δεν υφίσταται επιστημονικά και δημιουργεί σύγχυση στους αρμοδίους.

«Επισημαίνουμε την προσοχή σας και στις υπόλοιπες διορθώσεις/τροποποιήσεις που σας παραθέτουμε παρακάτω, καθώς θα πρέπει να ληφθούν στο σύνολό τους υπόψη οι προτάσεις μας και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως είναι η επιβολή ποσοστού συμμετοχής, και τα οποία οφείλονται σε κακές και ασαφείς διατυπώσεις της Απόφασης», καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Να θυμήσουμε ότι οι προτάσεις αυτές της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχουν ήδη αποσταλλεί από την πρώτη στιγμή και πέραν της μία φοράς τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στον ΕΟΠΥΥ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν τροποποιηθεί στον ΕΚΠΥ.

Διαβάστε παρακάτω τις άμεσες τροποποιήσεις που πρέπει να ενταχθούν οπωσδήποτε στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ:

ΑΡΘΡΟ 47: ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Παρ. 4, Περ. ε. Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή τύπου LADA, οι διαβητικοί τύπου 1 που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί τύπου 2 ή από άλλου τύπου διαβήτη όπως ο μονογονιδιακός, διαβήτης κύησης και διαβήτης μετά παγκρεατεκτομή, οι διαβητικοί τύπου 2 που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για την δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλωσίμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, σύστημα συνεχούς καταγραφής, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει. 

Παρ. 5. Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, χορηγούνται ως εξής:

– Για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 1), χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες ανά μήνα ή ίσης αξίας αναλώσιμα συσκευών στιγμιαίας μέτρησης επιπέδων σακχάρου, έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 200 βελόνες ανά μήνα, ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής ή ελέγχου του σακχάρου και τα αναλώσιμά του, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.

– Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 2), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 100 σκαριφιστήρες ανά μήνα, έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 67 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.

– Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/δίμηνο και έως 34 βελόνες ινσουλίνης ανά μήνα, για όσους λαμβάνουν σκευάσματα GLP-1 αναλόγων που δεν φέρουν ενσωματωμένη βελόνα στην προγεμισμένη σύριγγα.

– Σε διαβήτη κύησης, χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες/μήνα και ως 150 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.

– Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζονται με διαιτητική αγωγή, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/τρίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/τρίμηνο.

– Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται, ένα σύστημα ελέγχου ή συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, τα αναλώσιμα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης συνδεδεμένα ή μη συνδεδεμένα με την αντλία και σε ποσότητα έως 5/μήνα, έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης) και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.

Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες από τις ανωτέρω ορισθείσες, για όλες τις κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη, θα πρέπει να προσκομίζεται αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα, προκειμένου να την αξιολογεί και να αποφασίζει την έγκριση της, το Α.Υ.Σ. 

ΑΡΘΡΟ 48: ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ

Παρ. 1: γγ. Αισθητήρες συνεχούς μέτρησης γλυκόζης, συνδεδεμένοι ή μη συνδεδεμένοι με την αντλία έως 5 τεμάχια μηνιαίως ή αισθητήρες συνεχούς μέτρησης γλυκόζης ισόποσης ετήσιας αξίας, ανεξαρτήτως τεμαχίων ανά μήνα. 

ΑΡΘΡΟ 54: ΆΛΛΑ ΕΙΔΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Παρ. 6. Στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση ελκών, χορηγούνται, σύμφωνα με γνωμάτευση ειδικού ιατρού, ειδικά υποδήματα (θεραπευτικά υποδήματα διαβητικού) και λοιπά μέσα αποφόρτισης. Τέτοιοι διαβητικοί ασθενείς είναι, οι πάσχοντες από διαβητική πολυνευροπάθεια με απώλεια της αισθητικότητας ή/και περιφερική αγγειοπάθεια με συνοδό ιστορικό εξέλκωσης ή υπάρχουσα εξέλκωση ή ανατομικές δυσμορφίες που οδηγούν σε αυξημένες τοπικά, πιέσεις.

Με εγκύκλιο του Οργανισμού θα καθορίζονται κάθε φορά οι προδιαγραφές, σχετικές με την καταλληλότητα των ειδικών υποδημάτων διαβητικών που θα ενσωματώνονται και στο σύστημα έκδοσης ιατρικών γνωματεύσεων.

Διαβάστε την επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ

Πηγή: http://glikos-planitis.gr

Μοιραστείτε το: