ΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή στον ΕΟΠΥΥ για την ανάγκη λήψης μέτρων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων & αναλώσιμων Διαβήτη για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού

Επιστολή με θέμα: «Ανάγκη λήψης μέτρων σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών/ιατροτεχνολογικών προϊόντων Διαβήτη και εξαργύρωσης συνταγών με στόχο την αποφυγή μετάδοσης του νέου κορωνοϊού» απέστειλε στον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της, ανήκουν, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες πρέπει να προστατευτούν και να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση και/ή συγχρωτισμό, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης περαιτέρω σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας αυτού.

Σημείο συγχρωτισμού πλέον αποτελούν τα φαρμακεία, καθώς αν και εσωτερικά του χώρου του φαρμακείου έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, εντούτοις εκτός των χώρων του φαρμακείου επικρατεί συγχρωτισμός με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να προστατευτούν οι σχεδόν 1.000.000 συνάνθρωποί μας με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι αναγκαίο στην παρούσα κρίσιμη περίοδο να θεσμοθετηθούν μέτρα που αφορούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναλωσίμων υλικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων Διαβήτη, αλλά και την εξαργύρωση αυτών των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων/συνταγών.

Και προσθέτει: «Παρακάτω σας παραθέτουμε τις αναγκαίες προς εφαρμογή προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν, μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που πρόκειται να εκδοθεί, με στόχο την προστασία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη».

Προτεινόμενες διατάξεις που πρέπει να υιοθετηθούν από τον ΕΟΠΥΥ:

  1. Δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικά μέσω e mail χωρίς τη φυσική παρουσία του πάσχοντα σε οποιαδήποτε κρατική ή ιδιωτική, συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, δομή. Εν συνεχεία, ο ιατρός θα πρέπει να προωθεί τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά (e mail) τον αριθμό του barcode της συνταγής στον πάσχοντα. Μετέπειτα, ο πάσχοντας θα μπορεί να επικοινωνεί με τον πάροχο και να δηλώνει τον αριθμό του barcode, το ΑΜΚΑ του και τα αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα που έχει συνταγογραφήσει και έχει ανάγκη για την αντιμετώπιση της πάθησής του. Ο πάροχος, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ του πάσχοντα και το barcode της συνταγής, θα μπορεί να προεκτυπώνει την ηλεκτρονική γνωμάτευση/συνταγή και να την εκτελεί αποστέλλοντας τα προϊόντα στην οικία του πάσχοντα, συνοδευόμενα από την ηλεκτρονική γνωμάτευση/συνταγή την οποία θα υπογράφει ο πάσχοντας, δηλώνοντας ότι έχει παραλάβει τα υλικά και έχει εκτελεστεί η συνταγή.
  2. Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση και εξαργύρωση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για ινσουλίνες, άλλα ενέσιμα σκευάσματα διαβήτη και αντιδιαβητικά δισκία είναι ανάγκη, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, να νομοθετηθεί η δυνατότητα εξαργύρωσης συνταγής αλλά και αποστολή των φαρμάκων, μέσω courier, απευθείας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τους παρόχους στην οικία του πάσχοντα. Τα έξοδα για την αποστολή αυτών θα βαρύνουν είτε τον ΕΟΠΥΥ, είτε τους εκάστοτε παρόχους.
  3. Θα πρέπει η εκτέλεση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων/συνταγών, υπαρχόντων ή νέων, να εκτελεστούν άμεσα στο σύνολό τους σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, είτε αυτές αφορούν μηνιαίες συνταγές, συνταγές 2μήνου, 4μήνου ή 6μήνου.
  4. Σημαντικό είναι, για την επιτυχημένη εφαρμογή των ανωτέρω, να αρθεί ο περιορισμός της αποκλειστικής χορήγησης των αναλωσίμων υλικών Σακχαρώδους Διαβήτη από τα φαρμακεία, κάτι το οποίο στηρίχθηκε σε Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο δεν έλαβε υπόψη του μέρος της υπάρχουσας νομοθεσίας (ΦΕΚ 1060 Β’/10.8.2001, ΦΕΚ 32 Β’/16.01.2004, ΦΕΚ 2198 Β’/2.10.2009). Επομένως, θα πρέπει αυτές οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις/συνταγές να εκτελεστούν, κατά τα όσα ίσχυαν πριν τις 28.2.2020, και από άλλους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου αφενός να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα φαρμακεία και αφετέρου να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα. Η επείγουσα και κρίσιμη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές που στόχο θα έχουν αποκλειστικά την προστασία των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.
  5. Για όσα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά ή ιατροτεχνολογικά προϊόντα απαιτείται σφραγίδα και υπογραφή ελεγκτή ιατρού, όπως είναι τα αναλώσιμα της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης κ.ά., είτε να δίνεται παράταση στις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για χρονική περίοδο 6 μηνών, είτε να ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη συνταγοράφηση αναλωσίμων (βλέπε περίπτωση 1) και να μην απαιτείται σε αυτές τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις/συνταγές σφραγίδα και υπογραφή ελεγκτή ιατρού.

«Στο πλαίσιο των δύσκολων συγκυριών και με δεδομένη την ταχεία διασπορά του ιού, είναι πρωτίστως αναγκαίο και επιβεβλημένο να προστατευτούν όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μόλυνσής τους με τον νέο κορωνοϊό» καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

Μοιραστείτε το: