ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή στον υπ. Υγείας για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη & γονέων παιδιών με Σ.Δ.

Επιστολή με θέμα: «Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογένειών τους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως αναφέρει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

“Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρέμβετε άμεσα για τη λήψη μέτρων για όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επίσης και για γονείς παιδιών που πάσχουν από Διαβήτη και εργάζονται σε υπηρεσίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση κοινού (χώροι παροχής υγείας, σχολικές μονάδες, δικαστήρια κλπ)» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Για όλες αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού που εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής απομάκρυνσης από τις θέσεις εργασίας τους ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται οι ημέρες αυτές ως άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής, που στην περίπτωση των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία τους και απειλητικές για τη ζωή τους. Για την καλύτερη μάλιστα εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, είναι απαραίτητος ο ορισμός αρμόδιου υπαλλήλου σε κάθε ΥΠΕ ή στις υπηρεσίες που εργάζονται, με τον οποίο θα μπορούν να έρθουν σε επαφή για την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίας τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής.

Την ίδια ανησυχία σας εξέφρασε τόσο στις 6/3/2020 (Αρ. Πρωτ.: 332), όσο και στις 9/3/2020 (Αρ. Πρωτ.: 341) και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία επίσης ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Κύριε Υπουργέ, 

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι βέβαιο, όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες, ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και επομένως είναι αναγκαίο και απαραίτητο η Πολιτεία να λάβει ειδικά μέτρα προστασίας κατά προτεραιότητα, προς όφελος των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονιών των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ανάγκη υποστήριξης για την προστασία της υγείας τους και της ίδιας τους της ζωής”.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Μοιραστείτε το: