FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Όχι στην αποκλειστική διάθεση αναλωσίμων διαβήτη από τα φαρμακεία

Επιστολή με θέμα: «Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το διαβητολογικό υλικό» απέστειλε στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας, αλλά και στον Διοικητή και τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και της κοινωνικής της ιδιότητας, αγωνίζεται, διεκδικεί και προασπίζεται, άοκνα, επί 22 και πλέον έτη, τα δικαιώματα και τις παροχές υγείας, που θα διασφαλίσουν μια ζωή με ποιότητα σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Τον προηγούμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου 2019, εμφανίστηκε ξαφνικά στα σχόλια των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων (συνταγών) των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ήτοι ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος, σκαριφιστήρων, βελονών ινσουλίνης και ταινιών μέτρησης κετόνης στο αίμα, η επισήμανση ότι: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία»!

Η επισήμανση αυτή, όπως είχε καταγγείλει τότε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον ΕΟΠΥΥ, ήταν αντίθετη της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004 και σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ είχε συνάψει συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, δυνάμει των οποίων μπορούσαν και αυτές να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες.

Η επιλογή αυτή, η λήψη δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις παρόχους – εταιρείες, πέραν των ιδιωτικών φαρμακείων, ήταν μια λύση για αρκετούς ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς κάποια ιδιωτικά φαρμακεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50€ ανά συνταγή.

Βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019), όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό. Παρά ταύτα, όμως, πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν το ποσό που ζητείται, κατά παράβαση του νόμου, από μερίδα φαρμακοποιών, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους, είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που θα εκτελέσει τη συνταγή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με μηδενική συμμετοχή του πάσχοντα, χωρίς δηλαδή καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Για όλα τα παραπάνω η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τις συνταγές η φράση: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία». Η παράνομη συμμετοχή και η οικονομική επιβάρυνση, όμως, στους ανθρώπους με Διαβήτη συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με βάσει τις καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία μας.

Στη συνέχεια, το θέμα έφτασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αποκλειστικής διάθεσης των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών από τα φαρμακεία, κάτι που, επαναλαμβάνουμε, αντίκειται στη μέχρι τώρα ισχύουσα Υπουργική Απόφαση.

«Εφόσον, οι πληροφορίες μας είναι αληθείς, τότε καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν έτερους τρόπους λήψης αναλώσιμων υγειονομικών υλικών για την πάθησή τους, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οικονομικά, θα αναγκαστούν, παρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει μηδενική συμμετοχή στο αναλώσιμο υλικό, να πληρώνουν άδικα και παράνομα χρήματα, με τη μορφή συμμετοχής, για τη λήψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών για τη διαχείριση και παρακολούθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη», επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της και προσθέτει: «Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, έχοντας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της τον άνθρωπο που πάσχει, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων του, σας παρακαλεί να ελέγξετε την εγκυρότητα των πληροφοριών που έφτασαν σε εμάς και στη συνέχεια με τις απαιτούμενες, από πλευράς σας, ενέργειες να συμβάλλετε στην τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

»Θα θέλαμε, τέλος, με την παρούσα επιστολή και ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, να καταστήσουμε σαφές σε όλους τους αρμόδιους φορείς, πως δεν προτιθέμεθα να δεχτούμε και να ανεχτούμε συμπεριφορές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και δυσκολεύουν την αυτοπαρακολούθηση και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής μας.

»Η αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και η πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών του απαιτούν, όπως γνωρίζετε, την απρόσκοπτη πρόσβαση των πασχόντων στις νέες θεραπείες και στην προκειμένη περίπτωση στα αναλώσιμα υλικά, που αποτελούν το «εργαλείο» για την αποτελεσματική ρύθμιση του Διαβήτη.

»Η νομοθεσία προβλέπει τη μηδενική συμμετοχή των πασχόντων στα αναλώσιμα υλικά και αυτήν ακριβώς την απόφαση θα στηρίξουμε και εμείς, υπερασπιζόμενοι τη νομοθεσία και τη δυνατότητα που αυτή ορίζει, τη λήψη δηλαδή των αναλώσιμων υλικών και από τους παρόχους, για όσους το επιθυμούν, προκειμένου να αποφεύγονται οι περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης των πασχόντων».

 

Πηγή: glikos-planitis.gr

Μοιραστείτε το: