FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών: Θεσπίστε μέτρα για την παρουσία σχολικού νοσηλευτή στους βρεφικούς & παιδικούς σταθμούς

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος ΣΥ.ΝΕ.Δ.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.ΣΔΙΑ. με σχετική επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών ανοίγει το θέμα του σχολικού νοσηλευτή και την αναγκαιότητα εισαγωγής του θεσμού και στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που παραθέτονται στην επιστολή της Ομοσπονδίας –η οποία  εκπροσωπεί 27 συλλόγους διαβητικών στην χώρα-  ως προς την αυξητική τάση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 στην βρεφική και παιδική ηλικία.

Στοιχεία που όπως φαίνεται διαφεύγουν από την Ελληνική Πολιτεία για να καλύψουν τις ανάγκες των βρεφών και παιδιών με διαβήτη και των οικογενειών τους.

Γνωρίζουμε ότι στις  οικογένειες που έχουν παιδιά με χρόνιες παθήσεις πρώτες οι μανάδες είναι εκείνες που  αναγκάζονται να αφήσουν την εργασία τους για να παρέχουν την αυξημένη φροντίδα που απαιτείται στο παιδί τους.

Ανύπαρκτες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες από μεριάς της πολιτείας για τις  οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους παιδιά με διαβήτη.

Ελάχιστες ακόμα και οι δομές συμβουλευτικής για τους γονείς παιδιών με διαβήτη. Ερωτήματα όπως : πως θα διαχειριστώ την πάθηση του παιδιού μου, πως θα αντιμετωπίσω τις ενοχές μου και άλλα πολλά που τίθενται στους γονείς την στιγμή εμφάνισης του διαβήτη στο παιδί. Αλίμονο, ο γονέας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία εμποδίων και προβλημάτων  μόνος του.

Ακόμα και ο θεσμός του νοσηλευτικού νοσηλευτή στην προσχολική ηλικία δεν έχει απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς της χώρας.

Το θέμα τίθεται λοιπόν από την Π.Ο.ΣΣΑΣ.ΔΙΑ. στην επιστολή της προς τον Υπουργό

Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση ως εξής:

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν Διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς.

Πρόσφατη, μάλιστα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Diabetologia» και η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 22 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι τα νέα διαγνωσμένα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% στην Ευρώπη, κατά την τελευταία 25ετία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά θα έχουν διπλασιασθεί.

Παρόλο που στη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας ανάλογη αύξηση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει η ανάλογη μέριμνα από την Πολιτεία για την προστασία αυτών των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπως γίνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο του 2015 μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα που δεν συνάδουν σε μία ευνομούμενη και ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα.

Η έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το παιδί που πάσχει. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο ένας εκ των δύο γονέων, προκειμένου το παιδί να εγγραφεί σε βρεφικό ή παιδικό σταθμό, να εγκαταλείπει την εργασία του για να μπορεί να προσέχει και να παρακολουθεί το παιδί τις ώρες που παραμένει στο βρεφικό ή παιδικό σταθμό, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένα ρατσιστικά περιστατικά στα οποία παιδιά δεν έγιναν δεκτά σε βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς, λόγω του Διαβήτη τους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλη αναστάτωση σε κάθε οικογένεια, που καλείται, πέρα από τη φροντίδα που απαιτεί καθημερινά ο Διαβήτης του παιδιού της και η διαχείρισή του, να καλύψει και τα κενά που υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον.

Τα κενά αυτά, που δημιουργούνται από την έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών και τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, στιγματίζουν τους μικρούς πάσχοντες και κάποιες φορές σε καταστάσεις υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους!

 

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας τις κοινωνικές ευαισθησίες σας, ελπίζουμε να εξετάσετε άμεσα το θέμα και να εκδοθεί σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση, όπου σε συνεργασία του Υπουργείου με τον εκάστοτε Δήμο ή Περιφέρεια να υπάρχει μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να φοιτούν με ασφάλεια στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.»

Μοιραστείτε το: