FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς υπ. Υγείας: «Άμεση προστασία όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας»

Επιστολή με θέμα: «Άμεση προστασία όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ενόψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). 

Στις παρούσες συγκυρίες της πανδημίας της Covid 19 που βιώνουμε, επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι χρόνια πάσχοντες διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό και η έκθεσή τους σ’ αυτόν μπορεί να έχει μοιραία έκβαση για τη ζωή τους, όπως αποδεικνύεται και με τα μέχρι σήμερα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και επισημαίνουν συχνά, στις καθημερινές ενημερώσεις, τόσο ο Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’ (18-3-20), η οποία εκδόθηκε από το Υπουργείο για την προστασία των ευπαθών ομάδων, δημιούργησε, δυστυχώς, σοβαρά προβλήματα στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και στον εργασιακό τους χώρο, σε μια στιγμή που η Πολιτεία θα έπρεπε χωρίς διακρίσεις να καλύψει και να προστατέψει όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ωστόσο, βάσει της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, υπήρξε μονομερώς πρόνοια για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των υπολοίπων πασχόντων συνανθρώπων μας!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), το αναγνωρισμένο από την ελληνική Πολιτεία δευτεροβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, αλλά και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), έχουν επανειλημμένα επισημάνει στα στελέχη του υπουργείου Υγείας την αντιεπιστημονικότητα, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύει η προαναφερόμενη ΚΥΑ.

Πάρα ταύτα, σχεδόν δύο μήνες μετά, δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία ανταπόκριση από πλευράς Υπουργείου, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία και τον φόβο όλων των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, με δεδομένο, πέρα από την απειλή της Covid 19, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που ισχύει από την 4η Μαΐου, καθώς και την επιστροφή σε μια νέα διαφορετική κανονικότητα.

Αρκετές μάλιστα μελέτες έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον ιό, αλλά και αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης εκδήλωσής του που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο.

Ενδεικτικά και για την ενημέρωσή σας, σας γνωστοποιούμε μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νόσος Covid 19 προκαλεί την εμφάνιση κετονών στον οργανισμό με αποτέλεσμα την κετοξέωση, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ οι μελετητές σημειώνουν ότι η κέτωση αυξάνει τις ημέρες νοσηλείας και τη θνητότητα.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων προστασίας των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως γλυκαιμικής ρύθμισης, καθώς οι άνθρωποι με Διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπεργλυκαιμιών απόρροια της λοίμωξης από οποιονδήποτε ιό, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορωνοϊού, και εμφάνισης κετοξέωσης, μίας εξαιρετικά επικίνδυνης νοσογόνου κατάστασης, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά άμεσα την τροποποίηση της ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20 και την παραμονή στο σπίτι των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και όσων φροντίζουν ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτούς, όπου είναι δυνατόν, να παρέχουν εργασία από το σπίτι μέσω τηλε-εργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, εναλλακτικά να παρέχεται το δικαίωμα της ειδικής άδειας για την προστασία της υγείας τους.

Πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι, προκειμένου να δοθούν οι ανωτέρω δυνατότητες στους εργαζόμενους, οι πάσχοντες να καταθέτουν γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οποία θα αναγράφεται η πάθησή τους, και ελλείψει αυτής, να κατατίθεται εκ μέρους του εργαζομένου γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού του.

Τέλος, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει εκ νέου το υπουργείο Υγείας ότι επί των ανωτέρω θεμάτων έχει καταθέσει τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις της η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), η οποία αποτελεί επιστημονική εταιρεία αναγνωρισμένη από την ελληνική Πολιτεία που άπτεται του Σακχαρώδη Διαβήτη και ως εκ τούτου οι απόψεις και οι θέσεις της θα πρέπει να έχουν βαρύνουσα σημασία στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

«Κύριοι Υπουργοί, 

»Όπως ήδη έχετε τονίσει, προτεραιότητά σας είναι η προστασία των περισσότερο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στις οποίες ανήκουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων συγκυριών της πανδημίας δεν ένιωσαν τη μέριμνα της Πολιτείας και έως και σήμερα παραμένουν ανασφαλείς και ζουν με τον φόβο και την αβεβαιότητα. 

»Ευελπιστούμε ότι έγκαιρα, πριν την πιθανή εμφάνιση του δεύτερου «κύματος» που αναμένεται το Φθινόπωρο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, θα εξετάσετε τις προτάσεις μας και θα τις εντάξετε στις πιθανές επερχόμενες τροποποιήσεις των Νόμων, προκειμένου όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν ισότιμη προστασία έναντι της Covid 19, χωρίς άτοπους διαχωρισμούς» καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. 

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Πηγή: glikos-planitis.gr

Μοιραστείτε το: