FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: “Παράνομη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία”

Επιστολή με θέμα: «Παράνομη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία, σύμφωνα με το ΦΕΚ 32 Β’/2004» απέστειλε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλειο Πλαγιανάκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη η διαπίστωση ότι από την Πέμπτη 23 Μαΐου στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις όλων των προϊόντων που εντάσσονται στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό αναγράφεται στα σχόλια ότι: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία»!

«Είναι άγνωστη και αδιανόητη, για εμάς, η διαδικασία με την οποία εγκρίνατε και επιβάλατε αυτόν τον περιορισμό, καθώς γνωρίζουμε πως ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, είχε υπογράψει, ως τότε Πρόεδρος του Οργανισμού, συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Η επιλογή αυτή, η προμήθεια δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις εταιρείες, ήταν μια λύση για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία στην Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50€ ανά συνταγή.

Όπως γνωρίζετε, βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019), όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό.

Παρά ταύτα, όμως, πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν το ποσό που, παρανόμως, ζητείται από τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους, είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που δεν θα απαιτήσει τη συμμετοχή και την οικονομική τους επιβάρυνση.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, έχοντας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της τον άνθρωπο που πάσχει, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων του, κατήγγειλε άμεσα την επικρατούσα κατάσταση και την κατάφορη παράβαση, από πλευράς των φαρμακοποιών, του ΕΚΠΥ στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Επίσης, για τα προβλήματα αυτά που επιβαρύνουν και ταλαιπωρούν άδικα τους πάσχοντες, ενημέρωσε και εσάς προφορικά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, χωρίς καμιά προσπάθεια για την επιβολή και την εφαρμογή της νομοθεσίας!

Επιπλέον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΦΕΚ 1060 Β’/10.8.2001, ΦΕΚ 32 Β’/16.01.2004, ΦΕΚ 2198 Β’/2.10.2009), στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004, το οποίο παραμένει σε ισχύ, καθώς το ΦΕΚ 2198 Β’ του 2009 τροποποιηθεί μόνο το ΦΕΚ 1060 Β’ του 2001, ρητά τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη Συστημάτων Ποιότητας με βάση τα διεθνή (ISO) και τα ευρωπαϊκά (ΕΝ) πρότυπα από κάθε πάροχο, είτε πρόκειται για φαρμακείο, είτε πρόκειται για εταιρεία, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους πολίτες ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως δεν τίθεται κανένας περιορισμός στην απευθείας διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τις εταιρείες στους πάσχοντες.

Με την παρούσα επιστολή διατυπώνουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την επιβολή του περιορισμού που αφορά τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη και την αποκλειστική τους διάθεση από τα φαρμακεία και μόνο και απορούμε πώς εγκρίθηκε, από πλευράς σας, αυτή η απόφαση, η οποία αντιβαίνει στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί, ο κίνδυνος για τη μόνιμη επιβάρυνση των πασχόντων, με συμμετοχή δηλαδή στο αναλώσιμο υλικό, κατά παράβαση του άρθρου 61 του ΕΚΠΥ, είναι ορατός και εμείς ανησυχούμε πραγματικά για τη συνέχεια! Σημειωτέον ότι τα φαρμακεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ΦΕΚ 32 Β΄ του 2004.

Ως εκπρόσωποι των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη διεκδικούμε και απαιτούμε την άρση του περιορισμού στη διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού και την επαναφορά της προηγούμενης ευέλικτης κατάστασης, προς όφελος και αποφυγή της ταλαιπωρίας των πασχόντων.

Απαιτούμε, επιπλέον, τη σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως αντίστοιχα προβλέπεται και στα φάρμακα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την πραγματική παρέμβαση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία.

Είναι απαράδεκτο σε κάθε περίσταση ο ασθενής, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από το Σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, τελικά, να είναι αυτός που γίνεται έρμαιο εσωγενών και εξωγενών παραγόντων και συμφερόντων, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε συνεχή σωματική, ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του».

 

Πηγή: glikos-planitis.gr

Μοιραστείτε το: