Πότε ο Προδιαβήτης γίνεται Διαβήτης;
Από το Ρηγόπουλο Δημήτριο,
Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο με μετεκπαίδευση σε περιστατικά Διαβήτη, Παχυσαρκίας και Διαβητικού Ποδιού
Ο Προδιαβήτης είναι μια ασθένεια και σχετίζεται με σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, με το πέρασμα του χρόνου. Συνήθως όμως όταν μιλάμε γι αυτόν αναφερόμαστε σαν να πρόκειται για μια απλή προδιάθεση του Διαβήτη.
Η αλήθεια είναι ότι αν ο Προδιαβήτης γίνει Διαβήτης, οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές από την καρδιά αυξάνονται. Επίσης αυξάνονται και οι επιπλοκές από τα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια.
Πότε όμως ο Προδιαβήτης γίνεται Διαβήτης; Η απάντηση είναι περίπλοκη, αλλά είναι σίγουρο ότι η μετάβαση αυτή θα συμβεί αργά ή γρήγορα, αν δεν κάνουμε κάτι. Θεωρείται ότι το 1/3 των ατόμων που έχουν Προδιαβήτη θα εμφανίσουν Διαβήτη μέσα στη πενταετία.
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για τον Προδιαβήτη
Το τι θα συμβεί στο καθένα εξαρτάται από πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν, η κληρονομικότητα παίζει σπουδαίο ρόλο. Υπολογίζεται ότι αν ο ένας γονιός έχει Διαβήτη, τότε υπάρχει 50% πιθανότητα ο Προδιαβήτης να γίνει Διαβήτης. Το ποσοστό πλησιάζει το 100% στην περίπτωση που και οι δυο γονείς έχουν Διαβήτη.
Δεύτερος σπουδαίος παράγοντας είναι η παχυσαρκία. Τα άτομα με παχυσαρκία που έχουν Προδιαβήτη, εάν παραμείνουν παχύσαρκα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναπτύξουν Διαβήτη.
Άλλη επιβαρυντική κατάσταση είναι η αρτηριακή υπέρταση. Τα άτομα που έχουν υπέρταση, συνήθως έχουν και Προδιαβήτη και είναι πολύ ευάλωτα στην μετάβαση τους σε κατάσταση Διαβήτη.
Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες που έχουν Προδιαβήτη είναι πιθανόν να αναπτύξουν Διαβήτη. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει και στην εγκυμοσύνη τους παρουσίασαν Διαβήτη κύησης και τώρα έχουν Προδιαβήτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναπτύξουν Διαβήτη.
Υπάρχουν και πολλές άλλες καταστάσεις που προδιαθέτουν την εξέλιξη του Προδιαβήτη σε Διαβήτη. Τέτοιες είναι η λήψη φαρμάκων, όπως κορτιζόνη και αγχολυτικά. Επιβαρυντική είναι παρουσία φλεγμονωδών νόσων όπως ρευματικά νοσήματα και φυσικά το κάπνισμα, που δεν λείπει από κανένα κακό.
Τέλος, ο πιο ύπουλος παράγοντας, που μπορεί να μετατρέψει τον Προδιαβήτη σε Διαβήτη, είναι η καθιστική ζωή. Πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά δεν κινούμαστε καθόλου. Η φύση της δουλειάς, που για του περισσότερους είναι καθιστική η απλά ορθοστατική, οι μετακινήσεις και ο ελεύθερος χρόνος δεν συνοδεύονται με περπάτημα. Σπάνια κάποιος φτάνει στο ελάχιστο όριο των 10.000 βημάτων την ημέρα, που ισοδυναμεί αθροιστικά με 1 ώρα περπάτημα.
Πως ορίζεται ο Προδιαβήτης και πως ο Διαβήτης
Για να δούμε αν κάποιος έχει Προδιαβήτη ή Διαβήτη χρειάζονται τρεις εξετάσεις αίματος:
Η πρώτη είναι η μέτρηση της τιμής της γλυκόζης αίματος πριν το πρωινό φαγητό, σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο. Αν είναι μεταξύ των 100 και 125 mg/dl έχουμε Προδιαβήτη. Αν είναι μεγαλύτερη από 125 mg/dl έχουμε Διαβήτη.
Δεύτερη εξέταση είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαρίνη. Μια τιμή μεταξύ του 5,7% και 6,4% χαρακτηρίζει το Προδιαβήτη. Τιμές μεγαλύτερες από 6,4% αναφέρονται στον Διαβήτη.
Πιο διαφωτιστική όμως είναι η καμπύλη γλυκόζης. Σε αυτήν λαμβάνουμε από το στόμα 75 γραμμάρια γλυκόζης και μετράμε την τιμή της γλυκόζης κάθε μισή ώρα για 2 ώρες. Αν κάποια τιμή ξεπεράσει τα 140 mg/dl έχουμε Προδιαβήτη, ενώ αν ξεπεράσει τα 200 mg/dl έχουμε Διαβήτη.
Πως σταματάει η εξέλιξη του Προδιαβήτη σε Διαβήτη;
Ο πιο αποτελεσματικός και αξιόπιστος τρόπος είναι η αλλαγή τρόπου ζωής. Η απώλεια του περίσσιου σωματικού βάρους και η μείωση λήψης μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων είναι βασικότατα όπλα. Απαραίτητη είναι και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, με περπάτημα και ήπια άσκηση.
Επειδή όμως δύσκολα αλλάζει ο άνθρωπος… οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζουν φάρμακα για τον Προδιαβήτη!
Πρόταση μου: Μην περιμένετε ένα μαγικό χάπι να σας σώσει. Μάθετε τα μικρά και μεγάλα μυστικά της καθημερινής σας ζωής, που μπορούν να σας προστατεύσουν.
Το άρθρο γράφτηκε από τον Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Σταρατιωτικό Ιατρό, , email: dr.rigopoulos@gmail.com, www.rigopoulosdimitrios.gr, Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, τηλ.: 2107700211