ΝΕΑ

Προς αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα! Τι αποφάσισαν

Έληξε η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα αλλά με πληρωμή 85% για τους ασφαλισμένους

Τη λήξη της απεργίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αποφάσισε το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο των φορέων στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά θα λειτουργούν με πληρωμή για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη, που αποφασίστηκε μετά το ραντεβού της Τρίτης με τον υπουργό και τον ΕΟΠΥΥ, οι φορείς αποφάσισαν ότι μετά από όσα άκουσαν σταματούν την κινητοποίηση τους, ωστόσο όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ προσέρχονται για εξετάσεις θα πρέπει να πληρώνουν το 85% του κόστους των εξετάσεων και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο από την Πέμπτη και το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Άλλωστε ο κλάδος έφυγε με άδεια χέρια ουσιαστικά από την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αφού αόριστα δεσμεύτηκε όχι να καταργήσει το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ του 2018, αλλά να προσθέσει 30 εκατ. ευρώ στο 2019.

Στο παρελθόν πάντως αντίστοιχη κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ αφού είχαν πληρωθεί με μεγάλη καθυστέρηση από τον Οργανισμό.

Όμως ο κλάδος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα αιτήματά του, καθώς ο υπουργός Υγείας δεν ικανοποίησε το αίτημά τους, να διαγράψει το χαράτσι που τους στερεί το 70% των εισοδημάτων τους. Αντίθετα τους έταξε όσα δεν μπορούν να εκταμιευθούν.

Πάντως η πρόταση για αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ είχε τεθεί τόσο από μικρά διαγνωστικά εργαστήρια όσο και από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αναφέρουν στο HealthReport.gr στελέχη από τους 40 φορείς που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Άλλωστε ο κλάδος δεν επιθυμεί να παρατήσει έτσι απλά τα όπλα χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά αιτήματα.

Εξάλλου οι περισσότεροι είναι εξοργισμένοι λόγω της υπέρμετρης υφαρπαγής των εισοδημάτων, αφού σύμφωνα με το Συντονιστικό όργανο των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, εργάζονται για 12 μήνες και πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο για 3 ή 4 μήνες.

Γι αυτό και ο κλάδος είναι ενωμένος και η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική σε όλη τη χώρα.

Πηγή: www.news247.gr, www.healthreport.gr

Μοιραστείτε το: