ΝΕΑ

Προσοχή! Κίνδυνος από παράνομη πώληση «φαρμάκου» για τον Διαβήτη στο διαδίκτυο

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτει τη δημόσια υγεία η παράνομη πώληση «φαρμάκου» μέσω ιστοσελίδας, το οποίο παρουσιάζεται σαν «το μόνο είδος φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς».

Τη σχετική καταγγελία έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου και κατόπιν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέθεσε αναφορά προς τον ΕΟΦ και προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται πως η συγκεκριμένη «αντιδιαβητική θεραπεία είναι το μόνο είδος φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς. Όλες οι άλλες οι μέθοδοι δεν είναι σήμερα πολύ αποτελεσματικές».

Μάλιστα, υπάρχει και συνέντευξη «καθηγητή, με ειδίκευση στη “διαβητολογία”» με τίτλο «Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΩΣ! ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ».

Στην αναφορά του ο ΠΦΣ τονίζει χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991 το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού και η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.

Ο ΠΦΣ στην επιστολή του συμπληρώνει πως «σύμφωνα με την παράγραφο Α1 της υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3(α)/127858/2004 απόφασης του Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β΄ 284) τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ, για την διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού. Ένεκα του σοβαρού κινδύνου της δημόσιας υγείας που τίθεται από τη συνέχιση της ανωτέρω παράνομης και ανεξέλεγκτης πώλησης φαρμάκων, είμαστε δε στη διάθεσή σας για οιανδήποτε διευκρίνιση» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Από το newsbomb.gr και την Διονυσία Προκόπη

Μοιραστείτε το: