FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Προβλήματα για τα άτομα με Διαβήτη σχετικά με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα: «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σχετικά με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας»

απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ 4591 Β’/27.12.2017) δημιουργήθηκε πληθώρα προβλημάτων, τα οποία έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο, τόσο στην αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, όσο και στην Πρόεδρο της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, κα Στυλιανή Βρακά, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί και ταλαιπωρούν άσκοπα πολλούς συνανθρώπους μας.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κος Χρήστος Δαραμήλας με την Πρόεδρο της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, παρουσία και του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, την ενημέρωσε εκτενώς για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και έλαβε τη διαβεβαίωση πως αυτά θα συζητιούνταν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, κάτι το οποίο δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Οι εξετάσεις που ζητούνται σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που έχουν διαγνωστεί μετά την ηλικία των 16 ετών, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, μεγάλη αναστάτωση και περισσή ταλαιπωρία.

«Πιο συγκεκριμένα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η εξέταση του C-πεπτιδίου με δοκιμασία γλυκαγόνης, που ζητείται μέσω του Ε.Π.Π.Π.Α., πραγματοποιείται με τη χρήση σκευάσματος γλυκαγόνης που κυκλοφορεί στη χώρα μας, το οποίο, όμως, δεν έχει ένδειξη για ενδοφλέβια χορήγηση, όπως απαιτείται από το νέο Ε.Π.Π.Π.Α.», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμπληρώνει:

«Απέναντι σε αυτήν τη δοκιμασία στέκεται και η ιατρική κοινότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για λόγους ευνόητους».

Επιπλέον, η εξέταση αυτή πραγματοποιείται σε ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις ελάχιστες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη εξέταση, το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο, γεγονός απαράδεκτο για τις παρούσες συγκυρίες!

«Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας για τις πιθανές παρενέργειες, συνέπειες, αλλά και το κόστος της απαιτούμενης εξέτασης» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και συνεχίζει: «Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εξέταση καθίσταται εντονότερο στην Περιφέρεια, ενώ ακόμη και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστα τα νοσοκομεία που αναλαμβάνουν την ευθύνη να πραγματοποιήσουν αυτή την εξέταση.

Όπως γνωρίζετε, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που απευθύνεται στα ΚΕΠΑ για να λάβει το ποσοστό αναπηρίας, είναι άνεργοι, χωρίς κανένα εισόδημα.

Είναι πραγματικά αδιανόητη η διαδικασία και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας, για την πιστοποίηση της πάθησής τους, τη στιγμή μάλιστα που σύμπασα η Επιστημονική Κοινότητα εκφράζει, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων και έγκυρων μελετών, την αντίθεσή της για τις συγκεκριμένες εξετάσεις που αφορούν την πιστοποίηση του σακχαρώδη διαβήτη, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως είναι εντελώς περιττές και άστοχες!

Με την άποψη των Επιστημονικών Εταιρειών συντάσσεται και η Ομοσπονδία μας, στα γραφεία της οποίας καθημερινά φτάνουν οι φωνές της οργής και της αγανάκτησης των ατόμων με διαβήτη, καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων, η εξέταση με τη δοκιμασία της γλυκαγόνης σε πολλές περιπτώσεις απορρύθμισε και τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα με συνέπειες επιβαρυντικές στην κατάσταση της υγείας τους.

Άμεση λύση

Υπουργέ αναμένουμε από εσάς να δώσετε άμεσα λύση στα παραπάνω προβλήματα ώστε να μην μπαίνουν συνεχώς εμπόδια σε ανθρώπους, που εκτός από τη δύσκολη καθημερινότητα της πάθησής τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτές τις ψυχοφθόρες διαδικασίες που επιβαρύνουν το διαβήτη και την υγεία τους και παράλληλα τους στερούν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα δικαιώματα που θέσπισε ο νομοθέτης για την προστασία τους».

Μοιραστείτε το: