ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΙΤΕΣΔΙΑΤΡΟΦΗΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Ψάρια: Οφελούν ή όχι- Μύθοι και πραγματικότητα

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μετά την κραιπάλη με τα κρέατα λόγω του Πάσχα, ας αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μια αποτοξίνωση με χαμηλά λιπαρά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά και ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης τα ΨΑΡΙΑ  !!!

Ποια ψάρια όμως πρέπει να τρώμε πιο συχνά και ποια όχι. Τα λεγόμενα ”λιπαρά ψάρια” μήπως μας παχαίνουν ?? Και όλα αυτά που λένε ότι κάποια είναι μολυσμένα ή ότι τα θαλασσινά ανεβάζουν την χοληστερίνη, ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ Τελικά.

1) Λοιπόν ναι, υπάρχουν όντως ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και η αθερίνα, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, το σκουμπρί και η παλαμίδα και βέβαια ο σολομός, ο ξιφίας αλλά και τα ποταμίσια και των λιμνών, δηλαδή η πέστροφα και το γριβάδι (οι κυπρίνοι γενικά). Επίσης οι γαρίδες και το καλαμάρι που έχουν και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης (και για να αθωώσουμε και κάτι, το χταπόδι έχει το μικρότερο ποσοστό από όλα).

Το ερώτημα λοιπόν ”αν αυτά παχαίνουν” είναι ΟΧΙ, εκτός κι αν φάμε μια καραβιά ολόκληρη. 100γρ ψημένου ψαριού, είτε είναι λιπαρό είτε όχι, προσφέρει περίπου 100-150 θερμίδες και 100γρ θαλασσινών 150-200 θερμίδες. Επίσης θα ρωτούσε κανείς, ”τι γίνεται με τα λιπαρά, ανεβάζουν τη χοληστερίνη ??”. Και εδώ η απάντηση είναι ΟΧΙ, εκτός αν φάμε καλαμάρια για παράδειγμα σε μεγάλη ποσότητα ή τηγανητά θαλασσινά.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας

— μειώνουν την χοληστερίνη και προφυλάσσουν από Καρδιαγγειακά νοσήματα
— στον Διαβητικό ασθενή, μειώνουν τα Τριγλυκερίδια και την VLDL μια κακή λιποπρωτεινη
— βοηθούν την καλή ανάπτυξη του βρέφους και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου στην εγκυμοσύνη
— μειώνουν τον κίνδυνο για Ρευματοειδή Αρρίτιδα, Ασθμα και Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας
— δρουν ενισχυτικά στη γονιμότητα
— βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
— μειώνουν τον κίνδυνο για Καρκίνο του Μαστού
— μειώνουν τον κίνδυνο για Ανοια και Alzheimer

2) Κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ !!!
— πράγματι ψάρια και θαλασσινά συχνά λειτουργούν για κάποιους οργανισμούς ως ”αλλεργιογόνα” δηλαδή ως ουσίες-τρόφιμο που προδιαθέτει σε αλλεργία. Αν κάποιος έχει αλλεργία σε ένα ψάρι καλό είναι να μην τα τρώει (αλλά μπορεί να τρώει θαλασσινά) ή μπορεί να έχει αλλεργία στις γαρίδες.
— υπάρχουν αλλεργικά τεστ (λέγονται RAST-test) και μπορεί κανείς να μάθει αν είναι αλλεργικός
— Υπάρχει μια εντύπωση ότι δεν μπορεί κανείς να τρώει ΨΑΡΙ ΜΕ ΤΥΡΙ. Δεν είναι αλήθεια, απλά υπάρχουν κάποια ψάρια (τόνος, πέστροφα) που σε συνδυασμό με κίτρινο τυρί (σε μεγάλες ποσότητες), δίνουν μια ”ψευδοαλλεργική αντίδραση” !

3) Εντάξει λοιπόν με τα καλά, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ???
— σχεδόν όλα τα ψάρια περιέχουν ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ , ένα ρευστό μέταλλο που συσσωρεύεται στη σάρκα τους. Απλά για τα περισσότερα ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Τα μεγάλα όμως ψάρια όπως Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ (τον τρώτε μάγκες μου ???), ο ΞΙΦΙΑΣ, ο ΦΡΕΣΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΤΟΝΟΣ, το ΣΚΟΥΜΠΡΙ και ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ του ωκεανού, περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (μεγάλη προσοχή για τις έγκυες). Ας προτιμούμε λοιπόν τα μικρά ψαράκια

— εκτός από τον υδράργυρο, η μόλυνση μπορεί να συμβεί και με Αρσενικό, Μόλυβδο, Κάδμιο, Διοξίνες, Φυτοφάρμακα, Αντιβιοτικά (περισσότερο στα μεγάλα ψάρια και στα ψάρια ιχθυοτροφείου)
— τελευταία η μόλυνση των θαλασσών με ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ, έχει οδηγήσει πάρα πολλά ψάρια ακόμη και μικρά, να τρώνε διασπασμένο πλαστικό και μέσω της τροφικής αλυσίδας αυτό επιστρέφει σε εμάς τους ίδιους. Ας εγκαταλείψουμε πια τα πλαστικά σε κάθε τους μορφή

4) Τι άλλα οφέλη προσλαμβάνουμε από τα ψάρια ???
Εκτός λοιπόν από τα Ω3, τα ψάρια μας προσφέρουν ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α και Β12 και D, επίσης ΑΣΒΕΣΤΙΟ (ιδίως όπου μπορούμε να φάμε και το κόκκαλο πχ σαρδέλα, γαύρο), ΦΩΣΦΟΡΟ και βέβαια Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

5) ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ
— να μυρίζει όμορφα θάλασσα ή φύκια
— τα μάτια να είναι λαμπερά και να προεξέχουν (γουρλωτά)
— τα βράγχια να είναι υγρά και ροζ και να μυρίζουν θάλασσα (μακριά αν είναι στεγνά και καφέ ή σκούρα)
— το δέρμα τους να είναι λαμπερό
— το σώμα να είναι σκληρό και αν το πιέσουμε με το δάχτυλο να μην αφήνει βαθούλωμα, να επανέρχεται κανονικά
— και βέβαια να μην έχει παραμορφωμένες περιοχές

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: