ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης και Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Τι ισχύει για τα εμβόλια και την ΣκΠ;

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α.

 

Την τελευταία τριακονταετία πολλή συζήτηση γίνεται σχετικά με την συνύπαρξη δύο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους αυτοάνοσων νόσων, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, συνύπαρξη η οποία επιβαρύνει αθροιστικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Εύλογο είναι ότι η  συνύπαρξη των δύο αυτών νόσων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην εμφάνιση ακόμα και απλών λοιμώξεων, πόσο μάλλον στην περίπτωση της νόσου Covid 19. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ανησυχία των νοσούντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας (νόσο που προκαλείται από βλάβες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) ο καθηγητής  Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), επικαλούμενος σχετικά στοιχεία της Bρετανικής Εταιρείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis Society) στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την στρατηγική των εμβολιασμού έναντι της Covid 19 αναφέρει σε ανάρτησή του ότι δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας να ανησυχούν για το νέο εμβόλιο.

Η επιστημονική εταιρεία συγκέντρωσε κορυφαίους Βρετανούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς των ασθενών έναντι της Covid-19. Η συγκέντρωση κορυφαίων Βρετανών επιστημόνων από μέρους της επιστημονικής εταιρείας αξιολόγησε τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων για τον κορωνοϊό όπως και αξιόπιστα στοιχεία από μελέτες άλλων εμβολίων σε ότι αφορά το πως επηρεάζουν την πορεία της νόσου. Οι επιστήμονες σε δηλώσεις τους εξηγούν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ότι οποιοδήποτε εμβόλιο Covid-19 θα είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, το εμβόλιο δεν αναμένεται να επιδεινώσει τη νόσο ή τα συμπτώματά της, να προκαλέσει υποτροπή/ ώση ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των DMT φαρμάκων (αυτών δηλαδή που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου: Disease Modifying Treatments, DMT). Επιπλέον, δεδομένου πως κανένα από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια COVID-19 δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, θεωρείται πως θα είναι ασφαλή για όλους τους ασθενείς σε όλους τους τύπους DMT θεραπείας.

Στην ανακοίνωση των βρετανών επιστημόνων αναφέρεται επίσης ότι ορισμένα DMT φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, επειδή αποτρέπουν την πλήρη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο. Επομένως, το εμβόλιο Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό για τα άτομα που πρόσφατα έλαβαν ή λαμβάνουν DMT. Στη συνέχεια τονίζουν ότι δεν συστήνεται, ή δεν θεωρείται σκόπιμο να υπάρξει αλλαγή στη θεραπεία, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ακόμη και η μειωμένη ανοσοαπόκριση είναι καλύτερη από τη μηδενική προστασία, οπότε οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς σε DMT θεραπεία.

Σχετικά με τους ασθενείς στους οποίους συνίσταται η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων, οι ειδικοί ενημερώνουν πως αυτή η θεραπεία πιθανότατα θα μειώσει την ανταπόκριση στο εμβόλιο. Γι’ αυτό οι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη θεραπεία, πριν εμβολιαστούν.

Σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου γρίπης και Covid 19  οι Βρετανοί ειδικοί προτείνουν να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών μεταξύ του εμβολίου κατά της γρίπης και του εμβολιασμού Covid-19. Οι ειδικοί επίσης αναφέρουν ότι  οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν ακόμη και αν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Ο  Καθηγητής κ. Μόσιαλος καταλήγει στην ανακοίνωσή του «Πολλά, λοιπόν, τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες, αισιοδοξώντας πως θα υπάρχουν πολλοί εθελοντές για το mRNA εμβόλιο, τώρα που ο κόσμος αναγνωρίζει πως τουλάχιστον δύο mRNA εμβόλια (σ.σ. κατά του κορονοϊού) αποδείχθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά».

Μοιραστείτε το: