ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, ο «τύπος» σου: Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση και οι καλύτερες στιγμές

Στο πλαίσιο του προγράμματος σεμιναρίων διαβητολογίας, με τη συμμετοχή ασθενών, και με την ευκαιρία των 95 χρόνων από την πρώτη χορήγηση ινσουλίνης το 1922 στον νεαρό τότε Leonard Thompson, πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2017 στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2ο Σεμινάριο με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, ο «τύπος» σου».

Στο κλασσικό αυτό κτίριο, που συνδυάζει την μεγαλοπρέπεια του μνημείου με την απλότητα της ανθρώπινης κλίμακας με τον ιωνικού τύπου πρόπυλο, συνέβαλε στην σοβαρότητα και την επιτυχία του σεμιναρίου, εμπνέοντας στους παρευρισκομένους σεβασμό και προσοχή στα όσα σημαντικά ακούστηκαν από σπουδαίους και καταξιωμένους επιστήμονες.

Η τελετή έναρξης του σεμιναρίου άνοιξε με τις υπέροχες παιδικές φωνές της χορωδίας ROSARTE, που πλημμύρισαν μελωδικά το χώρο και ταξίδεψαν ευχάριστα τους καλεσμένους στον υπέροχο κόσμο της μουσικής.

Το διαδραστικό σεμινάριο συντόνισε άψογα η Δρ. Ελενα Λαζαρίδη καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και καλώντας στο βήμα τους ομιλητές.
Πρώτη χαιρέτησε και καλωσόρισε όλους η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών κα  Ρούλα Λάγιου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η παρουσία στους συλλόγους ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη μας δίνει τη δύναμη να παλέψουμε για την ισότητα, τη μη διάκριση, την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη., διεκδικήσεις σταθερές που πρέπει να προωθούνται μέσα από τη συλλογικότητα, από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά και τους γύρω μας. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 χρειάζεται τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων γιατί έχει χρώμα, δεν είναι μαύρος, μόνο αν δεν είναι μόνος του.

Πρώτος ομιλητής στο διαδραστικό σεμινάριο ήταν ο Δρ. Χρήστος Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος/Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου ΔΘΚΑ «Υγεία», Υπεύθυνος Διαβητολογικού Αθηνών, με θέμα: «Εισαγωγή στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1.- Γιατί εγώ;»

Τη συνέχεια ανέλαβε η Δρ Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με θέμα: «Η πρώτη επαφή – Η συνειδητοποίηση – Η πρώτη Αντιμετώπιση»

Ακολούθησε ο Δρ. Πέτρος Θωμάκος, Παθολόγος/ Διαβητολόγος, Διαβητολογικό Κέντρο και Κλινική ΔΘΚΑ «Υγεία», Ακαδημαϊκός Υπότροφος Θεραπευτικής Κλινικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με θέμα: «Διατροφή και Άσκηση: Ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής».

Το επιστημονικό μέρος του 2ου διαδραστικού σεμιναρίου έκλεισε η Δρ Ασημίνα Μητράκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Κλινικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη της Μονάδας Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με θέμα: «Η Σύγχρονη Τεχνολογία και ο δρόμος προς το Τεχνητό Πάγκρεας».

Όμως αυτό το διαδραστικό σεμινάριο, εκτός από τις γνώσεις και τις αλήθειες μέσα σε ένα όμορφο και ελπιδοφόρο κλίμα για τον ΣΔ τύπου 1 που ανέπτυξαν με ιδιαίτερο απλό και κατανοητό τρόπο οι εξαίρετοι ομιλητές, είχε να προσφέρει στους παρευρισκομένους συγκινήσεις και εμπειρίες για τη ζωή με την πάθηση.

Η Μαρία Λάγιου, Χημικός ΒsC-Κλινικός Χημικός MSc και υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μίλησε για την ζωή της, την επαφή της και τις εμπειρίες της σαν παιδί μητέρας με Διαβήτη.

Ο Hλίας Καψωμενάκης, αθλητής ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων, δρομέας και άνθρωπος με Διαβήτη,εξομολογήθηκε την εμπειρία του για τη σκληρή αυτή άσκηση μαζί με τον ΣΔ και μετέφερε το μήνυμα «Τα οφέλη από τον αθλητισμό είναι γνωστά και ορατά σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σε όλους μας, αρκεί να τολμήσουμε αυτό που θέλουμε γιατί σίγουρα το μπορούμε»

Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση ανάμεσα στους εκλεκτούς γιατρούς και τους παρευρισκομένους, όπου δόθηκαν απαντήσεις και λύθηκαν απορίες.

Το 2ο Διαδραστικό Σεμινάριο διαβητολογίας τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι κκ: Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κος Χρήστος Δαραμήλας και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας κα Μαρία Τριανταφύλλου.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, αγαπητός μας κος Γεώργιος Πατούλης.

Το ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους:

Κ. Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχο Αμαρουσίου για την αέναη συμπαράστασή του

Εξαίρετους γιατρούς και ομιλητές της εκδήλωσης,

Κα. Σακελαρίου, Υπεύθυνη στην Εθιμοτυπία του Πανεπιστημίου για την παραχώρηση της αίθουσας,

Υποστηρικτές μας, Abbott, Ascensia, Galenica Medtronic, Novo Nordisk, Sanofi Aventis,

Έλενα και τον Μάνο της εταιρείας LAZEL LTD για την υπέροχη συνεργασία και διοργάνωση.

Και τέλος, όλους όσοι παρευρέθηκαν, στήριξαν και τίμησαν με την παρουσία τους το 2ο Διαδραστικό Σεμινάριο Διαβητολογίας, για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Μοιραστείτε το: