ΝΕΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: Ποια αντιδιαβητικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος;

Τα άτομα με Διαβήτη έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου σε σχέση με τα υγιή άτομα. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης σχετίζεται με την αντιδιαβητική αγωγή.

Είναι γνωστό ότι η πιογλιταζόνη αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες λόγω διαταραχής της ποιότητας των οστών. Σύμφωνα όμως με μία πρόσφατη μελέτη (Use of glucose-lowering drugs and risk of fracture in patients with type 2 diabetes. Jakob Starup-Linde et al. November 23, 2016. Bone. http://www.thebonejournal.com/article/S8756-3282(16)30359-3/abstract) και οι σουλφονυλουρίες επίσης αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η αύξηση αποδίδεται το πιθανότερο σε πτώσεις λόγω υπογλυκαιμίας. Πρόκειται για μία Δανέζικη μελέτη παρατήρησης 5244 ατόμων με Διαβήτη για 5,5 έτη. Η λήψη σουλφονυλουριών σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 64 % ενώ η λήψη πιογλιταζόνης με διπλασιασμό περίπου του κινδύνου (μόνο στο γυναικείο φύλο) (HR 2,07).

Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Βάλβης, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Λάρισας, «εκτός των άλλων λοιπόν όταν συνταγογραφούμε εμείς οι ιατροί αγωγή σουλφονυλουρία πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και την αύξηση του καταγματικού κινδύνου που είναι ακόμη μεγαλύτερος σε άτομα με παράγοντες κινδύνου (προχωρημένη ηλικία, προηγηθέν κάταγμα, οστεοπόρωση).

Μοιραστείτε το: